Francuske ministrice zajedno u borbi protiv seksizma u politici

Seksizam u politici nije novost. U Hrvatskoj su možda najpoznatiji primjeri ismijavanja i podcjenjivanja nekadašnje premijerke Jadranke Kosor te sadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Jadranki Kosor mediji su dodijeli nadimak „Jaca“, a Kolindu Grabar Kitarović su oslovljavali samo imenom, za razliku od protukandidata kojeg su oslovljavali punim imenom i prezimenom. Uz to, na portalima su objavljivali njenu fotografiju u bikiniju.

I dok se u Hrvatskoj političarke na bore protiv toga, francuske ministrice odlučile su zajedno boriti se protiv seksizma u politici.

Političarke u borbi protiv seksizma

Sedamnaest bivših francuskih ministrica te šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde oštro su osudile seksizam i seksualno uznemiravanje u francuskoj politici.

Kako prenosi The Guardian, ministrice su obećale da bez obzira na stranku i razinu vlasti, više nijedna žena neće biti ušutkana, a bit će obznanjene sve seksističke primjedbe, neprimjerene geste i ponašanja.

“Potičemo da sve žrtve seksualnog uznemiravanja i seksualne agresije progovore i da se žale. Tražimo da stranke provjeravaju takve stvari te da pomognu žrtvama“, stoji u žalbi. Žalbu su potpisale političarke svih stranaka jer bez obzira na različite ideje, u jednom su složne – seksizmu nije mjesto u njihovom društvu, a to se najprije mora urediti u politici koja piše zakone, izglašava ih te je zadužena boriti se protiv seksualnog uznemiravanja.

Još 2011. godine se počelo pričati o seksizmu u francuskoj politici, kada je Dominique Strauss-Kahn, podnio ostavku na čelu MMF-a zbog optužbe za pokušaj silovanja i seksualnog zlostavljanja zaposlenice hotela, koja je odustala od tužbe. Nedavno je otkriveno kako je zamjenik predsjednika Narodne skupštine Denis Baupin seksualno uznemiravao devet žena, zbog čega je i on podnio ostavku.

Mnoge žene u francuskoj politici nisu progovorile o seksizmu zbog straha od uništavanja njihovih karijera ili njihovih stranaka, međutim, sad je vrijeme da se to promijeni. Žene se ne smiju prilagoditi tome, već muškarci moraju promijeniti svoje ponašanje, naglasile su političarke.

Hoće li se i naše političarke tako udružiti?

Foto: službena Facebook stranica Christine Lagarde

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zadovoljni zaposlenici

Evo u čemu griješite: Zašto well-being inicijative nemaju učinka na dobrobit...

Imaju li kakvog učinka well-being inicijative u tvrtkama na stvarnu dobrobit zaposlenika? Ukratko: ne.Istraživanje objavljeno u časopisu Industrial Relations Journal dovelo...