Kako se financirati u kulturnim i kreativnim industrijama?

Financiranje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama je specifičan način poduzetništva. Kulturne i kreativne industrije su sektori u kojima je zaposlen veliki broj žena, od čega su brojne mikropoduzetnice. Upravo je to tema konferencije “b.creative” koja će se održati 24.i 25. listopada u Zagrebu, u Muzeju suvremene umjetnosti te okupiti kulturne i kreativne profesionalce iz cijelog svijeta.

Povezano: Glavna urednica magazina Brend kultura Josipa Celinić poručuje brendovima da u sljedećoj godini budu hrabriji

Financiranje u kreativnim i kulturnim industrijama

Kreativne i kulturne industrije se temelje na razvoju inovacija i inovativnih proizvoda kako za sam sektor tako i za sve ostale sektore.

Kreativna industrija najbrže je rastuća u svijetu i gotovo sve zemlje promišljaju o poticanju i razvoju ovog sektora. U Hrvatskoj ovaj sektor ima više od 124 tisuće zaposlenih te je to svakako najdinamičniji oblik poduzetništva za budućnost za kojeg su se većinom odlučili mladi visokoobrazovani ljudi. Mi naravno, kaskamo za Europom i svijetom gdje te industrije čine itekako važan dio BDP-a, ali kako se tim sektorima većinom okreću mladi profesionalci situacija se i kod nas mijenja.

Djelatnosti ovog sektora generalno se dijele na kreativne industrije i tu spadaju dizajn, oglašavanje, mediji, arhitektura, primijenjene umjetnosti, računalne igre te na kulturne industrije u koje spada glazbena industrija, filmska industrija, knjige i nakladništvo, tržište umjetnina, baština i kazalište.
Osim industrijskih djelatnosti ovog sektora postoji i istraživački, obrazovni i avangardni segment umjetnosti koji mora biti zaštićen i financiran javnim sredstvima kao opće dobro svake države.

Predavači na konferenciji

Philippe Kern osnivač i izvršni direktor KEA-e, vodećeg europskog savjetodavnog i istraživačkog centra za kulturne i kreativne industrije te sport, uoči dolaska u Zagreb izjavio je da je b.creative mrežu osnovao kako bi potaknuo povezivanje međunarodne mreže poduzetnika iz područja kulture i kreativnosti. b.creative mreža je snažna platforma koja svojim raznim aktivnostima kao pravi “borac za kulturu”, uz podršku Europske komisije radi na umrežavanju i vidljivosti sektora. Važna aktivnost koju provodi jest i lobiranje budući da je prepoznala da se kulturnim i kreativnim industrijama kao snažnim pokretačima ekonomije treba posvetiti više pažnje u kontekstu kreiranja javnih politika i strategija Vlade.

Financiranje u kulturnim i kreativnim industrijama
Phillipe Kern

Ključno je da značaj i snagu kreativnog poduzetništva koje mijenja ekonomsku sliku svijeta prepoznaju donosioci političkih odluka, koji donošenjem pravih mjera mogu unaprijediti status kreativne ekonomije u jednoj zemlji. Kern kao dvije mjere koje donose najbolji učinak izdvaja financijsku potporu koja podrazumijeva porezne olakšice, popuste ili subvencije te osiguranje. Nadalje, iznimno važnim smatra uspostavu jakog regulatornog režima koji nagrađuje ulaganja u kulturu, kao npr. u intelektualno vlasništvo i udio za lokalni sadržaj.

S Kernom se slaže i predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, Ivana Nikolić Popović koja ističe da će MSU tijekom dva dana održavanja konferencije biti mjesto na kojem će kulturnjaci i kreativci moći razmijeniti iskustva, istražiti mogućnosti suradnje te se educirati o novim trendovima kroz predavanja, panele i radionice.

Financiranje u kulturnim i kreativnim industrijama
Ivana Nikolić Pilipović

“Po prvi puta u Hrvatskoj, najugledniji europski i hrvatski stručnjaci, između ostalih, predstavnici Svjetske banke i Europskog investicijskog fonda, otvorit će raspravu o financiranju kreativnih i kulturnih industrija, jednog od najbrže rastućih sektora u cijelom svijetu. Na konferenciji će se predstaviti garancijski program Europskog investicijskog fonda te mogućnosti dobivanja sredstava potpore za kreativne poduzetnike pa će informacije koje će sudionici dobiti biti itekako korisne”, izjavila je.

Povezano: Kreativnost-gdje je nestala i kako ju potaknuti?

Konferencije održane u Namuru, Šangaju i Seulu

Konferencije na temu financiranja u kulturnim i kreativnim industrijama održane su u gradovima Namur, Šangaj i Seul pa je odluka b.creative mreže koja je u 116 zemlja okupila veliki broj institucija, udruga i poduzetnika da četvrti domaćin bude Zagreb, odlična prilika za umrežavanje domaćih predstavnika sektora s kolegama iz inozemstva.

Konferenciju organizira Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom i agencijom KEA European Affairs.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -