Posjetile smo Festival svjetla Zagreb – Evo kako je bilo

Ove smo subote posjetile Festival svjetla Zagreb, snimile nekoliko fotografija i odlučile ih podijeliti s vama. Ako niste bile na festivalu, ovo je prilika da vidite o čemu je riječ iz prve ruke, kao i da se pripremite na odlazak sljedeće godine jer, vjerujte, slika jednostavno ne može prenijeti ljepotu doživljaja koji vas čeka.

Proljetne boje i noćno nebo

Festival se inače održavao na 30-ak lokacija u Zagrebu. Za potpuni doživljaj svakako biste trebali izdvojiti nekoliko sati ili posjećivati festival kroz nekoliko dana. Ili jednostavno pregledati katalog instalacija i odlučiti koje apsolutno morate vidjeti. Sve lokacije bile su na Gornjem gradu i donjogradskoj jezgri.

festival svjetla zagreb
Hrvatsko narodno kazalište

Kao početna točka mnogima je bilo Hrvatsko narodno kazalište, što je razumljivo. Jednostavna, lijepa i efektna, ova Transformacija pokazala je proljetne boje na jednom od najljepših zagrebačkih pročelja.

festival svjetla zagreb
Trg bana Josipa Jelačića

Nešto dalje, na jednako krasnim zgradama Trga bana Josipa Jelačića, dočekale su vas proljetne ilustracije zahvaljujući kojima ćete jedva dočekati još toplije i šarenije vrijeme.

Za romantično raspoložene, tu je instalacija Anooki – Poljubac. Goleme simpatične figure inspirirane Inuitima bile su popularno mjesto za fotografiranje, ali i za poljubac parova u blizini.

festival svjetla zagreb
Anooki

Pročitajte više: Gdje na krafne u Zagrebu? Ovih 5 lokacija nude najzanimljivije kombinacije okusa


Sinergija svjetla i zvuka

Kao najzanimljivije instalacije svakako su se nametnule dvije audio-vizualne instalacije – Nošeni vjetrom na Tomislavcu i Globoscope na Ribnjaku.

Nošene vjetrom su osvijetljene ptice koje uz opuštajuću glazbu lete noćnim nebom. Na prvi pogled, ove biste ptice mogli zamijeniti s letećim kitovima što svakako daje još jednu, doduše subjektivnu, dimenziju ovoj instalaciji.

festival svjetla 2023
Nošeni vjetrom

Ples se održavao svakih 15 minuta pored fontane na Tomislavcu, a izmjena boja ptica rezultira gotovo vanzemaljskim iskustvom.

Globoscope djeluje gotovo hipnotički, predivno usklađujući zvuk i svjetlo u predstavu od koje se zaista teško odvojiti.

festival svjetla 2023
Globoscope

“Ovo prostorno pripovijedanje transformira prostor mapiranjem posebnih karakteristika mjesta te svaka kugla postaje piksel u polju svjetlosti koje se mijenja i razvija u skladu s glazbom,” stoji opis instalacije na stranici Festivala svjetla Zagreb. Ovu nam je instalaciju osigurao francuski Colectif Coin.

festival svjetla zagreb
Zvjezdani bljesak

Za živahnije posjetitelje, bio je tu i Zvjezdani bljesak. Plesna glazba i prekrasne boje pokrenule su mnoge koji su prošli kroz Trg J. J. Strossmayera.

Ako ste propustile ovogodišnji Festival svjetla Zagreb, neka vam ovaj tekst bude poticaj da ga posjetite sljedeće godine. Pozdravite proljeće na uistinu jedinstven način.

Foto: Karmen Došen, Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -