Ruska guvernerka Elvira Nabiullina Putinu: “Gurnuli ste Rusiju u kanalizaciju. Dajem ostavku!”

Mnogi utjecajni i imućni Rusi prošlu su srijedu pobjegli iz Moskve pa i ostalih velikih ruskih gradova.

Utjecajni Rusi ne bježe samo zbog straha od neprijatelja, već je lako moguće da bježe i od vlastitog naroda. Ruski narod ne krije svoje nezadovoljstvo ratom, a jedina koja ih može držati pod kontrolom je ruska guvernerka Elvira Nabiullina.

Ruski narod na rubu

Ruski narod već sada prosvjeduje protiv rata u Ukrajini, a kako vrijeme odmiče, ima sve više razloga za nezadovoljstvo.

Od početka ukrajinsko – ruskog rata uhićeno je već 15-ak tisuća Rusa koji su se usudili ustati protiv režima. Mnogi od njih su zlostavljani, a neki su čak i nestali. Potonjima ne mogu pomoći ni policija ni sudstvo. Sve ovo se događa u zemlji koja je u prošlosti već mučila i ubijala svoje građane, kako u svojim ozloglašenim sibirskim logorima, tako i mimo njih.


Pročitajte više: Ruska umjetnica: “Diktatori se ponašaju kao zatvorski upravitelji. Dobrotu tretiraju kao slabost”


Hrana i lijekovi – tražena roba

No, politička opresija nije jedini problem za ruske građane. Već sad je došlo do nestašice prehrambenih proizvoda i lijekova od kojih su neki, poput inzulina, od životne važnosti. Problem je svakako i inflacija, a poskupjelo je sve od namirnica do TV uređaja i mobitela.

Ovo je veliki udar na plaće, ali mirovine, a premda su ankete provedene među ruskim ekonomistima u prosincu 2021. predviđale rast BDP-a od 2,7 posto, u 2022. predviđaju pad viši od 10 posto.

Elvira Nabiullina – žena koja drži rubalj na životu

To da je rubalj u krizi, ne moramo posebno naglašavati. Izgubio je 50 posto vrijednosti u odnosu na dolar. K tome je iz ruskog bankovnog sustava zabilježen strahovit odljev rublja u gotovini, a tu govorimo o milijunima. Došlo je i do opće evakuacije zapadnih biznisa iz Rusije.

Međutim, ruski bankovni sustav još se drži i to zahvaljujući činjenici da rusku centralnu banku vodi guvernerka Elvira Nabiullina. Doduše, ne znamo do kad. Ona je odmah nakon sankcija sa Zapada digla kamatu na 20 posto te je donijela cijeli niz drugih oštrih mjera koje su stabilizirale rubalj.

Najavila je i mnoge druge mjere, a sve one bi trebale zaustaviti inflaciju. Doduše, nejasno je hoće li uistinu zaustaviti inflaciju koja bi uskoro mogla iznositi 20 posto. Ona je svakako odlučna, ili je bar bila, u svom naumu, a zbog njezine odlučnosti na Zapadu je smatraju zločinkom. U očima Zapada trebala je dati otkaz nakon ruske invazije na Ukrajinu, umjesto biti desna Putinova ruka.

Čelična dama

Ipak jedno je sigurno – Nabiullina je žena nepokolebljivog karaktera. To tvrde i Amerikanci i Rusi. Na Zapadu ju zovu čeličnom damom, dok i njezini sunarodnjaci tvrde kako joj nema ravne. Prošla je sve vrste testova na stres, ali ne i rat. Međutim, kao da je ukrajinsko – ruski rat samo ojačao njezine sposobnosti držanja gospodarstva pod kontrolom.

U svakom slučaju ona se nema namjeru predati i to na opće čuđenje čak i nekih njezinih bliskih prijatelja i suradnika. “Toliko je poštujem. Ona je tako pametna. Ali jednom mi je rekla da će dati ostavku ako se uvedu kontrole kapitala. Sada je uvedena kontrola kapitala i ona nije dala ostavku”, priznao je jedan stariji ruski bankar nedavno, prenosi Financial Times.

Voli poeziju i operu

O Elviri također znamo da je Tatarka te da je zaljubljenica u francusku poeziju i operu. Posao guvernerke preuzela je 2013., a već godinu dana kasnije suočila se s prvim velikim testom u svojoj karijeri kada su cijene nafte naglo pale.

Iako je Rusija zaronila u recesiju, Nabiullina je ostala pri svojoj ultrakonzervativnoj monetarnoj politici. U roku od nekoliko godina zemlja je počela bilježiti rast, a inflacija je smanjena. Taj uspjeh doveo je do toga da ju je više publikacija proglasilo najboljom svjetskom centralnom bankaricom, a zaradila je i Putinovo povjerenje. Hvale ju i kolege. Kako zbog postavljanja dobrih makroekonomskih temelja, tako i zbog energičnih napora u suzbijanju korupcije u ruskim bankama.


Pročitajte više: Što morate znati o ratu u Ukrajini


Niti Elvirina ukrajinska kolegica ne sumnja u njezine sposobnosti

“Ona je vrlo profesionalna, iskusna makroekonomistica i centralna bankarica. Nema sumnje u to”, rekla je Valeria Gontareva, koja je bila na čelu ukrajinske središnje banke od 2014. do 2017., kako prenosi Financial Times. “Ali bez moralnih vrijednosti, vaš profesionalizam je ništa”, ipak je zaključila Valeria.

No, izgleda da Elvira ipak ima određeni moralni kompas. Nakon što su ju prozvali najinteligentnijom ženom na svijetu jer je napravila čudo za rusku ekonomiju, mandat joj je produžen za još pet godina. Sada najnovije vijesti kažu da je ipak dala ostavku i to nakon što je Putin uhitio vlastitog vojnog načelnika.

Rekla Putinu da je gurnuo Rusiju u kanalizaciju

Nabiullina je navodno rekla Putinu da je njegova invazija na Ukrajinu gurnula rusko gospodarstvo u kanalizaciju, dodajući kako je ona stručnjakinja u potpuno drugom području.

Ovo je ogroman udarac za Putina jer nagoviješta raspad njegovog užeg kruga suradnika. No, gore od toga, signalizira produbljivanje krize u kojoj se nalazi rusko gospodarstvo.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -