Elizabeth Holmes – kako je ‘propala’ studentica postala milijarderka

Elizabeth Holmes ima samo 31 godinu, a već je ‘debitirala’ na listi milijardera, a ono što je najzanimljivije jest činjenica da je taj novac sama zaradila! Elizabeth je odustala od školovanja na prestižnom sveučilištu Stanford za vrijeme druge godine gdje je studirala kemijski inženjering. Novac od školarine ‘prenamijenila je te ga iskoristila za osnivanje medicinskog laboratorija Theranos u Paolo Altu u Kaliforniji. Theranos je razvio nove pristupe dijagnostičkim istraživanjima na temelju testiranja krvi. Laboratorij je specifičan po tome što se u njemu ne uzima krv iz vene nego samo bezbolnim ubodom u prst, što je usrećilo mnoge Amerikance koji strahuju od igala i samim time izbjegavaju obaviti krvne pretrage.

Elizabeth Holmes – danas ‘teži’ oko četiri i pol milijarde dolara

Rezultati pretraga stižu za samo nekoliko sati, a još jedna odlična stvar kod ove tehnologije jest što se iz samo jedne kapi krvi može napraviti više testova. Novi postupak je bezbolan, precizniji, jeftiniji i brži što je mnoge dovelo do zaključka da je riječ o “revolucionarnoj tehnologiji” koja će mnogima spasiti život.
Vrijednost Theranosa danas se procjenjuje na devet milijardi dolara, a Holmesin udio u tvrtki je 50%, što znači da je ‘teška’ oko četiri i pol milijarde dolara, što ju je dovelo do već spomenute titule najmlađe žene milijarderke i trećeg najmlađeg milijardera gledajući oba spola na posljednjoj objavljenoj Forbesovoj listi ‘400 najbogatijih Amerikanaca i Amerikanki’. Na toj listi nalazi se na 111.mjestu.
Holmes objašnjava kako tvrtku nije osnovala kako bi se obogatila već da je iskreno željela napraviti promjenu u svijetu.

„Uspješni smo ako promijenimo život svakoj osobi kojoj pomognemo. Naša svrha je omogućiti ljudima osnovno pravo na krvne pretrage kada ih žele ili su im potrebne“, istaknula je Holmes koja smatra da je dostupan i učinkovit zdravstveni sustav ljudsko i građansko pravo.

No, iako joj bogatstvo, kako tvrdi, nije bilo na listi prioriteta, u svom upravnom odboru okružila se ‘iskusnim’ biznismenima u poodmaklim godinama. Tako su se tamo našli George Schultz, koji je među ostalim bio i član Vladinog kabineta i Henry Kissinger – vješti diplomat i štićenik interesnog kruga obitelji Rockefeller.

Elizabeth Holmes, moglo bi se reći, dolazi iz uspješne i dobrostojeće obitelji – rođena je u glavnom gradu Sjedinjenih država, otac joj je bio zaposlenik Vladinih agencija u SAD-u i Kini, dok je gospođa Holmes bila dio osoblja kongresnog odbora. Elisabeth ima i brata Christiana kojeg je uključila u svoj biznis, pa je on tako direktor za upravljanje proizvodima tvrtke Theranos.

Odustala od medicine zbog straha od igle

Ono što je inspiriralo Elizabeth da krene putem medicine bila je biografija njenog pra pra pradjeda Christiana R.Holmesa, koju je pročitala još kao mala djevojčica. Pradjed Holmes ne samo da je bio odlikovani veteran Prvog svjetskog rata, neko i dekan medicinskog fakulteta u Cinncinatiju gdje je po njemu nazvana i bolnica. Elizabeth je odlučila krenuti njegovim stopama no na put joj je stao ni manje ni više – nego strah od igle! Kasnije je taj strah opisala kao jedan od motiva za osnivanje Theranosa.

Inače, tvrtka je započela s radom 2003. godine, nakon što je Elizabeth svoju ideju izložila jednom od svojih profesora, koji kasnije postaje direktor. Holmesova je s radom započela u podrumu kuće na colledgeu koju je dijelila s drugim studentima, no idućeg semestra potpuno napušta Stanford i posvećuje se svojoj novoj karijeri. Na početku je tvrtka radila dosta pritajeno, da njezine ideje ne bi preuzela bogatija i razvikanija konkurencija, a do 2014. tvrtka je bila licencirana za obavljanje 200 različitih pretraga i za rad u svakoj državi SAD-a. Broji i oko 500 zaposlenika.  Osim toga, Holmes je patentirala 18 američkih i 66 neameričkih proizvoda, a njezino ime spominje se kao su-osnivačko na još 100 drugih prijavljenih patenata.

foto: ted.com -print screen

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...