Emma Watson: “Feministice ne mrze muškarce”

Glumica Emma Watson podigla je mnogo prašine svojim snažnim govorom pred Ujedinjenim narodima. Ova mlada djevojka, koju je svijet upoznao prije 13 godina kao čupavu pametnjakovićku u seriji filmova o Harry Potteru, dotaknula se pitanja jednakosti spolova i pokazala kako je s pravom odabrana za ambasadora dobre volje UN-ove agencije za žene.

Kao predstavnica kampanje “HeForShe”, skrenula je pozornost na činjenicu da se često borba za ženska prava izjednačava s ‘mržnjom prema muškarcima’.

“Definicija feminizma je uvjerenje da muškarci i žene trebaju imati jednaka prava”, istaknula je u svom govoru Emma Watson i otkrila kako je i sama postala feministica u ranoj dobi.

Emma Watson – feministice ne mrze muškarce

Otkrila je kako su ju još kao djevojčicu prozivali zbog ‘šefovanja’ jer je željela režirati predstave koje su pripremali za roditelje.

“Zaključila sam da sam feministica… Očito sam među ženama čije se ponašanje doživljava kao prenapadno, previše agresivno, izolacijsko, usmjereno protiv muškaraca i neprivlačno”, nastavila je Emma Watson.

Ponovila je kako je nužno prestati izjednačavati feminizam i mržnju prema muškarcima jer u protivnom nikad nećemo postići jednakost među spolovima.

“Smatram da je pravedno da, kao žena, budem plaćena jednako kao i moji muški kolege. Mislim da je pravedno da mogu donositi odluke o svom vlastitom tijelu. Mislim da je u redu da žene u moje ime budu uključene u donošenje odluka u mojoj zemlji. No, na žalost, mogu reći da nema ni jedne zemlje na svijetu u kojoj žene mogu očekivati takva prava”, rekla je i tužno zaključila kako ni jedna zemlja na svijetu još nije postigla ravnopravnost spolova.

Muškarci, priključite se borbi

U emotivnom govoru kojim je privukla pozornost ne samo okupljenih nego i medija diljem svijeta, Emma Watson pozvala je sve muškarce i dječake da se priključe inicijativi ‘HeForShe’ i borbi za ravnopravnost.

“Ako muškarci ne moraju biti agresivni kako bi bili prihvaćeni, žene se neće osjećati podčinjeno. Ako muškarci nemaju kontrolu, žene neće morati bili kontrolirane”, poručila je svima.

Pozvala je muškarce svijeta da se uključe kako bi njihove kćeri, sestre i majke mogle biti slobodne od predrasuda, ali i kako bi njihovi sinovi i braća mogli biti ranjivi i ponovno prihvatiti onaj dio sebe koji su odbacili kako bi se prilagodili društvenim normama.

Ono što njenom govoru i apelu daje posebnu težinu je činjenica da iskustva koja je opisala nisu izolirani slučajevi. Često su djevojčice opisivane kao agresivne jer su željele ostvariti neke svoje ciljeve.

Sportašice su nerijetko opisivane kao muškobanjaste, samo zato što su zbog bavljenja sportom imale izraženije mišiće i čvrsto tijelo. S druge strane, od malih se nogu djevojčicama “serviraju” lutke u haljinicama, potiče da budu nježne i da ne ulaze u sukobe.

Upravo inicijativa HeForShe, koju Emma Watson predstavlja, pokušava osvijestiti činjenicu da se treba boriti protiv nasilja i diskriminacije koje žene i djevojke doživljavaju samo zato što su “slabijeg spola”.

Prijetnje i blaćenje

Iako je Emmin govor naišao na odobravanje cjelokupne javnosti, a javnu potporu pokrenu HeForShe dali su američki predsjednik Barack Obama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon i poznati glumac Matt Damon, još uvijek postoje pojedinci kojima je borba za ženska prava “trn u oku”.

Nedugo nakon što je govor objavljen, na stranici 4Chan pojavili su se komentari (vjerojatno muških) korisnika koji su svoje frustracije pokušali riješiti blaćenjem i prijetnjama. “Ona drži glupe feminističke govore pred UN-om, a sad će njene gole fotografije biti na internetu”, napisao je jedan anonimni korisnik.

Također, pojavila se web stranica “emmayouarenext.com” na kojoj se uz Emminu fotografiju pojavljuje sat koji odbrojava do navodnog objavljivanja njenih golih fotografija.

Iako nema nikakvih dokaza da Emmine gole fotografije postoje te da će ih netko i objaviti, mogli su se čuti komentari kako će neki ogorčeni 4Chan korisnici iskoristiti vrijeme odbrojavanja kako bi stvorili lažne fotografije.

Emma Watson za sad se nije oglasila po pitanju eventualnih golih fotografija, ali je u svom govoru istaknula da se još kao tinejdžerica morala boriti protiv seksualiziranja svojih fotografija u medijima.

Cijeli govor Emme Watson pred Ujedinjenim narodima možete pročitati ovdje ili pogledati u videu ispod.


Foto: UN Women/Simon Luethi

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više