Dva lica franšiznog načina poslovanja

U kontekstu sve veće globalne nesigurnosti, poljuljano povjerenje u ekonomiju tjera sve više tvrtki da razmisle o otpuštanju viška radne snage. U mnogim velikim poduzećima i organizacijama u Hrvatskoj dolazi do otpuštanja tehnološkog viška. To se u jednakoj mjeri odnosi na zaposlenički kao i na upravljački kadar.

Mnogi su okusili neizvjesnost takve situacije, a pogotovo oni koji imaju više godina nego što tržište rada objeručke prihvaća. Ovo može biti izvor trajne frustracije, ali i prilika i poticaj za promjenu.

franšiza u hrvatskoj

Samozapošljavanje kroz franšizu

Određeni broj otpuštenih radnika dobit će otpremnine koje bi trebao uložiti u posao kako bi generirao prihode za budućnost. Dakle, biti višak možda ne mora biti prijetnja ili ono što će uništiti nečiju karijeru. To može biti prilika i poticaj potreban mnogim ljudima koji su zaglibili na svom radnom mjestu da prošire svoje opcije za budućnost.

Ovakva situacija može pomoći nekima da ostvare svoje potisnute želje i postanu svoj vlastiti šef. Samozapošljavanje može biti rješenje problema, a jedan od načina je onaj kroz franšizno poslovanje.

Što je franšiza?

Franšizni oblik poslovanja je kupnja već uhodanog poslovanja po principu „ključ u ruke“. Time se osiguravaju potpuno mjerljivi rezultati tog poslovanja prije ulaganja, kao i mentorstvo iskusnog poduzetnika za vrijeme trajanja ugovora. Radi se o svojevrsnom kloniranju uspješnih poslovnih koncepata.

Jedan pogled na bilo koju web stranicu ili registar franšiza govori kako je vrlo malo poslovnih područja koja ne nude franšiznu opciju. Hrana, poslovne usluge, logistika, privatne usluge, ljepota, maloprodaja, održavanje, filmovi i sportska natjecanja samo su neki od 300 sektora poslovanja koji se šire putem franšize.

Kroz franšizne lokacije ostvaruje se 50 posto cjelokupne svjetske maloprodaje. O popularnosti i općeprihvaćenosti franšiza svjedoči podatak da se u svijetu svakih šest i pol minuta otvori novo poslovanje u franšizi.

Veliki potencijali za franšizno poslovanje u Hrvatskoj

franšiza u hrvatskoj

Hrvatska udruga za franšizno djelovanje donosi podatak da u Hrvatskoj po slobodnoj procjeni djeluje preko 200 franšiza od kojih samo 12 posto domaćih franšiznih lanaca.

Sve ove brojke pokazuju da je naše tržište, što se tiče franšiza, još u povojima. Stručnjaci kao jedan od glavnih razloga za takvo stanje navode neznanje o tome što je uopće franšiza i kako je iskoristiti. To dovodi do situacije u kojoj je tržište rada uskraćeno za moćno oruđe smanjenja nezaposlenosti.

Hrvatski zavod za zapošljavanje od ove godine nudi 55 000 kuna za samozapošljavanje od kojih je i kupnja franšize jedan od opravdanih troškova. Samozapošljavanje kroz franšize je idealno rješenje za one koji žele ući u poduzetništvo, ali ne žele biti prepušteni sami sebi.

Dobri franšizni koncepti osmišljeni su tako da ih je lako naučiti, replicirati i provoditi. Zbog toga je franšizno poslovanje izvrstan način pokretanja vlastitog posla. Radi uhodanosti posla i stalne pomoći davaoca franšize smatra se puno sigurnijim  putem u poduzetništvo od samostalnog ulaska. Put od odlične ideje za posao do stvarne poslovne prilike dug je i često puta se ne ostvari u cijelosti.

Franšiza omogućuje brzo širenje vlastitog poslovanja

franšiza u hrvatskoj

Drugo lice franšiznog poslovanja je ono poduzetničko. Imate uspješan poslovni koncept, ali ne i resurse za širenje? Onda je franšiza upravo prava prilika. Naime, kupac franšize ulaže novac u vaše širenje poslovanja.

Prethodno je potrebno projektirati franšizu, a to rade stručnjaci u Hrvatskoj udruzi za franšizno poslovanje. Radi se o konzultantskom poslu koji se obavlja u uskoj suradnji savjetnika i poduzetnika. Rezultat je serija dokumentacije koja će osigurati da partnerstvo ima kvalitetne temelje.

S obzirom na nesvakidašnju priliku da HZZ financira kupnju franšiza za samozapošljavanje, Hrvatska udruga za franšizno poslovanje omogućava projektiranje franšize u skraćenom postupku sa znatno manjim ulaganjima kako bi se što više hrvatskih franšiza ostvarilo u sklopu projekta samozapošljavanja.

Za sve dodatne informacije o samozapošljavanju i projektiranju franšize po skraćenom postupku obratite se Hrvatskoj udruzi za franšizno poslovanje na e-mail: [email protected]

Autor: Ljiljana Kukec

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -