Istraživanje pokazalo da investitorice dobivaju lošije financijske savjete!

Financijski savjetnici specijalizirani su za davanje korisnih savjeta građanima koji se nalaze u financijskim poteškoćama ili samo trebaju pomoć oko donošenja investicijskih odluka. No jeste li znali da financijski savjeti za muškarce i žene nisu jednaki? Odnosno žene dobivaju lošije?

Žene koje žele pametno upravljati svojim ulaganjima sada se moraju brinuti oko još jedne stvari. Dvogodišnje akademsko istraživanje koje je obuhvatilo svaku lokalnu tvrtku za financijsko planiranje u Hong Kongu otkrilo je da su konzultanti ženama češće predlagali riskantija ulaganja nego muškarcima sa sličnim “apetitom”, odnosno zanimanjem na rizik.

Financijski savjetnici nisu objektivni

Spomenuto istraživanje tako je na jednostavnom primjeru pokazalo da financijski savjetnici ženama u prosjeku daju mnogo lošije savjete u vidu ulaganja nego muškaracima, prenosi portal Bloomberg.

“Financijski savjetnici misle da žene mogu lakše zavarati i izvući se s tim tako što će im dati savjete za ulaganje s lošijim rezultatima. To je ono što nazivamo statističkom diskriminacijom”, rekao je jedan od osnivača studije Utpal Bhattacharya sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju u Hong Kongu, sugerirajući da je to zato što žene smatraju manje financijski pismenima od muškaraca.

Istraživači sugeriraju da je razlog tome taj što financijski savjetnici u ovakvom pristupu vide priliku za veću proviziju. Kako prenosi Bloomberg, istraživanje je pokazalo da savjetnici smatraju kako će investitorice teže uočiti loše savjete i uložiti novce u nešto ako preporuka savjetnika odgovara onome što ionako žele.


Pročitajte više: Treba li i male poduzetnike „boliti pipi“?


To je stav koji bi mogao skupo stajati ne samo klijente, već i same savjetnike. Naime, odvojeno istraživanje o rodnoj pristranosti koje je provela američka multinacionalna investicijska banka nedavno je otkrilo da će ulagačice vjerojatnije otpustiti svoje financijske savjetnike ako su nezadovoljne s njima nego muškarci.

Trećinu žena usmjerava se prema riskantnijim ulaganjima

U istraživanju su sudjelovala 32 tajna kupca, pola muškaraca i pola žena, koji su se predstavili kao potencijalni klijenti u Hong Kongu. Svakom su nasumce dodijeljene tri osobine – visoka ili niska tolerancija na rizik, visoka ili niska razina povjerenja te sklonost domaćim ili međunarodnim ulaganjima.


Pročitajte više: Najradikalniji potezi naših poduzetnica potaknut će vas na rizike!


Rezultati su pokazali da se više od trećine žena (37 posto) usmjeravalo prema riskantnijim ulaganjima poput pojedinačnih dionica, složenih proizvoda osiguranja i zaklada za ulaganja u nekretnine. S druge strane, samo 14 posto muškaraca bilo je usmjereno prema istim takvim rizičnim strategijama. Ženama se također savjetovalo da ulažu više u domaću imovinu nego međunarodno, dok je situacija s muškarcima bila obrnuta.

Kako se onda zaštititi kao investitorica?

S obzirom na to da investitorice dobivaju lošije financijske savjete, sigurno vas zanima kako se zaštititi od toga i svejedno uspješno uložiti u neki biznis. Rješenje postoji.

“Ako imate dobro financijsko znanje i znate što zapravo želite, sami biste mogli obavljati poslove putem brokerske kuće u kojoj su troškovi transakcija vrlo niski. To je jedan od najboljih načina kako se zaštititi od loših savjeta financijskih savjetnika. Problem postoji jedino ako nemate dovoljno znanja u polju financija, tada poradite na tome”, predlaže Bhattacharya.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Dođite na najopakiji doček jeseni ikada – Kaubojska bundevijada u Općini...

Dolazak jeseni Općina Fužine proslavit će interesantnim događanjima, a posebno atraktivna bit će Kaubojska bundevijada koja se održava u nedjelju 26....
- Advertisment -