Kako funkcija nabave malim poduzetnicima može povećati profitabilnost i rast?

Tijekom zadnjih godinu dana u suradnji sa HGK održala sam 10tak edukativnih predavanja otvorenog tipa na temu nabave i lanca opskrbe. Cilj je bio osvijestiti važnost nabave, razmijeniti međusobna iskustva i dati profesionalnu i stručnu podršku tvrtkama. Sudionici su bili većinom voditelji i direktori nabave iz malih i srednje velikih tvrtki.

Funkcija nabave mora biti strateška, ne samo potporna

Na kraju predavanja generirao se svugdje više-manje isti zaključak – bilo je odlično, potvrdili smo svoje znanje, naučili nešto novo što možemo implementirati u svom radnom okruženju no bilo bi dobro da su na predavanju bili i naše kolege iz prodaje, proizvodnje, razvoja, operative,…. Zašto? Da vide što je nabava, čime se mi u nabavi svakodnevno bavimo i koliko je nabava važna za ostvarivanje ciljeva tvrtke.

Imala sam priliku i sreću da tijekom svog profesionalnog razvoja nekoliko godina upravljam prodajom, a i danas svakodnevno „prodajem“ usluge svoje tvrtke. I da, priznajem, nije lako prodati, ostvarivati planove, nositi se sa sve žešćom konkurencijom, voditi računa o naplati potraživanja, biti na terenu. U bok sa prodajom istu važnost ima i proizvodnja, razvoj, operativa,…

A gdje je tu funkcija nabave?

Funkcija nabave se još uvijek poima kao suportivna funkcija, što ona u suštini i jest, ali njezina uloga danas je daleko više od prikupljanja 3 ponude i odabira najpovoljnije. U situacijama kada prihodi od prodaje ne rastu željenim tempom, management se okreće prema nabavi sa zahtjevima – trebaju nam uštede, smanjite troškove, gdje možemo rezati, što možemo optimizirati?

Što i jest djelomično dobro jer da bismo povećali profit za npr. 10.000 € jednostavnije je da smanjimo cijene dobavljačima u tom iznosu budući da za isti efekt moramo povećati prihod od prodaje u iznosu od 50.000 € uz maržu od 20%.

A zašto ne biti proaktivniji?

Na prošlogodišnjoj ProcureCon konferenciji u Berlinu svi sudionici su se više-manje složili da se problemi u nabavi nisu u pravilu promijenili zadnjih 25 godina no način njihovom pristupanju i rješavanju daleko je drugačiji:

  • Potrebno je prepoznati važnost nabave kao strateške funkcije i to ne samo kod velikih tvrtki (koje to uglavnom i rade) već i kod malih i srednje velikih.
  • Ukladiti strategiju nabave sa strategijom tvrtke i strategijama ostalih poslovnih funkcija. Pozicionirati nabavu na istu razinu kao i prodaju i proizvodnju, bez obzira da li imate 2 ili 10 djelatnika u nabavi.
  • Koristiti moderne alate u operativnom radu.
  • Definirati KPI-eve.
  • Razvijati kadrove i kompetencije.
  • Prepoznati rizike u nabavi i upravljati njima.
  • Uvoditi prediktivne tehnike.
  • Međusobno kvalitetno komunicirati.

Sve to naravno kreće od direktora, vlasnika, uprave jer bez njihove podrške proces transformacije i uspostave adekvatne funkcije nabave nije moguć.

Nedavno sam slušala vrlo inspirativno i motivirajuće predavanje direktora centralne nabave jedne od najvećih kompanija u Hrvatskoj. Tema je bila kako su od praktično nepostojanja nabave stvorili tim od 40tak djelatnika koji je nedavno i nagrađen prestižnom nagradom za nabavnu organizaciju godine. Naravno da je za to trebalo vremena, resursa, podrške, znanja. No prepoznavanje nabave i njezina transformacija nije samo pravo i privilegija velikih već svih onih malih tvrtki koje žele postići izvrsnost u poslovanju i poboljšati profitabilnost.

Svi vrlo brzo instaliramo novu verziju aplikacije na mobitel, odvezemo auto na servis čim nam senzor to javi, a za poboljšajmo performansi svoje tvrtke najčešće nemamo vremena, resursa, interesa. Zato smo mi tu za vas – Cronata d.o.o. Vaš partner u području nabave i lanca opskrbe.

Nataša Cikač, mr. sci. sa 20godišnjim poslovnim iskustvom u proizvodnim tvrtkama na području nabave i lanca opskrbe. Vlasnica tvrtke Cronata doo koja se bavi implementacijom poslovnog iskustva, novih znanja i tehnika iz područja nabave i lanca opskrbe. Članica Hrvatske udruge nabavne djelatnosti i konzultant EBRD-a. Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte na [email protected].

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više