Fizički izgled na poslu – pomoć ili prepreka?

Donosi li fizički izgled napredovanje na poslu?

Koliko puta vam se dogodilo da vam muškarac prigovori da kao žena iskorištavate svoje atribute kako biste došle do nekog cilja? Zašto je tako teško povjerovati u dobre argumente koji  nas izvlače od plaćanja kazne za prometni prekršaj, a nisu povezani s našim fizičkim izgledom? Ja priznajem kako uvijek nastojim na sve načine izbjeći plaćanje kazne i svaki put mi to pođe za rukom. Jedinu kaznu koju sam platila jest bila ona koja mi nije osobno uručena već me dočekala pod brisačem.

No, upravo zbog ovakvih i sličnih situacija, stvorilo se mišljenje kako žene svojim fizičkim izgledom dobivaju puno više od muškaraca. Nije problem u ovakvim banalnim situacijama nego u onima kada se to isto pitanje poteže i u području karijere pa kvalificiranost i stručnost postaju upitni.

Fizički izgled daje prednost u zapošljavanju

Pojam ljepote  nije univerzalan već se mijenjao kako je društvo evoluiralo, a i dalje je promjenjiv. Ljepota je postala valutni sustav kojeg kao i bilo koje gospodarstvo, određuje politika pa tako danas svaka žena može postati prava ljepotica. Novi ideali ljepote utječu na to da je žena stalno pod pritiskom da mora izgledati lijepo. Na taj način se prikriva stvarna slika žene koja ju čini posebnom i ona postaje samo dio mase.

Fizički izgled je postao i jedan od kriterija kod zapošljavanja žena, koliko god to neki opovrgavali. Na televiziji vidimo sve redom mlade i lijepe spikerice. Ako nisu mlade, onda su one koje drže do svog izgleda i ostavljaju dojam da su mnogo mlađe. Kada žena dođe do određene dobi, mlada žena joj postaja glavna konkurentica jer će je njome zamijeniti. I što se zapravo tu događa? Mlade i lijepe žene se boje starijih i “dobrodržećih”, a starije se boje mladih jer će zauzeti njihovo mjesto. Jedne su u strahu da svoju ljepotu neće moći zadržavati godinama kao njihove starije kolegice, a druge se boje kako je njihovoj ljepoti istekao rok trajanja.

Muškarci više koriste fizički izgled za napredovanje na poslu

Dakako, tu se poteže  i pitanje koriste li žene svoj fizički izgled kako bi dobile određene beneficije na poslu. No, iako je uvriježeni stav kako žene koriste svoju “ljepotu” kako bi napredovale u poslu, pojedina istraživanja pokazuju kako je to vrlo rijetka pojava. Naime, 35% muškaraca i samo 15% žena izjavili su da koriste svoj fizički izgled na radnom mjestu. Unatoč tome, muškarcu se gotovo nikada neće predbaciti da je pohvalu dobio zahvaljujući svom fizičkom izgledu dok će za ženu to biti češće. I kada godinama marljivo radi za kompaniju za istu plaću, napokon dobije povišicu jer je njezin rad i trud prepoznat, ona će i dalje u nečijim očima biti prikazana kao žena koja je trepnula i dobila što je htjela.

Seksualna i u poslovnom odijelu

Žene se stalno suočavaju s dvostrukim iskustvom “biti ženstvena” i “poslovna” u isto vrijeme, što je najčešći opis odjeće koja se prodaje preko kataloga ili stoji u modnim editorijalima. Taj nedostižni dualizam je izazvao snažnu reakciju u SAD-u na niz reklama proizvođača donjeg rubljeg koje prikazuju poslovno odijelo koje se otvara i otkriva golotinju prekrivenu čipkom. Zar se ispod poslovnog odijela na ženi i dalje vidi samo njeno donje rublje? U isto vrijeme se od nje traži da bude “ženstvena” i “poslovna”, ali i da prihvati tvrdnju kako je sama svojim odijevanjem kriva za seksualno uznemiravanje.

Fizički izgled kao valutni sustav

Naravno, uvijek postoje oni jezici koji kažu kako žena svojim odijevanjem želi privući pažnju na sebe, bilo to frizurom, cipelama ili dizajnerskim komadima odjeće. Naravno da želi jer u masi kloniranih, ona se želi istaknuti, a ako to nekome smeta, neka uvede poslovne uniforme. A da, to ne dolazi u obzir jer bi modna industrija u potpunosti propala. I upravo tako je fizički izgled postao valutni sustav kojeg određuja cijela modna industrija, a žene su u stalnoj utrci s novim idealima ljepote, u potpunosti zaboravile na sve ono što ih čini pravim ljepoticama. Nesvjesno, pod pritiskom novih trendova, dopustile su društvu da ih se promatra kroz njihov fizički izgled, a ne kroz ono što jesu.

Fizički izgled kao dodatno opterećenje

I dok je u pojedinim djelatnostima, fizički izgled žene preduvjet za njezin angažman, još uvijek je mnogo više onih gdje su neke druge preferencije itekako bitnije. No, sve dok postoji taj kriterij fizičke pojavnosti, žena će se morati mnogo više truditi da uvjeri okolinu da je do uspjeha došla svojim radom i sposobnošću, a ne fizičkim izgledom. Pored svih predrasuda protiv kojih se mora boriti da bi se dokazala, pitanje je da je li fizički izgled nešto što može pomoći ženi ili joj postati dodatni teret?

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...