Francuska uvela potpunu zabranu korištenja mobitela u školama

Francuska je prošle nedjelje u potpunosti zabranila korištenje mobilnih telefona u školama, objašnjavajući da je to „pitanje javnog zdravlja.“ Korištenje mobitela već je zabranjeno tijekom nastave, a novo pravilo odnosi se na korištenje mobitela na odmorima, za vrijeme ručka i između predavanja.

New York prvi u ovakvim težnjama

Podsjetimo, ovakve mjere pokušali su donijeti i u mnogim drugim državama, više ili manje uspješno. Primjerice, još 2006. godine, njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg pokušao je zabraniti mobitele u školama, ali beuspješno. Zabrana korištenja mobitela u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju bila je u fokusu i 2015. za vrijeme mandata Billa de Blasija.

U New Yorku su najveći otpor pružili roditelji, kazavši da je to opasno jer ne mogu doći do vlastite djece ukoliko se radi o nekom hitnom slučaju.

Danas ravnatelji njujorških škola imaju slobodne ruke što se tiče odluke o tome hoće li se mobiteli koristiti u njihovim učionicama ili ne. U najvećoj mjeri, ravnatelji su donijeli odluku da učenici smiju nositi mobitele u škole, ali da ih drže izvan pogleda nastavnika.

zabrana mobitela u školama

Istraživanja na strani zabrane korištenja mobitela

Istraživanja su također na strani francuske vlade i njujorških gradonačelnika. Naime, pokazala su da je zabrana mobitela u školama pogodno djelovala na učenike, čiji su rezultati bili 6,4% bolji nego prije zabrane.

Ipak, ovim mjerama u Francuskoj nisu zadovoljni ni učitelji ni učenici te nije sigurno hoće li one zaživjeti.

Situacija u Hrvatskoj

Što se tiče Hrvatske, samo neke škole slijede primjer zapadnih zemalja. Primjerice,  Osnovna škola Kostrena je uz podrušku Vijeća roditelja od ove školske godine u kućni red uvela da kršenje pravila i korištenje mobitela vodi i prema izricanju pedagoških mjera, poput pisanih opomena, ali čak i ukora. Ravnatelji nekih drugih škola, pak, navode da živimo u digitalnom dobu i da su mjere zabrane korištenja mobitela besmislene i nemoguće za provedbu.

Koje je vaše mišljenje o ovoj temi?

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plave vrećice

Godina dana ZG vrećica. Evo kako uštedjeti na ‘plavim vrećicama’

Već je godinu dana prošlo otkako je u Zagrebu na snagu stupilo obvezno odvajanje miješanog komunalnog otpada u ZG vrećice. Ovo...
- Advertisment -