Kako odjel financija može biti strateški partner u poslovanju?

Odjel financija je jedan od ključnih odjela svake kompanije. Očekivanja da poslovanje bude u skladu sa zakonskim propisima (compliance uloga) i da se osigura učinkovitost i stabilnost poslovanja (kontrolor uloga) će zasigurno ostati nepromijenjene. Ono što se svakako dodaje kao novo očekivanje je finance business partnering (advisor tj. partner uloga) i ta zapravo strateška liderska uloga postaje sve važnija u poslovanju.

Povezano: Katarina Lasić počela je raditi već za vrijeme fakulteta što ju je dovelo do pozicije voditeljice financija u međunarodnoj kompaniji

U financijskim strategijama najčešće su definirane misija, vizija i glavni ciljevi odjela. U misiji modernog financijskog odjela trebala bi biti uključena aspiracija da odjel podržava i savjetuje svoje interne kupce, osigura stabilnost poslovanja i usklađenost sa zakonskim propisima. Što se tiče vizije ona bi trebala biti kako biti što bolji poslovni partneri, savjetnici i pomoći kreiranju nove vrijednosti i rasta. Što se tiče ciljeva pomoću njih ćemo definirati kako ćemo provesti viziju i misiju, primjerice godišnje ćemo kreirati novih x% rasta prodaje/profita ili maksimizirati učinkovitost u procesu x.

Što je finance business partnering?

Finance business partnering je vještina pružanja novih dodatnih uvida, potpora poslovnom odlučivanju, pružanje važnih, strateških savjeta sa ciljem maksimiziranja svih ekonomskih pokazatelja poduzeća (prodaje, profita, tržišnih udjela i sl.). Odjel financija time postaje pokretač promjena i povezuje sve sudionike (interne kupce) u svojim poduzećima.

Financijski profesionalci imaju jedinstven uvid u poslovanje, financijske izvještaje, planove i strategiju, sisteme, tehnologiju i surađuju sa svim odjelima u poduzeću. To ih čini idealnim partnerom za davanje savjeta, preporuka i mogućnost da doprinesu svim važnim poslovnim odlukama.

Kada se razgovara o budućnosti odjela financija među financijskim profesionalcima, većina njih, čak preko 65% smatra da je finance business partnering područje koje će biti najvažnije za kreiranje vrijednosti u budućnosti. Većina njih upravo u tom području najviše ulaže u osobni profesionalni razvoj, ali i u transformaciju odjela financija kako bi osigurali ovu nužnu promjenu u svojim poduzećima.

finance business partnering

Ključni preduvjeti za uspješan finance buisness partnering

  • Vještine zaposlenika u odjelu
  • Aktivno uključenje u poslovno odlučivanje
  • Kvaliteta i stupanj digitalizacije i automatizacije procesa i sistema u odjelu

Kada razmišljamo o finance business partneringu ono što se možemo pitati je: Koliko danas provodimo vremena s kupcima? Koliko su naši kupci zadovoljni našim radom? Kada smo zadnji put prezentirali kupcima neku optimizaciju? Kada smo zadnji put kupcima dali važan savjet? Koji je naš doprinos ciljevima poduzeća? Jesmo li uključeni u proces odlučivanja? Traže li nas kupci savjete?

Povezano: Galerija: 22.10.19. Women in Finance

Finance business partnering model treba biti povezan sa ciljevima poduzeća i financijskom strategijom. Korake koje možemo razmotriti prilikom definiranja finance business partnering modela:

  • identificirati ključne interne kupce i njihove potrebe 
  • postaviti godišnje ciljeve
  • postaviti godišnji follow up realizacije ciljeva i zadovoljstva kupaca
  • definirati mjesečni plan rada
  • razviti baze dobrih primjera business partneringa
  • slaviti uspjehe, komunicirati ih unutar organizacije

Kao i bilo koja promjena u načinu poslovanja, sigurno je da što prije krenemo u nju, prije ćemo i vidjeti prve rezultate, no ovakve promjene obično traju nekoliko godina. Potrebno je vrijeme da se zadobije povjerenje internih kupaca, potpora uprave, da se razviju vještine, transformira odjel itd. Odjel financija budućnosti sigurno treba biti fokusiran na svoje interne kupce, na strategiju poduzeća i na aktivnosti koje daju veću vrijednost – time će postati pravi partner u svojim poduzećima.

Autorica: Katarina Lasić, voditeljica tima za financije u Novo Nordisku.

Foto: Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -