Razmišljate o poduzetništvu? Marina Kolar na temelju vlastitog iskustva izdvaja 4 faktora uspjeha

Ako u internet tražilicu upišete koje su osobine i kompetencije potrebne da bi postali uspješna poduzetnica, redom će se izlistavati sljedeći faktori uspjeha: disciplina, samopouzdanje, razmišljanje izvan okvira, inicijativa, natjecateljski duh, odlučnost, socijalne vještine, poslovna etika, vizija, strast prema poslu koji radite ili razvijate.

Krajem 2018. godine proslavila sam prvu godinu samostalnog poduzetništva kojom sam i više nego zadovoljna. Konekta je rezultat moje potrage za načinom kako da realiziram svoju poslovnu i životnu svrhu, a to je pomaganje drugima da nađu svrhu i ostvare potencijal, da stvore ili nađu posao posao koji žele ili pak da vrate tvrtku na put uspjeha.

U procesu brušenje svoje poduzetničke ideje, nisam se jednom zapitala – što mi treba kako bi bila uspješna poduzetnica? Evo nekoliko naučenih lekcija – što vam treba da bi postala uspješna poduzetnica i koji su to faktori uspjeha.

faktori uspjeha

Dobar plan i strategija

Nije usamljen slučaj da mi se jave poduzetnice koje su već otvorile tvrtku, a tek onda počele promišljati “što sad”. Nije kasno, ali svakako preporučam da si uzmete dovoljno vremena i dobro istražite tržište, napravite poslovni plan koji ćete moći slijediti i koji će vam biti orijentir (a ne da ga napravite onako usput, reda radi).

Kada sam pokrenula Konektu, iza mene je bilo nekoliko mjeseci istraživanja, postavljanja ciljeva i planova te razvoja strategije. Napravite dobre temelje, a tek onda gradite, jer će vas svaka greška ili propust koštati vremena i novaca.

Vjera u sebe i ono što radimo

Ako ne vjerujemo u sebe, kako možemo očekivati da će bilo tko drugi imati povjerenja u nas, kupiti naš proizvod/uslugu ili pak prepoznati naš rad? Trebalo mi je dugo da spoznam svoje kompetencije i vrijednosti. Dugo da shvatim kako je «strpljivo čekanje da drugi primijete moj rad i kvalitete i u međuvremenu se ne “namećem”» jednako nadanju dobitka na lotu. Može se dogoditi, a i ne mora.

Ne može nas se kriviti, posebice žene, jer nas većinom odgajaju da budemo skromne, nenametljive i nikako glasne. 25 godina kasnije od nas se očekuje da rasturamo kao poduzetnice, kao vođe ili kao političarke. Kako se u trenu preobraziti u samopouzdane žene apsolutno svjesne svojih kvaliteta koje 100% vjeruju u sebe i svoj rad? Nemoguća misija.

faktori uspjeha

Iz vlastitog iskustva znam – to je proces. Meni je percepciju o samoj sebi promijenila CH-Q edukacija (Švicarski model upravljanja karijerom i kompetencijama), koje sam danas i trenerica. Do tada nisam uopće bila svjesna svojih vrijednosti, svojih potencijala i mogućnosti, iako sam imala bogato i vrijedno radno iskustvo.

Nađite način da spoznate sebe, svoje vrijednosti, koji su to vlastiti faktori uspjeha. Potrebno je znati svoje kompetencije te životnu i poslovnu svrhu, jer to je jedini način da ostvarite svoje potencijale.

Stvaranje brenda – nemojte se sramiti istaknuti svoj biznis

Ukoliko ćete pasivno čekati da vas primijete  možda nećete ostvariti željeni uspjeh, nećete moći živjeti od svog rada i na kraju krajeva – može doći do toga da ćete zatvoriti tvrtku.

Ako znamo svoju vrijednost i da je naš proizvod/usluga dobar i vrijedan, da ljudima pomaže ili olakšava, tada nam ne smije biti neugodno prezentirati ga. Iako su mnoge od nas učili kroz život da trebamo biti skromne i nenametljive, jednostavno moramo naučiti kako se prezentirati na svoj način, da se i dalje osjećamo dobro. Svrha brandiranja je da budete prepoznati, a bez toga uspjeha nema.

Prestanite same sebi stajati na putu

Iako nam se čine da prepreke dolaze izvana, najveća prepreka na svom putu ipak smo mi sami. Ako razmišljate o tome da pokrenete neki biznis, a znate i sami da Hrvatska nije baš Silicon valley – i još niste odustali, vjerojatno imate neke od gore spomenutih kompetencija potrebnih za postati uspješnom poduzetnicom. Napravite dobar plan, a ako na početku neće ići kako ste planirali, ne odustajte – mijenjajte strategiju a ne cilj. Tražite podršku od okoline i partnera – ako je ne zatražite, najvjerojatnije je nećete ni dobiti. Stavite i sebe u svoju to-do listu i nemojte si biti zadnji na njoj. Stalno se educirajte, povezujte i budite hrabri.

Tekst i foto: Marina Kolar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -