EY Poduzetnik godine- za prvi put “only boy’s club”

Sinoć je u Laubi održan prvi izbor EY Poduzetnik godine u Hrvatskoj. Ovu nagradu EY u svijetu dodjeljuje već godinama i izvrsno je što ju konačno imamo i kod nas. I ne samo to, EY globalno također ima niz inicijativa za žensko poduzetništvo, nadam se da će neke također doći i lokalno kod nas. EY radi i na promoviranju žena unutar svoje korporacije i općenito, pa smo tako kod nas imali rijedak slučaj da su dvije žene promovirane tijekom porodiljnog dopusta.

Kao što je Emil Tedeschi, jedan od članova žirija izjavio, vrijeme je da se skine stigma sa poduzetništva i da su nam uzori poduzetnici, a ne samo starlete i nogometaši.

EY Poduzetnik godine- doslovno

I tko su finalisti i pobjednici?

Za prvi put na žalost to je “boys club”.

Finalisti su redom zasluženo: Mate Rimac, Rimac automobili, Alojzije Šestan, Šestan Bucha, Goran Šutalo, Color emajl, Ante Mandić, IN2 i Nikola Manojlović, Span.

Pobjednici su Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita.

U Hrvatskoj žene čine ok0 30% poduzetnika, ali niti jedna nije zaslužila biti u ovom biranom društvu. Nagrada se dodjeljuje tvrtkama koje su izvozno orijentirane i trebala bi im pomoći u daljnem razvoju.

Iako su ženske tvrtke uglavnom mikro, s nekoliko zaposlenih i žene često imaju problem preuzimanja rizika i dizanja biznisa na veći nivo, ne znači da se barem jedna poduzetnica nije mogla naći u finalu. Jadranka Boban Pejić koja je svoju Biovegu izvela izvan granica Hrvatske, Bernarda Cecelja i Vesna Pavletić također, Mirjana Brlečić Nikel također izvozi….. Ima ih još sigurno, samo ih treba potražiti.

Tedeschi je također izjavio da je ovo nagrada za promociju poduzetnika za koje još nismo čuli, a upravo za žene koje imaju odlične poslovne rezultate se jako malo čuje jer mnoge od njih i izbjegavaju medije i nisu sklone samopromociji.

Žiri su činili uspješni poduzetnici Emil Teceschi, Saša Cvetojević, Nenad Bakić, dekan Ekonomskog fakulteta Lajoš Žager i direktorica EBRD-a u Hrvatskoj Vedrana Kašić Jelušić. Oni su sigurno napravili sve da izaberu najbolje, ali to je isto kao i sa ženama u upravama, ženama govornicima na konferencijama….ako nešto nije odmah na prvu vidljivo ne znači da ne postoji, samo ga se treba malo više potražiti i imati to na umu.

U tome će sigurno pomoći i povećanje broja žena u žiriju, jer je dokazano da kad žene čine manje od 30% tima, one se jednostavno stope s većinom i preuzmu njene stavove i način razmišljanja.

Foto: Facebook stranica EY Croatia Careers

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više