Čajevac za disanje, eukaliptus protiv sluzi… kako eterična ulja pomažu protiv prehlada?

Hvatanje prehlade može biti izazovno, ali uz pravilne strategije i podršku prirode, možemo olakšati simptome i ubrzati proces ozdravljenja. U današnjem ubrzanom načinu života tražimo efikasne i prirodne metode kako bismo se izborili s prehladama, a jedno od takvih rješenja leži u moćnom svijetu eteričnih ulja.

Ovi dragocjeni darovi prirode, poput čajevca, eukaliptusa, lavande i drugih, ne samo da pružaju olakšanje od simptoma prehlade, već i potiču oporavak našeg tijela na prirodan način. U ovom članku istražit ćemo kako eterična ulja mogu postati ključni saveznik u borbi protiv prehlada, pružajući nam ne samo fizičko, već i emocionalno olakšanje tokom ovih izazovnih trenutaka.

Prehlada je infekcija gornjega dišnog sustava, a uzrokovana je virusima. Vodeći je razlog posjeta liječniku opće medicine i izostanaka s posla. Odrasle osobe imaju prehladu oko dva do četiri puta godišnje, a najčešće blagog tijeka u trajanju oko tjedan dana. Do većine prehlada dolazi u jesen i zimi – vrijeme je to kad se manje izlazi van, više se vremena provodi u ‘četiri zida’, a klice se tako lakše prenose. Ne pokupiti barem jednu prehladu zimi, kad oko nas stalno netko šmrcka i kiše, prava je lutrija.

Osim klasičnih tableta za glavobolji, sirupa za kašalj i sličnih preparata, za borbu protiv prehlade oboružat se možete i raznim eteričnim uljima i blendovima za prirodnu prvu pomoć kod prehlada i narušenog zdravlja. Evo kako eterična ulja mogu pomoći protiv prehlade.

Eteričnim uljima protiv prehlade

Eterično ulje čajevca često se koristi u prirodnom pristupu zdravlju zbog svojih antimikrobnih svojstava. Ovo ulje ima vrlo širok spektar upotrebe, a zahvaljujući tome jedno je od najpopularnijih eteričnih ulja u aromaterapiji.

Može se koristiti kao podrška kod prehlade jer se koristi kao podrška za jačanje imuniteta. Inhaliranje čajevca može pomoći pri ublažavanju začepljenog nosa i olakšavanju disanja. Još su ga Aboridžini koristili kao prirodni antiseptik, a u aromaterapiji se ponekad naziva “aromaterapijskim antibiotikom širokog spektra” što govori sve o njegovoj ljekovitoj moći.

Eterično ulje eukaliptus globulusa ima antimikrobno, ekspektorirajuće, protuupalno, spazmolitično, analgetički, dekongestivno, dezodorirajuće i osvježavajuće djelovanje. Koristi se za tretiranje infekcija dišnog sustava, reducira začepljenost nosa i grla i ostale simptome prehlade, ublažava postojeće upale i sprječava nastanak novih infekcija.

Osim toga, eukaliptusovo ulje posjeduje ekspektorantna svojstva, što znači da može poticati izbacivanje sluzi iz dišnih puteva. Inhalacija eukaliptusovih para ili uporaba u difuzoru može pomoći otvaranju dišnih putova, smanjenju začepljenja nosa te olakšavanju disanja.

Eterično ulje lavande djeluje izrazito uravnotežujuće na cijeli organizam. Ono podržava imunološki sustav, olakšava stanje gripe, prehlade, upala sinusa, grla… Iako možda nije prvotni izbor kao protuinfektivno sredstvo poput eukaliptusa ili čajevca, lavanda donosi svoje jedinstvene prednosti. Jedno od ključnih svojstava koje može pomoći tijekom prehlade jest njena umirujuća priroda. Inhalacija mirisa lavande može pridonijeti smanjenju stresa, tjeskobe i nervoze, često prisutnih tijekom bolesti.

Osim toga, lavanda ima blaga antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u održavanju higijene i podržavanju imunološkog sustava. Uz umirujuće efekte, lavanda može pružiti i olakšanje kod problema s disanjem. Inhalacija pare koja sadrži eterično ulje lavande može pomoći otvaranju dišnih puteva, olakšavanju disanja te smanjenju začepljenja nosa.


Pročitajte više: Mara Doljak iz Aromare: „Cilj mi je vratiti prirodu u našu svakodnevicu”


Kako koristiti eterična ulja u ublažavanju prehlade?

Postoji nekoliko načina na koje se eterična ulja mogu koristiti kod prehlade. Možete inhalirati eterično ulje tako da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca u posudu s toplom vodom. Pokrite glavu ručnikom i inhalirajte paru.

Možete ga koristiti i u inhalatoru prema uputstvima ili direktno udišite eterično ulje tako da nakapate do 3 kapi na maramicu i duboko udišete.

Možete i u difuzer ili aroma svjetiljku nakapati 5 do 10 kapi eteričnog ulja. Raspršivanjem ulja po prostoriji može se poboljšati zrak i pridonijeti osjećaju svježine.

eterična ulja

HELP set za prvu pomoć pri prehladi

Eukaliptus, čajevac i lavanda samo su neki od ‘preparata’ koji se nalaze u Aromarinom HELP setu, prirodnoj prvoj pomoći za simptome prehlade. Tu su još i blendovi „BREATHE EASY“ i „ELIXIR ST. ROCH“ kao i knjižica s recepturama i savjetima za primjenu.

Blend „Breathe easy“ je 100% prirodni blend za osvježenje i ugodan miris. Sastavljen je od razbuđujućih eteričnih ulja. Osim što osvježava zrak u prostoru i razbuđuje, ovaj blend ublažava osjećaj nelagode kod začepljenog nosa, škakljanja u grlu… Tu je i blend „Elixir St. Roch“ koji je sastavljen od 14 najmoćnijih eteričnih ulja. Idealan je za korištenje u domu, ali i za osvježenje prostorija u kojima boravi više ljudi, poput ureda, čekaonica, učionica. Sve su to mjesta na kojima je puno ljudi – a samim time i puno klica.

Ova tri eterična ulja i dva blenda prva su pomoć prirode kad dođe do prehlade. Mara Doljak iz Aromare spojila ih je u HELP set koji trenutno možete nabaviti po sniženoj cijeni na Aromara webshopu.

Članak je pripremljen u suradnji s Aromarom

Foto: Aromara / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -