Financijska pismenost je još jedan karijerni savjet koji žene ne dobivaju

Žene u usporedbi s muškarcima zarađuju manje i posjeduju manje bogatstva. Zašto je to tako? Je li to povezano s tradicionalnim očekivanjima da su muškarci uspješniji? Ili su ženama takve teme nevažne?

Ovim se pitanjem bavila i Marianne Cooper, autorica, sociologinja i vodeća istraživačica knjige  Lean In: Women, Work, and the Will to Lead autorice Sheryl Sandberg.

Slabija financijska pismenost kod žena

Kako ističe Marianne, postoje mnogi razlozi za to – od ekonomskih razlika, različitih zanimanja kod muškaraca i žena, razlike u radnim satima pa čak i razlici u plaćama. Ali uz sve to, javlja se još jedan razlog – slabija financijska pismenost kod žena.

Istraživanje koje je proveo Global Financial Literacy Excellence Center na Sveučilištu George Washington pokazuje kako rodna razlika u financijskoj pismenosti postoji u cijelom svijetu. Naime, istraživanje je provedeno u SAD-u, Nizozemskoj te Njemačkoj, a svugdje su slični rezultati.

Čak  50 posto žena u SAD-u u prvom istraživanju nije znalo odgovor na jedno od tri pitanja vezano za štednju i ulaganje u znanje, dok kod muškaraca 34 posto nije znalo odgovoriti na barem jedno pitanje. S druge strane, na sva pitanja točno je odgovorilo 38 posto muškaraca i samo 22 posto žena. U drugom istraživanju o preuzimanju i upravljanju dugom, žene su isto tako pokazale nižu razinu znanja od muškaraca.

Ova razlika u financijskoj pismenosti javlja se bez obzira na razinu obrazovanja, pa su tako i fakultetski obrazovane žene slabije informirane od muških kolega. Istraživanja su pokazala kako visoku razinu financijske pismenosti imaju muškarci iz fakultetski obrazovanih obitelji.

I u Hrvatskoj žene slabije informirane o financijama

Istraživanje u Hrvatskoj koje su proveli Maja Vehovec, Edo Rajh i Ivona Škreblin Kirbiš 2015. godine pokazuje kako i kod nas muškarci imaju veću razinu financijske pismenosti od žena.

Što je veća razina obrazovanja i dohotka kućanstva, veća je i razina financijskog znanja. Osim toga, zaposlene osobe pokazale su veću razinu financijskog znanja u odnosu na nezaposlene osobe, kao i starije osobe u odnosu na mlađe.

Slaba financijska pismenost veliki je problem koji može imati ozbiljne posljedice jer kod osoba koje nisu informirane postoji vjerojatnost da će napraviti greške, koje će dovesti do dodatnih troškova i naknada. Osim toga, postoji velika vjerojatnost da će imati skupe hipoteke.

Sallie Krawcheck, CEO i suosnivačica digitalne investicijske platforme za žene Ellevest, smatra kako su žene zbog lošije financijske pismenosti zarobljene na lošim radnim mjestima i u lošim vezama te da se ravnopravnost spolova teško može postići bez uklanjanja ove razlike.

S obzirom da raste broj žena koje žive same te zbog činjenice da žene žive duže od svojih partnera, javlja se ozbiljna potreba da nauče kako ulagati i upravljati novcem.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Ja sam mišljenja da treba uvesti u školu financijsku ili ekonomsku pismenost ne kroz teoriju već kroz praktične primjere pa će tako iz generacije u generaciju rasti postotak financijske posmenosti…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...