Dvodnevna konferencija o EU fondovima istaknula najvažnije promjene u sljedećem financijskom razdoblju

Završila je međunarodna konferencija o EU fondovima pod nazivom  „Što nam donosi novo financijsko razdoblje 2021-2027 u EU fondovima? Učimo iz iskustva strateškog razvoja i provedbe EU projekata drugih zemalja članica EU“. Koji su zaključci?

Nastavak sufinanciranja Hrvatske

Konferenciju je otvorila Vittoria Alliata di Villafranca, ravnateljica Opće uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije i jedna od autorica novih pravila za financijsko razdoblje 2021 – 2027. Održala je predavanje o pripremi za kohezijsku politiku u novom razdoblju.

Za sljedeće razdoblje iznesene su politike EU kroz nekoliko ključnih točaka, a jedna od točaka je i nastavak većeg sufinanciranja za siromašnije regije koje imaju BDP manji od 75 % prosjeka EU, što uključuje i Hrvatsku. Istaknula je kako je cilj novih politika pojednostaviti sustav.

Prvog dana konferencije predavanja su također održale Ana Odak, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac te Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU te posebna izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

U svom izlaganju, Ana Odak govorila je o Nacionalnoj razvojnoj strategiji (NRS) za 2030. godinu kojoj je glavni cilj uspostaviti sustav i red u sustavu strateškog planiranja. Spomenka Đurić je iznijela presjek stanja EU fondova u Hrvatskoj i istaknula da je resorno Ministarstvo svjesno velikog nesrazmjera, ali kako u ovoj i sljedećoj godini planira veliki broj isplata korisnicima.

Nužno pojednostavljenje sustava

Drugi dan konferencije otvorila je Madara Grinsteine, voditeljica jedinice za provedu projekata Sveučilišne bolnica Pauls Stradins Clinical Latvia, koja je govorila o iskustvima izgradnje velikog kliničkog centra u Latviji. Tijekom projekta su se susreli s problemom sufinanciranja i manjkom sredstava, pa čak i s traženjem građevinske tvrtke koja zna graditi moderne bolnice. Istaknula je kako se do kraja projekta planira izgradnja više od 68.000 m² novih modernih zgrada bolnice.

Nakon prezentacije iz Latvije, predavanje je održao Luka Rajčić, pomoćnik ministra iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koji je predstavio najčešće izazove u provedbi projekata, savjetovao kako se kvalitetnije pripremiti za provedbu projekata te koje su mogućnosti financiranja u razdoblju 2021 – 2027.

konferencija za eu fondove
Luka Rajčić

Jedanaest specifičnih ciljeva ESF+ za sljedeće financijsko razdoblje su u raspravi u Vijeću, a između ostalog pokrivaju zapošljavanje, obrazovanje, povezanost tržišta rada i obrazovanja, socijalnu integraciju i socijalne usluge, uključujući zdravstvo.

Konferencija je završila panel raspravom o izazovima provedbe EU projekata. Panel se usredotočio na uspješne projekte u provedbi, kao što je Projekt e-škole te na institucionalne okvire i izazove s kojima se suočavaju korisnici. Istaknuto je i kako gotovo 25% ugovora koji su u provedbi zahtijevaju produljenje provedbe te će pojednostavljenje cijelog sustava pozitivno utjecati na takve zahtjeve.

Konferencija se održala u organizaciji PJR-a.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -