Gadgeti za trčanje koji će vas oduševiti

Trčanje je, kažu, najzdraviji i najjednostavniji oblik rekreacije. Nekima je dovoljno odjenuti udobnu odjeću i dobre tenisice i spremni su za pokret. Drugi će uložiti tisuće kuna u opremu koja će obuhvaćati vrhunske tenisice, profesionalnu odjeću, ali i cijeli niz gadgeta.

Odabir gadgeta za trčanje ovisi prije svega o dvije stvari – što točno želite i koliko ste to spremni platiti. Naravno, tu možemo dodati i treću stvar – koliko ste ozbiljno prihvatili trčanje. Jer ako trčite rekreativno kako biste ostali u formi i riješili se stresa, ne morate uložiti tisuće kuna u različite gadgete. Biti će dovoljni i nekoliko stotina.

Gadgeti za trčanje koji će vas oduševiti

Industrija sportske opreme proteklih je godina zaluđena različitim senzorima. Tako se senzori ugrađuju u jakne, majice, hlače, tenisice i sve ostalo što ima veze sa sportom, kako bi korisnici mogli dobiti podatke o svom napredovanju u stvarnom vremenu.

No, osim ako ne trenirate za neki profesionalni sportski događaj, gomila senzora vam zaista nije potrebna. Ali vam zato možda zatreba neki od gadgeta koje smo pronašli za vas.

trčanje

MP3/4

Kakvo je to trčanje bez omiljene glazbe? U današnje vrijeme većina ljudi omiljenu glazbu sluša sa svog pametnog telefona, ali i klasični MP3 odnosno MP4 playeri imaju svoje prednosti. Ne samo da vas nitko i ništa neće ometati dok trčite, već ćete imati uređaj čija baterija može potrajati i tjednima bez dodatnog punjenja.

Cijene im se kreću od stotinjak kuna na više (ovisno o modelu koji odaberete), a osim glazbe, na njih možete staviti i audio knjige i tako spojiti ugodno s korisnim.

Držač za pametni telefon

Ako ipak želite imati svoj pametni telefon uz sebe dok trčite, veoma je nezgodno nositi ga sa sobom u torbici, a iz iskustva vam možemo reći da je trčanje s pametnim telefonom u džepu veoma neugodno. Zato su proizvođači sportske opreme osmislili ovaj zanimljiv gadget.

Radi se o držaču za pametni telefon koji se može omotati oko nadlaktice i tako drži telefon na mjestu, a ne ometa vas u trčanju. Dobro dođe i kad slušate glazbu sa svog pametnog telefona, ali i ako koristite neku od aplikacija za praćenje aktivnosti i udaljenosti.

Držače za pametne telefone možete potražiti u trgovinama sportskom opremom ili trgovinama tehničkom opremom, a cijena im se kreće od stotinjak kuna na više.

garmin vivofit

‘Pametne’ narukvice

Tko god se bavi sportom, čuo je za Fitbit i Nike+, pametne narukvice koje se mogu nositi tijekom cijelog dana (a i noću), a koje prikupljaju podatke o fizičkoj aktivnosti nositelja. Potom te podatke mogu prebaciti na pametni telefon ili računalo kako bi korisni mogao dobiti i statistički pregled svoje fizičke aktivnosti.

Na tržištu se sad može naći cijeli niz ‘pametnih’ fitness narukvica. Cijene im se kreću od otprilike petstotinjak kuna za ‘no name’ narukvice pa do 1000 kuna. Nama se svidjela Garmin Vivofit narukvica koja uz to što pokazuje vrijeme, prati i broj koraka, podsjeća na dnevni cilj, potrošene kalorije, vodootporna je, a i moguće ju je kupiti u različitim bojama.

Slušalice

Želite li slušati glazbu tijekom trčanja, morate obratiti pozornost i na slušalice koje ćete odabrati. Klasične slušalice koje dolaze s pametnim telefonima ili MP3 playerima mogu biti dobre, ali često, kod veće fizičke aktivnosti, znaju ispadati iz ušiju.

Iz iskustva vam možemo reći da je najbolje uzeti slušalice koje su vodootporne. Ne zato što ćete s njima pod tuš, već kako se ne bi oštetile od znoja ili kiše/snijega. Uz to, neki vole naglavne slušalice koje u potpunosti prekrivaju uši. Takve slušalice često dolaze s jastučićima kako bi bolje priljegale ušima. No, tijekom znojenja i trčanja, znaju skliznuti s glave.

Zato preporučujemo uzeti slušalice koje se zakače iz uha ili idu oko glave. Takve slušalice teže će pasti s glave u trenutku kad sprintate, a uložite li u vodootporne, neće im smetati ni kiša ni znoj.

Za prosječne slušalice trebati ćete izdvojiti od 25 kuna na više. Ovisno o tome želite li neku poznatu marku ili su vam dovoljne bilo kakve.

samsung Nike+_Running_aplikacija

Pametni sat

Spominjali smo pametne narukvice i pametne telefone, a sad je red došao i na pametni sat. Pametni satovi polako, ali sigurno osvajaju tržište. Osim što ih možete koristiti kao sportski gadget, pametni satovi dobro će vam doći i tijekom radnog dana kao dodatni uređaj za komunikaciju.

Samsung Gear S, primjerice, koristi aplikaciju Nike+ Running koja će voditi evidenciju treninga te postizanja zadanih ciljevima, ali omogućuje i slušanje glazbe tijekom trčanja i praćenja napretka putem GPS-a.

Kako se radi o uređajima koji imaju cijeli niz mogućnosti, njihova je cijena ipak nešto veća od običnih ‘pametnih’ narukvica i kreće se od 2000 kuna na više. Također, prilikom kupovine provjerite da li je sat koji želite kupiti kompatibilan s vašim pametnim telefonom. U slučaju Gear S-a postoji mogućnost ubacivanja SIM kartice u sam uređaj i njegovo korištenje neovisno o pametnom telefonu.

Brojač koraka

Ako vam je dosta ‘visoke tehnologije’ u svakodnevnom životu i ne želite sa sobom nositi dodatne gadgete kad vježbate, predlažemo da investirate barem u brojač koraka. Ovu malu spravicu moguće je kupiti već za nekoliko desetaka kuna, a dovoljno ju je zakvačiti za pojas i zaboraviti na nju. Čak i ako ne trčite, brojač koraka pomoći će vam da provjerite koliko se dnevno krećete i koliko ste zapravo daleko (ili blizu) preporučenih 10 tisuća koraka dnevno.

Foto: Samsung, Garmin, arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -