Nove zaposlenike sada možete naći puno brže i jeftinije pomoću Facebooka

Pronalazak novih suradnika može biti dugotrajan i prilično zahtjevan proces, no može biti i brz i “bezbolan”, ukoliko umjesto konvencionalnog načina iskoristite sveprisutne društvene mreže.

Ako nove suradnike tražite na tradicionalan način, za početak trebate objaviti oglas na nekoj od stranica za zapošljavanje i/li u medijima, što se mora platiti i neće baš biti jeftino, osobito ukoliko želite da ga vidi veći broj potencijalnih kandidata.  

Uobičajeno je da rok za prijave bude nekoliko tjedana, kako bi na vašu adresu moglo pristići mnoštvo životopisa, od kojih će mnogi biti neuredni ili preopširni, ali sve će ih netko morati pročitati kako bi odabrao najprikladnije kandidate koje će pozvati na razgovor. I ti razgovori vjerojatno će trajati tjednima.

pronalazak zaposlenika putem facebooka

U velikim tvrtkama postoje odjeli ljudskih resursa kojima su upravo takve stvari posao, a potencijalni kandidati vrlo vjerojatno će nakon slanja životopisa i prvog kruga razgovora rješavati i razne testove te ponovno razgovarati sa školovanim profesionalcima čija je struka upravo “upravljanje ljudima“, što u ovom slučaju znači profiliranje kandidata kako bi našli odgovarajuće zaposlenike za potrebna radna mjesta.

“Velikima” posao neće patiti, no s”malima” je druga priča

Bitno je naglasiti da u velikim kompanijama posao kojim se tvrtka bavi, čime osigurava i plaće svojih zaposlenika, zbog toga neće patiti. U velikim tvrtkama popunjavanje radnih mjesta je obično pomno planiran proces za koji se ostavlja dovoljno vremena.

Povezano:Ovih 7 bolnih činjenica morate čuti kako biste postali bolji menadžer

No, što je s malim i srednjim poduzetnicima, onima koji nemaju odjele ljudskih resursa, već o odabiru novog zaposlenika treba odlučiti sam vlasnik ili voditelj poslova, uz asistenciju eventualno jednog ili dvoje kolega?

Za male i srednje poduzetnike traženje novih suradnika može biti zadaća koja će ih zadržavati prilikom obavljanja uobičajenog posla, ili barem zahtijevati da rade još više nego inače, odriču se pauze za ručak ili žrtvuju svoje slobodno vrijeme i rade prekovremeno.

U manjim tvrtkama je, osim toga, teže zamijeniti bivšeg radnika ili povećani opseg poslova prenijeti na mali broj postojećih zaposlenika, zbog čega bi im potraga za suradnikom koja traje mjesec, dva ili čak tri mogla prilično teško pasti.

pronalazak zaposlenika putem facebooka

U slučaju naglog ili neočekivanog odlaska gubitka zaposlenika tako biste zbog dugotrajnog procesa nalaženja njegove zamjene čak mogli izgubiti neke poslove ili klijente, što je gubitak koji se teško nadoknađuje. 

Povezano: Ovo bi mogli biti razlozi zbog kojih vaši zaposlenici gube motivaciju

Cijena? Svega desetak eura

Zato je za male i srednje poduzetnike vjerojatno vrlo dobra vijest da su se vremena zaista promijenila, pa danas nove suradnike možete naći puno brže i jeftinije. Kako? Putem društvenih mreža, odnosno Facebooka i Instagrama.

U Hrvatskoj Instagram koristi više od 1,1 milijuna ljudi, a na ‘fejsu’ je čak dva milijuna građana Lijepe naše. 

Oglas kojim tražite nove zaposlenike na društvene mreže možete plasirati kao sponzorirani sadržaj, što će vas koštati nekih desetak eura. Ako dobro targetirate svoj sponzorirani sadržaj, odnosno oglas, za tu cijenu vidjet će ga više tisuća ljudi. Vrlo prihvatljivo, zar ne?

pronalazak zaposlenika putem facebooka

Važno je napomenuti da ove društvene mreže imaju prilično sofisticirane metode praćenja svojih korisnika i njihovih interesa, tako da je vjerojatnost da će vaš oglas vidjeti prava publika, odnosno ljudi koji su u traženoj branši ili su već pokazali interes za takve poslove, vrlo velika. Oko tako detaljnog praćenja korisnika društvenih mreža, prije svega Facebooka, u posljednje se vrijeme dizalo prilično prašine, no kada tražite odgovarajućeg zaposlenika njihovi alati će vam zasigurno jako dobro doći. 

Povezano: Zašto je vaš ego vjerojatno najveći problem prilikom zapošljavanja?

Facebook vam sam vodi i evidenciju

Kada prijave kandidata za radno mjesto koje ste oglasili primate konvencionalnim putem, evidenciju ćete morati voditi sami u Excell tablici, što također zahtijeva vrijeme i trud, a kada to radite putem Facebooka, alati ove društvene mreže će za vas automatski voditi i evidenciju o pristiglim prijavama. Da biste vidjeli tko vam se sve javio, te jeste li pogledali i prihvatili ili odbili prijavu kandidata za radno mjesto koje ste oglasili dovoljan vam je klik na opciju “manage jobs” na vašoj Facebook stranici.  

pronalazak zaposlenika putem facebooka

Ali, funkcionira li to zaista, možda se sada pitate. Pohvalit ćemo vam se zato da smo upravo na ovaj način i mi ovog mjeseca našli novu suradnicu za portal Women in Adria. Brzo, jednostavno, lako i bez suvišnih troškova.  

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -