Financijski izvještaji za poduzetnike

Financijske izvještaje u biznis planu je vrlo lako napraviti. Onaj koga ćete angažirati da vam pomogne ne mora imati nikakvo znanje o vašem ciljanom kupcu. Problem je u tome što vi kao CEO svog startup-a morate vladati svakom brojkom tog biznis plana.

Financijski izvještaji za poduzetnike

Startup-ovi si u većini slučajeva ne mogu priuštiti  dodatne troškove  koji direktno ne doprinose “core” biznisu. Ukoliko jedan od osnivača nije financijski stručnjak ili računovođa, jedino što vam preostaje je da sami svladate  osnove financija. Jer, osim što morate savršeno poznavati vašeg ciljanog kupca i tržište, ništa manje važno nije razumijevanje  “drivera” troškova i prihoda, odnosno načina na koji mislite generirati prihode i cash flow. Potencijalni investitori će vas ionako o tome detaljno “izrešetati” tako da je bolje da se što prije pripremite.

Bilanca – stanje imovine i obveza

Bilanca je financijski izvještaj koji pokazuje stanje vaše imovine i obveza na određeni dan, najčešće na kraju financijske godine.

Osnovna svrha bilance je prikazati vašu imovinu u aktivi te na koji način je ona financirana, u pasivi. Imovina i obveze se prikazuju prema rastućoj ročnosti odnosno likvidnosti. Kratkotrajna imovina je ona koja je novac ili će se pretvoriti u novac u roku do godine dana (npr. potraživanja od kupaca).

Dugotrajna imovina je najčeće materijalna imovina, odnosno oprema, na primjer, koju ste kupili da bi ju koristili određeni vremenski period duži od godinu dana. Dugotrajna imovina može biti i licenca koju ste platili da bi mogli koristiti ime nekog poznatog brenda u svom poslovanju da bi na temelju toga mogli ostvarivati prihode kroz više godina.

Na isti način se prikazuju obveze u pasivi s time da je najdugoročnija “obveza” ona prema osnivaču, odnosno kapital jer vlasnik dobiva svoj kapital natrag tek u slučaju zatvaranja tvrtke (ako ostane nešto od njega). Dugoročni kredit koji ste dobili bit će prikazan nakon kapitala a nakon toga dolaze kratkoročne obveze, kao na primjer obveze prema dobavljačima jer se pretpostavlja da ćete ih podmiriti u roku do godine dana.

Račun dobiti i gubitka za određeni period

Račun dobiti i gubitka pokazuje prihode i rashode, odnosno troškove koje ste ostvarili u određenom periodu, najčešće financijskoj godini.

Prihode je lako razumjeti, to je vaša prodaja u većini slučajeva.

Važna stvar u poslovanju svake tvrtke su troškovi, odnosno izdaci koji terete direktno vaš račun dobiti i gubitka (umanjuju prihode). Generalno pravilo je da svaki izdatak  koji vam neće pomoći u generiranju prihoda kroz više godina ide na teret dobiti odnosno u račun dobiti i gubitka. To je,  na primjer, uredski materijal koji svakodnevno trošite. Plaće koje isplaćujete radnicima odnose se na prošli mjesec i nemaju veze s budućnosti, pa stoga također terete račun dobiti i gubitka. Režije koje plaćate također nemaju veze s budućnosti već sa prošlosti.

Međutim, stroj koji ste kupili iz svog kapitala ili kredita je imovina koja će vam omogućiti ostvarivanje prihoda u budućnosti i prema tome predstavlja dugotrajnu imovinu. Taj izdatak nije trošak i ne tereti vaš račun dobiti i gubitka. Međutim, kako ne bi samo ostvarivali velike prihode i plaćali na to veliki porez na dobit, računovođe su izmislili amortizaciju. Prihodi koje će vaš stroj ostvarivati u sljedećih nekoliko godina su rezultat ulaganja koje ste inicijalno napravili. Stoga računovodstvena pravila žele uskladiti vaše prihode sa povezanim troškovima (ulaganje u imovinu) kroz amortizaciju. Prilikom kupovine stroja morate utvrditi da ćete ga, na primjer, koristiti sljedećih 5 godina i vaš izdatak podijeljen s 5 predstavlja godišnji trošak amortizacije. Na taj način vaš račun dobiti i gubitka pravilno odražava prihode koje ostvarujete i povezane troškove.

Izvještaj o novčanom toku

Izvještaj o novčanom toku je zapravo poveznica između vaše bilance i računa dobiti i gubitka i pokazuje koliko ste gotovine generirali iz vaših poslovnih, financijskih i investicijskih aktivnosti.

 

Foto: Dreamstime/Nexusplexus

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više