Hrvatice oduševile na Web Summitu o električnim vozilima

električna vozila

Iako se smatra da je automobilska industrija ‘muški svijet”, dvije uspješne dame, Monika Mikac i Tina Kolovrat dokazuju upravo suprotno. Nedavno su gostovale na Web Summitu  na dijelu o električnim vozilima u Portugalu, gdje su oduševile sve prisutne. Monika Mikac je ključna osoba zadužena za operativu u tvrtki Rimac Automobili, dok je Tina Kolovrat direktorica tvrtke E.V.A.Blue iz Zagreba. S nama su razgovarale o tome kako se žene snalaze u indutriji električnih vozila, i koji su njihovi dojmovi sa ovog važnog summita.

Monika Mikac i Tina Kolovrat na panelima o električnim vozilima

Da li je ovo prvi put da su elekrična vozila tema na Web Summitu?

Monika: Električna vozila su bila tema nekoliko panela i to ne prvi puta ovu godinu. Iako mi u Hrvatskoj mislimo da su električna vozila tek na početku, vani je percepcija da su električna vozila sadašnjost i čak se mnoge teme orijentiraju na ono što nas očekuje u budućnosti a to su autonomna vozila.

Tina: Nije prvi puta da su na Web Summitu tema e-vozila jer je trenutno globalno ključno pitanje novog načina transporta općenito jer povlači za sobom nove tehnologije i cijelu popratnu industriju,od npr. proizvodnje baterija pa do principa autonomne vožnje, kako je spomenula Monika.

Kako je došlo do vašeg sudjelovanja na Summitu?

Monika: Britta koja je bila voditeljica projekta promiče uključenost žena na konferencijama i u tehnologiji pa je sukladno tome dala i prijedlog da nas dvije budemo sudionice panela.

Tina:  Britta, organizatorica panel diskusije na temu ” AutoTech/TalkRobot” predložila je “boardu” Web Summita 8 žena iz različitih zemalja, ali smo samo Monika i ja odabrane. Mislim da to dovoljno govori.

Ti si Monika  sudjelovala na još jednom panelu. Kakvo je to bilo iskustvo za tebe?

Monika: Ja sam bila na panelu “Transporting to low carbon transport”, to je doslo nekako spontano kada smo već dogovorili nastup na ovom panelu odlučili su da bi bilo zanimljivo imati me i u ovom panelu gdje su govornici većinom bili iz Europske komisije i vlade, pa im je trebala ravnoteža da sudjeluje i netko iz industrije.

električna vozila

Koje su ključne poruke panela?

Monika: Ja bi sumirala ovako: Električna vozila su sada i ovdje a ne budućnost. Potrebni su pioniri koji će krenuti u nešto novo kako bi promijenili industrije ali i ljude. Iako su ljudi robovi navike sa inicijativama kao što je Nikola Tesla EV Rally ili sportskim autima Rimac automobila koji pokazuje da će i električna budućnost biti zabavna mogu se napraviti promjene čak i kod najvećih protivnika električnih vozila.

Tina:  S obzirom da uvjete u kojima je nastao Nikola Tesla EV Rally reli i Rimac automobili, možda je navažnija poruka panela “never give up” tj. nikad ne odustajte jer čak i kad vam svi govore da ste ludi i da to neće uspjeti, ako vjerujete u to što radite, ustrajte u tome i uspjeh neće izostati.

Da li je bilo čudnih reakcija na vas kao žene o toj temi?

Monika: Web Summit intenzivno radi na uključivanju žena u panele i predavanja. Mislim da je na ovoj konferenciji publika jako progresivna te nema čudnih reakcija, samo onih pozitivnih da napokon imamo i više žena koje su aktivne u tehnološkim područjima.

Tina: Stalno pitaju kako je to biti žena u e-mobilnosti ali ja zaista ne osjećam nikakvu razliku u odnosu na muške kolege i partnere. Ljude koji se ovime bave zanima isključivo je li projekt o kojem govoriš, kvalitetan ili ne, a ne jesi li muško ili žensko. Kako kaže Monika, reakcije su izuzetno pozitivne.

Možete li nam reći kako žene prihvaćaju elektična vozila? I s obzirom da se tradicionalna auto industrija sporo prilagođava ženama, kakvo je stanje s električnim vozilima?

Monika: Ja zaista ovdje ne mogu komentirati generalno, vjerujem da Tina ima više iskustva, ali mogu komentirati za ono malo žena koje kupuju supersportske automobile da nekako imam osjećaj da su barem te žene puno otvorenije prema novim tehnologijama.

Tina: Mislim da se žene zapravo brže prilagođavaju novim tehnologijama jer objektivnije doživljavaju prednosti i nedostatke te se lakše odlučuju za bolje, a u ovom slučaju je to električno vozilo. Stvar je samo u tome da li imaju mogućnost isprobati jer je taj “user experience” najvažniji faktor pri donošenju odluke o kupnji. Inače, bez obzira da li se radi o ženi ili muškarcu, ubrzanje i užitak vožnje npr. Concept One-a jednako oduševljava i žene i muškarce. Sve što mogu reći kad pitaju kakav je to osjećaj … pa nešto najbliže letenju.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...