Learning by Doing: Kako je HR inzultantica došla na ideju o programu koji se bavi ljudskim potencijalima?

Odjel za ljudske resurse jedan je od najznačajnijih odjela svake institucije jer uvelike utječe na poslovanje tvrtke te ostvarenje njezinih ciljeva. Međutim, dobrog HR stručnjaka nema bez adekvatne edukacije, a upravo je program Learning by Doing edukacija za ljudske resurse koja će to promijeniti.

Zašto je važna edukacija za ljudske resurse?

Bavite se ljudskim potencijalima, ali i dalje smatrate da ne posjedujete dovoljno dobro znanje o istom ili samo ste jedni od onih koji žele znati više? Onda se nalazite na pravom mjestu. Pojam ljudskih resursa najčešće se koristi za odjel u tvrtki ili nekoj drugoj instituciji koji je zadužen za aktivnosti vezane uz regrutaciju, zapošljavanje i upravljanje zaposlenicima. Suvremeno upravljanje ljudskim resursima najlakše je podijeliti u sljedeće cjeline, a to su zapošljavanje, edukacija i razvoj, motiviranje zaposlenika te strategija i vodstvo. Način na koji funkcionira odjel ljudskih resursa značajan je dio poslovanja svake tvrtke, ali i stručnjaka koji rade u istom.

Nakon dugogodišnjeg rada u ljudskim resursima, HR inzultantica Jasna Rilović došla je na ideju Learning by Doing programa kojim educira sve zaposlenike u ljudskim resursima. Iako je po struci defektolog, posao u jednoj internacionalnoj kompaniji donio joj je mogućnost započeti svoj profesionalni razvoj u odjelu ljudskih resursa. I sve to zahvaljujući izvrsnom procesu godišnjih razgovora i razvoja internih talenata. Nekoliko vrhunskih globalnih i domaćih kompanija bile su joj dobro iskustvo da krene u samostalne vode i dođe na ideju programa koji se bavi edukacijom HR stručnjaka.


Pročitajte više: 7 velikih promjena koje na radno mjesto donosi generacija Z


Što je zapravo Learning by Doing?

“Learning by Doing inovativan je pristup razvoju osoba koje rade u odjelima ljudskih resursa, a cijeli program provodi se online. Osim stalnih edukacija iz svih HR područja – od onih početnih kao što su opisi radnih mjesta, modeli kompetencija, nešto sofisticiranijih kao praćenje radne učinkovitosti, mapa nasljeđivanja, razvoja talenata pa sve do onih “glamuroznijih” poput ispitivanja organizacijske klime, angažiranosti zaposlenika i brendiranja poslodavca, u programu se nude i tjedne online sastanci kojima se rješavaju postojeći problemi polaznika”, opisuje program Jasna Rilović.

Svi koji se uključe u ovaj jedinstveni program dvaput mjesečno prisustvovat će webinarima na kojima će se moći educirati o onim klasičnim stvarima koje bi trebao znati jedan HR stručnjak.

“Novost je i naša zatvorena Facebook grupa koja nam služi za postavljanje hitnih pitanja, dijeljenje novosti iz zemlje i svijeta u području razvoja ljudskih resursa, preporuku literature i umrežavanje s namjerom da članovi naše grupe ostanu doživotno povezani. Isto tako, naši polaznici imaju mogućnost individualnog mentoriranja pri implementaciji HR procesa od strane renomiranih stručnjaka iz tog područja, a cilj je da maksimalno iskoriste naša znanja i iskustva te na taj način možda izbjegnu pogreške koje smo mi radili u svom radu”, dodaje Rilović.


Pročitajte više: Kada je pravo vrijeme za vanjsku HR podršku?


S obzirom na to kakva je trenutna situacija s epidemijom koronavirusa, dobra stvar za sve polaznike jest ta da će se sva predavanja i grupna savjetovanja snimati te moći pogledati više puta tijekom jednogodišnjeg programa. Uza sve to, predavanjima će moći prisustvovati iz topline svoga doma. Learning by Doing osmišljen je s ciljem da traje 365 dana, a ono što ga izdvaja od dosadašnjih edukacija jest da će polaznici imati mogućnost korištenja različitih formi, upitnika, predložaka i svih drugih pisanih dokumenata sa željom da im pomognu pri implementaciji HR procesa u njihovim organizacijama.

Zašto organizacije trebaju pomoć?

“Čitajući jednu od knjiga Ichaka Adizesa, naišla sam na prekrasnu izjavu koja kaže da konzultant služi da olakša boli u organizaciji koja propada, dok je inzultant osoba koja si može dopustiti “zadavanje boli” korisniku i reći mu istinu, čak i pod cijenu da ga izgubi. Naime, tijekom svog rada shvatila sam da svaki direktor i/ili vlasnik koji je zaista odučio napraviti promjenu u svojoj organizaciji želi čuti gdje je problem, pa makar to bio i on sam. Sjećam se jednog mog dragog klijenta koji me je nazvao, pola sata se tužio na ljude i kada sam mu rekla svoje viđenje rješenja problema, rekao je “Pa nisam baš to htio čuti od vas!” Ipak, napravio je to i postigao izvrsne rezultate”, govori nam Jasna Rilović.

Kako kaže, organizacije koje traže pomoć izvana najvjerojatnije imaju problem koji ne znaju riješiti same. Zbog toga je važno biti iskren i otvoren prema njima te im pomoći u promjeni bez obzira na to koliko će to za njih biti bolno.

“Dugo sam radila s direktorima, vlasnicima te CEO-ima velikih korporacija i mogu vam reći da su svi oni samo ljudi – najčešće vrlo snažne ličnosti koje mogu podnijeti svaku kritiku ako vjeruju u vaše znanje i iskustvo. Upravo je zbog toga lijepo raditi sa snažnim osobama koje mogu prihvatiti činjenicu da nisu bezgrešne i da im treba pomoć”, zaključuje Rilović.

Foto: 123rf, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

fizkalna terapija

Zdravlje mišićno-koštanog sustava tijela = kvaliteta života

Moje ime je Marina Kovačević. Osnivačica sam zdravstvene djelatnosti za fizikalnu terapiju koja je nastala kao rezultat dugogodišnjeg obrazovanja, iskustva, izvrsnosti...
- Advertisment -