Dokazano: feministice imaju bolji seks

Ted Cruz, senator iz SAD-a, nedavno je prokomentirao da su liberalne žene seksualno nezadovoljne jer su liberalni muškarci ‘mlitavi’. “Da ste vi liberalna žena i da morate spavati s tim mlitavcima, i vi bi bili ljuti”, rekao je. Stereotipno je poručio da su feministice samo ljutite žene koje trebaju pronaći ‘pravog’ muškarca koji će ih seksualno zadovoljiti. Naravno taj muškarac da bi bio ‘pravi’ ne smije biti feminist jer je onda mlitavac. Pa – znanstveno istraživanje je pobilo Cruzovu needuciranu izjavu: feministice zapravo imaju bolji seks!

Više ljubljenja, grljenja, maženja…

Znanstvenica Tina Fetner, profesorica sociologije na Sveučilištu McMaster, provela je istraživanje o temi feminističkog identiteta i seksualnog ponašanja kojim je potvrdila: feministice imaju seks jednako često kao i ne-feministice. Zapravo, pokazalo se da je seks feministica prisniji, ljubazniji i ugodniji – bolji – nego kod onih koji nisu feministice.

U članku za The Conversation Fetner piše kako je otkrila da su žene koje su se identificirale kao feministice u istraživanju češće potvrđivale da je njihov posljednji seksualni susret uključivao ljubljenje i grljenje od žena koje su se identificirale kao ne-feministice.

“Ti podaci sugeriraju da feministice nisu tužne i usamljene”, zaključuje Fetner.


Pročitajte više: Seksualni rad u Hrvatskoj: Prednjačili po broju javnih kuća, danas se vodimo zakonom iz ’77


Feministice imaju bolji seks? U klitorisu je ‘caka’

Jedna od razlika između feministica i ne-feministica koja se najviše istaknula u istraživanju odnosi se na centar užitka ženskog tijela: klitoris. Feministice su sklonije oralnom seksu odnosno direktnoj stimulaciji klitorisa od ne-feministkinja.

“Stimulacija klitorisa je put do seksualnog zadovoljstva i orgazama za žene, bez obzira na to jesu li feministkinje ili ne. Međutim, ponekad seks – pogotovo u heteroseksualnim parovima – više obraća pažnju na muško zadovoljstvo. Fokusira se prije svega na stimulaciju penisa putem vaginalne penetracije. Stimulacija klitorisa pomoću jezika, ruku ili seksualnih igračaka, dobiva manje pažnje. Ponekad zanemarujemo stimulaciju klitorisa, svodeći je na predigru ili je na neki način izvan onoga što se smatra ‘redovitim seksom'”, piše znanstvenica pa postavlja pitanje: zar žene ne bi trebale imati jednaku pristup seksualnom zadovoljstvu kao i muškarci?

Postoji obilje dokaza da u slučaju heteroseksualnih parova postoji rodna razlika u orgazmima, pri čemu žene imaju manje orgazama od muškaraca. Feministička perspektiva mogla bi smatrati očitim i podrazumijevajućim da žene trebaju imati jednako seksualno zadovoljstvo kao i muškarci pa njihovo seksualno ponašanje odražava taj ideal.

Znaju što žele u krevetu, a feministi nisu ‘mlakonje’

Mnoge žene vide feminizam kao izvor samoostvarenja i osnaženja, piše profesorica. Kaže da je veza između feminističkog identiteta i boljeg seksa možda vrlo jednostavna.

“Feministkinje znaju što žele u krevetu i sklonije su se osjećati osnaženima da to zatraže”, ističe istraživačica pa dodaje da se feministkinje češće samozadovoljavaju nego ne-feministkinje.

Isprovocirana senatorovom izjavom znanstvenica naglašava da ‘dominantni muškarci’ nisu jedini koji ženama mogu pružiti zadovoljstvo, a ‘mlakonje ‘- kako je Cruz nazvao feminističke muškarce – su skloniji skloniji pružati oralni seks svojim partnericama te se više brinu o stimulaciji klitorisa svojih partnerica nego što to čine ne-feministički muškarci.

“Prihvatimo ideju da bi zadovoljavajući seks trebao biti dostupan svima – i muškarcima i ženama”, zaključuje Fetner.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -