Kako je Jelena Tabak oživjela predivnu ljubavnu priču

Matejuška, stara ribarska luka koja se nalazi između nove rive i stare splitske rive, krije ljubavnu priču koja se prenosi iz generacije u generaciju. Restoran “Dujkin dvor” inspiriran je upravo tom pričom i mjestom gdje je počela.

Mjesto je to gdje su živjeli težaci i ribari. Danas prihvaćeni naziv ”Matejuška” prvi put nađen u zapisu 1807. godine, toponim je za uvalu s najljepšom živućom ribarskom lukom grada. Ime je, najvjerojatnije, dobila po braći Mati i Jošku koje je mati svaki dan, vikom s prozora, zvala na marendu.

“Matejuška” je nastala na mjestu gdje izviru ljekoviti izvori sumpora, zbog kojih je Dioklecijan i gradio svoju palaču. Početkom 20. stoljeća tu se nalazilo prvo javno gradsko kupalište, škver Košćina, hidroport sa linjom za Prag, dom VK Gusar i još puno toga.

Istina – ne legenda

”Dujkin dvor” samo je jedna, romantična nit čija je priča tkala ovaj živući spomenik težačkog i ribarskog Splita. Roko Ljubica, zvani Balauska, bio je sin konopara koji je od prvih dana bio dio ribarskog svijeta. Radio je konope za njih, prao brodove i pomagao oko ulova. Dujka Bašić, zvana Cicela, a kasnije nazvana Cicibela, bila je kći fakina (nosača) i kao i Roko, živila je u siromaštvu.

Njihov kulturni život bio je obilježen oštarijama i konobama Matejuške. Kada su Dujki umrli roditelji, ostala je i bez krova nad glavom. Tada je Roko pronašao jedan stari ribarski brod i stvorio mjesto za njih. Kao svaka Dalmatinka, nije htjela u njegovu ”kuću” prije nego li se vjenčaju. Uzeli su se 1903. godine i proslavili vjenčanje u oštariji ”Barić” kod Tomića stina, gdje su se i upoznali.  Roku je ona bila centar svita, a nije joj imao ništa za ponudit osim stare gajete.

dujkin dvor

Simbol ljubavi i skromnosti

Jedino što je i imao, Roko je dao njoj i tako u njenu čast brod nazvao ”Dujkin Dvor”. To su bili njihovi dvori i njihova rezidencija. Stara gajeta, vezana u mandrač Matejuške, slaba da isplovi, ali dovoljno jaka da udomi ljubav. Godinama su živjeli u siromaštvu, ali u velikoj slozi. Nisu imali djece, nego je na brodu s njima živjela kujica Belina. Kada bi zaradili nešto od prodaje ribe, prvo je jela Dujka pa Belina, a onda Roko. Ako je išta ostalo, potrošilo se u oštarijama. Znali su i prosit, ali nikada nisu krali. Umrli su nečujno, u tišini jedne hladne zime – skupa, kako su i proveli čitav svoj život.

Ljubav o kojoj se piše i pjeva

Njihova priča opjevana je i postavljena na daske dalmatinske kulturne scene te čini bitan dio splitskog kulturnog nasljeđa. Njima u čast i restoran “Dujkin dvor” nosi njihovo ime, a nalazi se i u zoni gdje je par i živio.

“Kroz blagodati domaće kuhinje, neka okus vječne ljubavi prožme nepce svakog gosta Dujkinog dvora. Neka sada njihov dom obiluje gozbama, ljudima i pjesmom”, ističe Jelena Tabak, vlasnica restorana. 

“Za Roka i Cicibelu svi znaju iz pjesme Olivera Dragojevića, a ni 80% Splićana ne zna pravu priču, a kamoli da je Cicibelino pravo ime Dujka, a pravi nadimak Cicela. Sada se priča već dobrano pročula i drago mi je da sam uspjela neke stvari pomaknuti s “mrtve točke”.

Svi putevi vodili su u Dujkin dvor

Dujkin dvor stoga nije obična konoba niti samo gastronomski, već kulturno-turistički projekt. Domaćim i inozemnim gostima imaju za ponuditi puno više od tanjura ukusne hrane. Iz godine u godinu, komentari gostiju potvrđuju da zamišljeno i ostvaruju, a napredak je vidljiv i opipljiv svakim danom sve više. Ne radi se o objektu koji je svoj uspjeh ostvario preko noći. Ovakav pristup zahtjeva polaganiji i strpljiviji put.

Jelena je dugi niz godina radila kao prevoditeljica te u putničkoj agenciji, nakon čega se okušala u poduzetničkim vodama i 2013. osnovala tvrtku s kolegom. Radilo se o restoranu s tjesteninom u zoni Matejuška, a upravo zbog lokacije gosti su radije tražili ribu, pršut i tradicionalnu hranu. Jelena tada kreće u istraživanje povijesti te 2014. pokreću restoran “Dujkin dvor”. Spletom okolnosti ostaje njegov jedini vlasnik i nastavlja promovirati splitsku tradiciju i povijest.

“Dosad sam izdržala! Uz svu negativnu klimu koja vlada u poduzetničkim vodama, nadam se da ću svoju viziju uspjeti iznijeti do kraja”, zaključuje Jelena.

Sve WiA članice ostvaruju popust od 15% na doručak, ručak i sve narudžbe do 19h te 10% na večeru i narudžbe iza 19h.

Foto: Dujkin dvor

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -