Eritrit – šećer s 0 kalorija!

Mogu li biti fit, imati zdravo i funkcionalno tijelo, istaknute mišiće, ali i koristiti šećer u prehrani? Mogu li uskladiti svakodnevnicu sa zdravom prehranom pri tome koristeći se dobrobitima koje nam priroda daje? Mogu li zadržati slastice u svojoj prehrani s 0 kalorija? Da kao odgovor na ova pitanja možemo zahvaliti eritritu.

Eritrit, za sve one koji još nisu otkrili ovo šećerno čudo, je šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi kao zamjena za saharozu odnosno nama poznatije, šećer. Dobiva se fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu. A postao je popularan uz sada već prepoznatljivu LCHF prehranu, kojom se koristi veliki broj mojih klijentica u mom Studiju. Tijelo ga dobiva i prirodno, no radi se o malim količinama koja se nalazi u hrani kao što su gljive, kruške, lubenica, grožđe, kao i u jelima koji se pripravljaju fermentacijom dakle vino, sojin umak i sir.


Pročitajte više: LCHF palačinke zbog kojih se više nećete vraćati na klasične!


Eritrit u brojevima

Eritrit se koristi kao sredstvo za zaslađivanje, ali mu je slatkoća 60-80% u odnosu na običan šećer. No, eritrit je skuplji za 90% od običnog šećera, a najpoznatiji je po tome što navodno ima 0% kalorija. Toplinski je stabilan do 160°C i time ne gubi slatkoću i zato nema sekundarni okus. Što se tiče konzumiranja, za odraslu osobu dovoljan je 1 gram dnevno po kilogramu težine osobe, u protivnom bi se mogle pojaviti probavne tegobe.

Eritrit

Eritrit u mojoj kuhinji

Kako je moja industrija zatvorena zbog situacije s koronom i sama se manje krećem, manje vježbam nego inače, a pri tome uzmimo u obzir da sam inače vježbala oko osam sati u danu, a sada vježbam svega par sati tjedno zato je teže zadržati istu kilažu i svojstva iste. Zato sam odlučila promijeniti prehrambene navike i za početak izbaciti svoj najveći porok, kristalni šećer. Eritrit sam ispočetka koristila za kolače. Obzirom da sam u kući okružena sa slatkoljubcima, vrlo često radim kolače, poslastice, ali i torte. Kada ga koristim stavim malo više nego što bi inače stavila kristalnog šećera kao dodatak kavi, jelima i ostalim slasticama. Zato mislim da je eritrit odličan za kuhanje slatkih delicija, osim ako se ne radi o procesu karameliziranja unutar kolača koji se ne može ostvariti. Ono za što bih ga voljela koristiti je pečenje kruha, no s receptima s kvascem je to nemoguće. Eritrit je svim slatkim jelima dao novi smisao jer sada više ne moram razmišljati o kalorijama.

Osobno nikad nisam bila za potpuno izbacivanje šećera iz prehrane jer smatram da je šećer pokretač energije i kao takav potreban je našem organizmu. Samo se trebamo zapitati u kolikim količinama. Kako nisam “slatki” tip ne mogu suditi čokoljupcima, ali mogu reći da nisam mogla zamisliti jutra bez šalice kave s tri žličice šećera. Od kada sam otkrila eritrit, još više volim svoju jutarnju kavu jer znam da mi ne šteti.


Pročitajte više: Keto pizza kojom ćete vrlo rado zamijeniti klasičnu!


Važno je naglasiti da eritrit ne povećava razinu šećera u krvi što znači da je pogodan za dijabetičare. A kako bi se uistinu uvjerili da trebate uvesti eritrit u svoju prehranu, potaknut ću vas još ovom zdravstvenom činjenicom, studije kancerogenosti su pokazale da eritritol nema kancerogena svojstva.

Svoj eritrit možete pronaći u BIPI u rinfuzi od 500 grama po cijeni od 39,90 kn.

Autor: Patricia Ćurković, Studio Plank

Članak pripremljen u suradnji s BIPOM.

Foto: BIPA, Privatna arhiva, Unsplash/Sharon McCutcheon

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -