Zašto trebate uvrstiti đumbir u svoju prehranu?

Đumbir može pomoći u zaštiti od pretilosti, kroničnih bolesti, a nova istraživanja tvrde da pomaže i u mršavljenju. Iako stručnjaci još ne mogu sa sigurnošću reći koja se doza preporučuje, ističu da ga je dobro konzumirati iz više razloga. Đumbir je važan za naše zdravlje.

Časopis Annals of the New York Academy of Science prenosi studiju provedenu na 60 staničnih kultura, laboratorijskim životinjama i ljudima. Istraživači su došli do zaključka da “đumbir i njegovi glavni sastojci djeluju blagotvorno protiv pretilosti, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i srodnih poremećaja”, napisali su autori.

Kako đumbir pomaže očuvanju zdravlja?

Đumbir je jedan od najčešće konzumiranih začina svijetu, a ima i dugu povijest upotrebe kao lijek za različite bolesti. Naime, bogat je fitokemikalijama i antioksidansima.

Povezano: 5 supersjemenki za međuobrok na poslu

Đumbir ima nekoliko mehanizama zbog kojih je važan za zdravlje. Igra važnu ulogu u sagorijevanju masti, probavi ugljikohidrata i izlučivanju inzulina. Isto tako, inhibira oksidativni stres, ima protuupalna svojstva, snižava kolesterol i krvni tlak. Tako može smanjiti atersklerozu, nakupljanje opasnih masnoća u arterijama.

Đumbir pomaže u mršavljenju!

Povezano: 3 razloga zašto biste trebali razmisliti o mršavljenju (a nemaju nikakve veze s izgledom!)

Studije sugeriraju da konzumiranje đumbira može povećati sagorijevanje kalorija i smanjiti osjećaj gladi, što je povezano s gubitkom težine. Studija je također pokazala pozitivne promjene u razini kolesterola, šećera u krvi, krvnog tlaka, upalnih proteina i zdravlja jetre.

Brojne studije proučavale su utjecaj đumbira u različitim formulama, uključujući kapsule, tablete i prašak otopljen u piću. Marie-Pierre St-Onge, izvanredna profesorica prehrambene medicine na Sveučilištu Columbia, ističe kako još uvijek nije jasno koja je formulacija i koje doze najbolja za postizanje kliničke koristi.

“Polje je u povojima u smislu procjene utjecaja različitih začina na zdravlje ljudi”, kaže St-Onge, dodajući: “Ali istraživanje je vrlo obećavajuće, posebno istraživanje in vitro na životinjama.”

Za sada, kaže St-Onge, ljudi bi trebali znati da je đumbir bogat antioksidansima i protuupalnim svojstvima, pa ga uključivanjem u prehranu zasigurno s nećete naštetiti. Uz moguće potencijalne metaboličke prednosti, pokazalo se da i začin ublažava mučninu, menstrualne grčeve i bolove u mišićima. Ako ništa drugo, dodala je, “korištenje različitih aroma poput đumbira uvijek je bolje nego stavljanje soli u hranu”.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

fizkalna terapija

Zdravlje mišićno-koštanog sustava tijela = kvaliteta života

Moje ime je Marina Kovačević. Osnivačica sam zdravstvene djelatnosti za fizikalnu terapiju koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg obrazovanja, iskustva, izvrsnosti...
- Advertisment -