U Francuskoj zaposlenici dobili ”pravo da se isključe” u slobodno vrijeme

Prvim danom 2017. godine u Francuskoj je na snagu stupio zakon „Pravo na isključenje“, kojim je zaposlenicima omogućeno razdvajanje posla i privatnog života te pravo na odmor.

Prema ovom zakonu, zabranjeno je slanje e-mailova u privatno vrijeme, odnosno vikendom i u večernjim satima u svim tvrtkama s više od 50 zaposlenika, piše Fortune.

Pravo da se isključe kako bi se smanjio stres

Mjera koju je predstavila francuska ministrica rada Myriam El Khomri još u svibnju 2016. godine, uvedena je prije svega iz zdravstvenih razloga, jer pretjerani rad dovodi do velikog umora i iscrpljenosti, ali i ozbiljnijih negativnih posljedica.

Kako je parlamentarac Benoit Hamon rekao za BBC, ljudi odlaze iz ureda, ali ne ostavljaju svoj posao. Oni ostaju povezani poslom nekom vrstom elektroničke uzice – poput psa.

Pretjerana upotreba elektroničkih uređaja može dovesti i do burnouta koji sve više pogađa mlade ljude, ali i zaposlene majke koje nastoje balansirati posao i privatni život. A zbog tog pritiska, događa se i da svaka četvrta majka „puca“ jednom tjedno.

Tvrtke će tako morati sastaviti “dnevni red”  prema kojem će odrediti vrijeme kad zaposlenici neće biti obavezni odgovarati na e-mailove. No, zanimljivo je kako zakon ne predviđa nikakve kazne za poslodavce koji ne usklade svoje zahtjeve. Očekuje se da će se svi pridržavati zakona.

Smanjen broj radnih sati

Ovo nije prva mjera za zaštitu zaposlenika u Francuskoj.  Od 2000. godine na snazi je radni tjedan od 35 sati, a slično je uvedeno i u Švedskoj, gdje su neki poslodavci smanjili zaposlenicima broj radnih sati kako bi bili produktivniji,kvalitetno iskoristili svoje radno vrijeme i bili sretniji jer mogu imati vremena i za privatni život.

Ipak, nekima više odgovara fleksibilno radno vrijeme, pa tako Anna Cox sa Sveučilišta College London (UCL) smatra da tvrtke trebaju uzeti u obzir i potrebe zaposlenika, piše Guardian. Nekima odgovara raditi navečer jer popodne uzimaju pauzu kako bi proveli vrijeme sa djecom ili obavljali kućanske poslove. Također, zaposlenici u ICT sektoru s partnerima ili klijentima iz drugih krajeva svijeta ponekad trebaju komunicirati i po noći.

No, veća prava zaposlenika u Francuskoj i briga za njihovo zdravlje je ono što treba biti primjer i ostalim zemljama.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -