Održana Future leaders konferencija

future leaders konferencija

U prostorijama Matis Absolut Loungea danas je održana još jedna Future Leaders konferencija koja promovira i bira istaknute buduće liderice. Događaj su u suradnji organizirali Women in Adria i Mamforce, koji time podržavaju i usmjeravaju žene na putu prema vodećim poslovnim pozicijama.

Za uspjeh je potrebno više od sreće

future leaders konferencija
Ivana Matić

Konferenciju je otvorila Ivana Matić, CEO Women in Adria, koja je u svom pozdravnom govoru naglasila kako su Future leaders natječaj i konferencija potrebni u edukaciji i umrežavanju liderica iz tvrtki, kao i poduzetnica, jer njihov broj sve više raste.

Prva gošća ovog eventa bila je Melita Mauer, menadžerica koja je svoju cijelu karijeru provela u IBM-u. Naglasila je kako vjeruje da ne postoje ženski lideri, nego samo lideri. Za njih kaže kako ne postižu uspjeh zato jer imaju sreće.

„Lideri znaju iskoristiti svoje znanje i vještine, vole brinuti o drugima, žele izazivati sustav i natjecati se sami sa sobom, traže promjene, razmišljaju drugačije, snalažljivi su i vole pobjedu.“

Kako bi postali lideri, potrebna je pozitivnost, samouvjerenost te sposobnost vlastite prezentacije. Iako je važno posvećeno raditi, on nije jedini faktor uspjeha, rekla je. Izdvojila je nekoliko nepisanih pravila, poput važnosti komunikacije i umrežavanja, kao ona koja ponekad odlučuju.

Melita Mauer

„Ako želite i možete biti broj jedan, zašto biti broj dva? Nemojte dozvoliti da vam nešto stoji na putu“, poručila je.

Naglasila je kako se dugogodišnja karijera u jednoj tvrtki danas često smatra problemom. U više od 20 godina rada u IBM-u, za vrijeme kojih je proputovala cijeli svijet i sa svojom obitelji živjela u nekoliko zemalja, Melita je promijenila mnoštvo poslovnih funkcija, pa smatra da se takav poslovni put ne može smatrati ostajanjem u zoni komfora. Dapače, usporedila je to s poslom kirurga koji cijeli život radi i usavršava se u jednom području te ga nazivaju – specijaliziranim stručnjakom.

future leaders konferencija

Iako je veliki dio života posvetila upravo karijeri, naglasila je važnost rada na sebi i izvan posla. Okupljenima je savjetovala kako je potrebno postići balans, brinuti o sebi te osvijestiti probleme i pokušati ih promijeniti.

Žene trebaju osvijestiti svoju poziciju

future leaders konferencija

U sklopu programa održan je okrugli stol na temu razvoja karijere. Moderatorica rasprave bila je Diana Kobas Dešković, dok su sudionici bili Vladimir Dujić, voditelj Službe selekcije i razvoja u Erste banci, zatim Bruna Kostelac Košir, direktorica Službe za razvoj i obrazovanje Ine d.d. te Mirna Radošević, predsjednica Uprave Salveo CEE.

future leaders konferencija

Vladimir Dujić istaknuo je kako su žene pri javljanju na natječaj za posao puno više samokritične te nesklone prijavi ako nemaju ispunjene sve kriterije, pritom naglašavajući kako su natječaji napisani za idealnog kandidata koji rijetko kada uopće i postoji. „Žene trebaju više osvijestiti svoju društvenu i rodnu poziciju“, rekao je iz vlastitog radnog iskustva.

future leaders konferencija

„Žene koje rade u srednjem menadžmentu najčešće tamo ostaju jer dotaknu stakleni strop“, izjavila je Bruna Kostelac Košir. Ističe da nije dovoljno samo dobro raditi, nego je potrebno razvijati i ostale vještine koje dovode do viših pozicija i većeg utjecaja.

Mirna Radošević poručila je kako je za uspješno poslovanje nužno okružiti se pravim ljudima koje dijele iste vrijednosti, a posjeduju potrebne kompetencije. Naglasila je kako su te vrijednosti otvorenost i fleksibilnost, a njih mora živjeti i sam lider.

future leaders konferencija

Panelisti su budućim lidericama poručili da budu hrabre, pozitivne i iskrene, kao i da zadrže svoj unutarnji kompas te posebnu žensku energiju.

U nastavku programa dodijeljene su i nagrade. Dobitnice ovogodišnje nagrade Future leaders su Ana Djak iz Školske knjige, Vedrana Janjić i Nikolina Lukačić Petrović iz Ine, Kristina Dorotić iz Zagrebačke banke, Alina Kosek iz HEP-a te Ivana Gracin, Ivana Koren i Marina Parić iz Erste banke.

Autentičnost i osobna energija kao temelj karijere

future leaders konferencija
Simona Zavratnik

Službeni dio konferencije svojim izlaganjem završila je Simona Zavratnik, direktorica tvrtke Petrokov. U 25 godina uspješne karijere promijenila je nekoliko industrija, svugdje ostvarajući iznimne rezultate. Spomenula je kako različite industrije zahtijevaju i različita pravila ponašanja, koja ponekad od nas očekuju da budemo ono što nismo. Zato je važno poznavati sebe i svoje ciljeve.

future leaders konferencija

„Kad vidite da negdje ne možete ništa više naučiti, nemojte čekati da dobijete otkaz. Ako sami ne donesete odluku, okolina će ju donijeti za tebe u trenutku kada za to nećete biti spremni“, poručila je.

Naglasila je kako je potrebno znati svoju osobnu energiju i prepoznati svoju autentičnost jer to dovodi do boljih odabira i naposljetku, rezultata.

future leaders konferencija

Podijelila je i vlastito iskustvo burnouta koji dovodi do demotivacije i nedostatka smisla u vlastitom radu. Iz tog iskustva naučila je kako je važno ostvariti i njegovati ljudske vrijednosti, okružiti se kvalitetnim ljudima od povjerenja i pronaći daljnju motivaciju.

„Nema smisla uspoređivati se s drugima i njihovim naizgled savršenim životima jer „Superwo(man) ne postoji“, zaključila je.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...