Gdje su granice u opisu poslova?

Većina ljudi u Ugovoru o radu kojeg su sklopili s poslodavcem ima naveden kratki opis obveza i dužnosti koje se očekuju od njih na tom radnom mjestu. No, nije neobično pročitati i rečenicu poput “i druge dužnosti prema uputama poslodavca”. Što to točno znači?

Granice u opisu poslova ovise o cijelom nizu faktora

Posao se tijekom vremena mijenja i razvija te je poslodavcu veoma teško procijeniti koje ćete sve dužnosti trebati obavljati tijekom radnog vremena. Ali, podrazumijeva se da će te dužnosti biti u skladu s vašim radnim mjestom i znanjima.

Kad mlade osobe traže svoje prve poslove, često ih se potiče na fleksibilnost u obavljanju posla jer će tako pokazati kako su “spremne na rad, odanost tvrtki, uskočiti gdje treba…”. Međutim, kad vas na razgovoru za posao tajnice, odnosno recepcionerke, pitaju bi li vam bilo ispod časti oprati prozore u uredu ili WC-u, onda je logično postaviti pitanje gdje su granice u opisu poslova.

Međunarodna karijerna trenerica Dorothy Dalton na svom blogu ističe kako fleksibilnost u obavljanju poslova na radnom mjestu ovisi o cijelom nizu različitih faktora.

Veličini tvrtke

Naime, ako radite u maloj tvrtki ili startupu malo je vjerojatno da ćete imati točno definirano radno mjesto. U takvim tvrtkama najčešće jedna osoba obavlja tri ili četiri srodna posla. Tako nije neobično da je netko administrator, kurir, zadužen za ljudske resurse i odnose s javnošću. U takvoj situaciji veća je vjerojatnost da će vas netko zamoliti da odnesete nešto na poštu ili naručite hranu za uredsku zabavu.

No, ako radite u velikoj tvrtki ili korporaciji u marketingu, malo je vjerojatno da će vam netko reći da operete prozore u uredu.

(Ne)Razumni zahtjevi

Naravno da je na svakom radnom mjestu potrebna određena doza fleksibilnosti kako bi se mogli prilagoditi različitim situacijama u kojima se nađemo. Biti spreman na prilagodbe tako vas može odvesti na potpuno drugačiji karijerni put, ali ako zahtjevi postanu nerazumni i od vas traže obavljanje posla za kojeg niste kvalificirani ni angažirani, onda tu treba podvući crtu.

Stereotipi

Neki poslovi su automatski dodijeljeni ženama ili muškarcima samo zbog njihovog spola. Tako će u većini slučajeva žena biti zadužena za vođenje bilješki na nekom sastanku ili za organizaciju uredske zabave. Takve bi stereotipe trebalo sasjeći u korijenu i predložiti podjelu dužnosti.

Iskorištavanje “fleksibilnosti”

Neke tvrtke činjenicu da su njihovi zaposlenici spremni biti fleksibilni iskorištavaju do krajnjih granica, što u konačnici rezultira nezadovoljstvom radnika i njihovim odlaskom iz same tvrtke. Ako vaše dodatne obveze “nadjačaju” one za koje ste angažirani i shvatite da vas zapravo iskorištavaju, onda to više nije fleksibilnost.

Kako postaviti granice?

Pa kako se onda boriti protiv prevelike fleksibilnosti u radnim zadaćama, a da pri tome ostavite profesionalan dojam? Novinarka Jessica Taylor je za The Muse predložila nekoliko veoma jednostavnih načina koji bi i vama mogli pomoći.

Budite jasni u svojim dužnostima

Kad dobijete neki zahtjev koji nema veze s vašim radnim mjestom ili dužnostima na poslu, budite ljubazni i objasnite osobi koja je dala zahtjev što vi točno radite u tvrtki i zašto je njen ili njegov zahtjev upućen krivoj osobi. Ako postoji osoba koja bi to u tvrtki mogla obaviti, uputite ga na tu osobu ili na osobu koja bi mogla angažirati nekog van tvrtke da to obavi.

Pomozite, ali ne na uštrb svog posla

Ponekad privatno imamo neke informacije koje bi mogle pomoći nekome s posla. Znate tiskaru koja će brzo i povoljno otisnuti pozivnice za neki događaj? Ili vam prijateljica ima vlastitu slastičarnicu u kojoj radi kolače i za velike događaje? Nema problema ako možete i želite pomoći te ćete te informacije proslijediti dalje ili ćete sami obaviti narudžbu. Ali dajte jasno i glasno do znanja da je to bilo samo jednom i da to nije vaš osnovni posao.

Savjetujte se sa šefom (ili ljudskim resursima)

Mlađi zaposlenici često se koriste kao “Katica za sve” i obavljaju cijeli niz poslova koji im zapravo ne spadaju u opis radnog mjesta. Kako bi izbjegli da vas stariji članovi tima iskorištavaju, pokušajte se sljedeći put pozvati na “višu instancu”. Recite da možete to obaviti, ali da se morate konzultirati sa šefom ili ljudskim resursima smijete li.

Naravno da je pohvalno ako ste fleksibilni na poslu jer vam to može omogućiti bolju vidljivost, ali i otvoriti vrata u neke druge karijere o kojima možda niste prije razmišljali. Ali ako te dodatne dužnosti postanu ekstremne ili zasjene vaše osnovne dužnosti, onda je možda vrijeme da porazgovarate sa svojim nadređenim o točnoj definiciji toga što radite i eventualnim promjenama s kojima biste i vi i on bili zadovoljni.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više