Eritrit – šećer s 0 kalorija!

Mogu li biti fit, imati zdravo i funkcionalno tijelo, istaknute mišiće, ali i koristiti šećer u prehrani? Mogu li uskladiti svakodnevnicu sa zdravom prehranom pri tome koristeći se dobrobitima koje nam priroda daje? Mogu li zadržati slastice u svojoj prehrani s 0 kalorija? Da kao odgovor na ova pitanja možemo zahvaliti eritritu.

Eritrit, za sve one koji još nisu otkrili ovo šećerno čudo, je šećerni alkohol koji se u prehrambenoj industriji koristi kao zamjena za saharozu odnosno nama poznatije, šećer. Dobiva se fermentacijom šećera koji se nalazi u kukuruzu. A postao je popularan uz sada već prepoznatljivu LCHF prehranu, kojom se koristi veliki broj mojih klijentica u mom Studiju. Tijelo ga dobiva i prirodno, no radi se o malim količinama koja se nalazi u hrani kao što su gljive, kruške, lubenica, grožđe, kao i u jelima koji se pripravljaju fermentacijom dakle vino, sojin umak i sir.


Pročitajte više: LCHF palačinke zbog kojih se više nećete vraćati na klasične!


Eritrit u brojevima

Eritrit se koristi kao sredstvo za zaslađivanje, ali mu je slatkoća 60-80% u odnosu na običan šećer. No, eritrit je skuplji za 90% od običnog šećera, a najpoznatiji je po tome što navodno ima 0% kalorija. Toplinski je stabilan do 160°C i time ne gubi slatkoću i zato nema sekundarni okus. Što se tiče konzumiranja, za odraslu osobu dovoljan je 1 gram dnevno po kilogramu težine osobe, u protivnom bi se mogle pojaviti probavne tegobe.

Eritrit

Eritrit u mojoj kuhinji

Kako je moja industrija zatvorena zbog situacije s koronom i sama se manje krećem, manje vježbam nego inače, a pri tome uzmimo u obzir da sam inače vježbala oko osam sati u danu, a sada vježbam svega par sati tjedno zato je teže zadržati istu kilažu i svojstva iste. Zato sam odlučila promijeniti prehrambene navike i za početak izbaciti svoj najveći porok, kristalni šećer. Eritrit sam ispočetka koristila za kolače. Obzirom da sam u kući okružena sa slatkoljubcima, vrlo često radim kolače, poslastice, ali i torte. Kada ga koristim stavim malo više nego što bi inače stavila kristalnog šećera kao dodatak kavi, jelima i ostalim slasticama. Zato mislim da je eritrit odličan za kuhanje slatkih delicija, osim ako se ne radi o procesu karameliziranja unutar kolača koji se ne može ostvariti. Ono za što bih ga voljela koristiti je pečenje kruha, no s receptima s kvascem je to nemoguće. Eritrit je svim slatkim jelima dao novi smisao jer sada više ne moram razmišljati o kalorijama.

Osobno nikad nisam bila za potpuno izbacivanje šećera iz prehrane jer smatram da je šećer pokretač energije i kao takav potreban je našem organizmu. Samo se trebamo zapitati u kolikim količinama. Kako nisam “slatki” tip ne mogu suditi čokoljupcima, ali mogu reći da nisam mogla zamisliti jutra bez šalice kave s tri žličice šećera. Od kada sam otkrila eritrit, još više volim svoju jutarnju kavu jer znam da mi ne šteti.


Pročitajte više: Keto pizza kojom ćete vrlo rado zamijeniti klasičnu!


Važno je naglasiti da eritrit ne povećava razinu šećera u krvi što znači da je pogodan za dijabetičare. A kako bi se uistinu uvjerili da trebate uvesti eritrit u svoju prehranu, potaknut ću vas još ovom zdravstvenom činjenicom, studije kancerogenosti su pokazale da eritritol nema kancerogena svojstva.

Svoj eritrit možete pronaći u BIPI u rinfuzi od 500 grama po cijeni od 39,90 kn.

Autor: Patricia Ćurković, Studio Plank

Članak pripremljen u suradnji s BIPOM.

Foto: BIPA, Privatna arhiva, Unsplash/Sharon McCutcheon

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

smirilica

Kako je Aklea Neon stvorila ringtone koji smanjuje strah od...

"Bilo je strašno, zemlja se tresla, zidovi su počeli pucati. Počela je padati žbuka sa stropa, klinci su počeli vrištati", prisjećaju...
- Advertisment -