Ova 3 Excel trika pomoći će vam da radite brže i efikasnije

 Uz mnoge nove alate i programe na tržištu, mnogima je i dalje upravo Excel najdraži za svakodnevno obavljanje posla. Možda se već godinama njime služite, no uz toliko mogućnosti koje nudi, uvijek možete naučiti neki novi trik.  Donosimo 3 mogućnosti koje ovaj program nudi, a koje vam mogu pomoći u efikasnijem obavljanju posla.

Ubacivanje više redova ili stupaca

Sigurno znate u tablicu ubaciti jedan dodatan red ili stupac, ali ljudi često gube vrijeme na ponavljanje tog koraka onoliko puta koliko im novih redova ili stupaca treba. To se može puno brže obaviti ako se mišem unaprijed iz postojeće tablice odabere broj redova ili stupaca koji je potreban. Nakon toga potrebno je samo odabrati jednu ćeliju od obilježenih, pritisnuti desnu tipku miša te odabrati Umetni iz padajućeg izbornika. Prazni redovi bit će umetnuti iznad odabranog područja tablice, a stupci lijevo od njega!

Postavljanje ograničenja za unos podataka

Ako tablicu podataka ažurira veći broj ljudi, bitno je jasno i precizno dati upute što se gdje unosi kako bi se smanjila mogućnost pogrešaka. Upravo tome služi funkcija Provjera valjanosti podataka. Pritom je potrebno obilježiti ćelije koje želite ograničiti pa iz izbornika odabrati Podaci>Provjera valjanosti podataka>Provjera valjanosti podataka. Otvorit će se poseban prozor u kojem možete postaviti svoje uvjete. Nakon što postavite uvjet, možete unijeti i poruku. Ona će se prikazati čim se klikne na odabranu ćeliju. Također, prikazat će se i upozorenje koje sprječava unos ako osoba ipak pokuša upisati podatak koji nije dopušten.

Prebacivanje teksta iz jedne u više ćelija

Ukoliko imate bazu podataka s tisućama imena i prezimena upisanih zajedno u jednu ćeliju, a trebaju vam razdvojeni, odlična je vijest da Excel nudi funkciju koja će to učiniti za vas u nekoliko sekundi. Potrebno je samo obilježiti ćelije koje želite razdvojiti, zatim u izborniku odabrati Podaci>Tekst u stupce i reći Excelu na osnovu čega da razdvoji tekst.

Znate li i vi za neke manje poznate Excel trikove? Podijelite ih s nama!

Sve Women in Adria članice ostvaruju 20% popusta na edukacije u EdukaCentrima Zagreb i Split!

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -