Kako napisati bilješke uz financijske izvještaje?

Unatoč činjenici da ih se najčešće predaje tik pred istek roka za predaju financijskih izvještaja za javnu objavu i shvaća ih se kao dokument pro forma, bilješke uz financijske izvještaje pripadaju skupini temeljnih godišnjih financijskih izvješća.

Trebaju biti jasne i pregledne

Bilješke nemaju propisan obrazac i formom su slobodne, nestrukturirane i nestandardizirane. Ipak, postoje obvezni elementi propisani hrvatskim, a u nekim slučajevima i međunarodnim standardima financijskog izvještavanja.

Bilješke služe za iščitavanje pozicija u bilanci i računu dobiti i gubitka. Kvalitetno izrađene bilješke odlikuje jasnoća i preglednost informacija. Računovođa će kroz bilješke prezentirati politike primijenjene u poslovanju te grafički i statistički prikazati financijsku strukturu i pozicije.

Osobe koje su zainteresirane za financijsko stanje tvrtke, a nisu stručne u smislu računovodstva, bilješkama se služe kao svojevrsnim „šalabahterom“. Pomoću njega bolje razumiju bilancu i račun dobiti i gubitka sadržan u standardnom godišnjem financijskom izvještaju poduzetnika (GFI-POD).

Program koji olakšava izradu bilješki

S obzirom na važnost podataka koje sadržavaju, bilješke moraju biti stručne i kvalitetne. Jedan od načina na koji možete izraditi zakonski usklađene, stručne i kvalitetne bilješke čija forma poštuje standarde financijskog izvještavanja je uz pomoć računalnog programa Bilješke.NET.

Jednostavan za korištenje, ovaj program saveznik je u uštedi vremena. U samo nekoliko koraka iz prethodno popunjenog GFI-POD obrasca povlači sve relevantne informacije kojima popunjava tekst bilješki za javnu objavu te grafički pomoću tablica i grafikona dodatno obrađuje važne pozicije. Program radi na automatskom principu, a korisnik na kraju samo treba  pregledati gotovu bilješku i eventualno dodatno komentirati specifičnosti.

financijski izvještaji

Na taj način izrađene bilješke odmah su spremne za predaju za javnu objavu, a dodatna je vrijednost što se mogu izvesti u pdf dokument i digitalno predati u Finu za nula kuna.

Pored predložaka za izradu bilješki i odluka na hrvatskom jeziku, u ovom programu na raspolaganju je i dodatni modul za bilješke uz GFI-POD na engleskom jeziku, kao i modul za izradu bilješki uz financijski izvještaj neprofitnih organizacija.

Sve Women in Adria članice imaju 10% popusta pri kupnji Raverusovih virtualnih asistenata. 

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -