Lana Kristović iz Genesis grupe: Moj suprug kaže da je htio da u kući bude sve ‘po špagi’, oženio bi domaćicu

Na konferenciji za Žene u građevini i povezanim industrijama svojim je predavanjem Lana Kristović ispričala osobnu poslovnu priču. Osamnaest je godina u poduzetništvu, za koje kaže da je poziv i stil života. Vlasnica je tvrtke Genesis grupa, koja je zastupnik građevinskih strojeva za Hrvatsku. Iako ima poduzetničko zaleđe, njena se obitelj bavila modom, pa u šali kaže kako je s modnih revija prešla na gradilišta. Roditelji su od nje i supruga očekivali da nastave obiteljske biznise, no oni su odlučili krenuti svojim putem i osnovati vlastito poslovanje.

Poduzetništvo nije utrka, već maraton

Danas posluju na dvije adrese. U Valpovu i Osijeku nalaze se njihovi prodajno-servisni centri. Trenutno imaju 17 djelatnika s visokim udjelom žena, njih 8, s obzirom na to da se bave građevinskim strojevima. „Čak su se dečki šalili da će nas tužiti za spolnu ravnopravnost“, prepričava.

Primarno se bave zastupanjem renomiranih svjetskih proizvođača građevinskih strojeva, prodajom i servisiranjem istih, no rade i prodaju industrijskih strojeva, te imaju specijaliziranu maloprodaju Husqvarna asortimana.    Priznaje kako njen početak nije bio lagan. Tražili su što nedostaje na hrvatskom tržištu i odlučili su se za ovaj poslovni put. „Paralelno smo radili svoje privatne poslove i razvijali ovu priču.“ Poduzetništvo nije utrka, već je maraton, ističe Kristović. Od početka davne 2004. pa do 2008. radili su iz kućnog ureda, šireći poslovanje i listu klijenata.

Ako dođete do zida, kopate rupu u zidu

„Onda dolazi famozna 2008. godina. Te godine smo kupili poslovni objekt, a prethodno smo napravili poslovni plan i pokazalo se da to ima svoju isplativost.“ Međutim, nisu imali dovoljno kapitala da kupe poslovnu zgradu. Trebali su dići kredit i založili su kuće pod hipoteku. Zaposliti su 8 ljudi, educirali ih, opremili zgradu i proširili asortiman ponude.

U svoj objekt ulaze 2008., a samo nakon 2 mjeseca tadašnji premijer izjavljuje kako je gospodarska situacija loša i proglašava recesiju. Od 2009. do 2016. bila je žestoka borba u svakom smislu, financijski, obiteljski, ali i borba sa zdravstvenim problemima „Ako dođete do zida, kopate rupu u zidu.“ Shvatili su jako brzo da građevina neće ići, objašnjava.

Ispostavilo se da je recesija bila iznimno razorna i morali su tražiti nova rješenja. Na početku nisu otpuštali djelatnike jer su mislili da će kratko trajati. „Međutim, itekako smo se prevarili.“ Shvatili su da posla nema. Jutro nakon izjave tadašnjeg premijera na faks stroju u uredu nalazio se otkaz leasinga, otkaz najma; ljudi su otkazivali sve svoje narudžbe.

Ukrali su vam strojeve, nemojte im dati da ih izvezu iz zemlje

Prisjeća se 2009. koja je u njenom poslovanju označila veliku prekretnicu. „Bilo je to u veljači 2009., spremala sam se na put u Zagreb, na liječenje. Negdje na pola puta do Zagreba, stiže mi poruka na mobitel, ukrali su vam strojeve i nemojte dozvoliti da vam ih izvezu iz Hrvatske. Javljam suprugu da prijavi krađu strojeva, jer ukrali su ih čovjeku koji ih je iznajmio.“ Dok je suprug pokušavao prijaviti krađu, policajac ga je pitao može li to pričekati ponedjeljak. Naime, bio je petak. U međuvremenu, Kristović stiže u Zagreb i primaju je na Rebro.

Ujutro kad se tuširala pala je i nastao je veliki hematom.  Kad su ga liječnici u ambulanti vidjeli, komešali su se i rekli da moraju socijalnoj službi prijaviti obiteljsko nasilje. „Ja kažem kakvo obiteljsko nasilje, samo mi muža ne dirajte. To je jedino što valja,“ prepričava. Hematom je nastao kao posljedica bubrežne bolesti koju ima. Tih su joj se dana događale takve stvari, koje kako kaže, se običnom čovjeku možda ne dogode tijekom cijelog života.

Građevinski sektor nije bio profitabilan

Naredne su godine za nju i supruga bile iznimno teške. „Do 2012. bila je jaka borba, kad nam se pružila nova prilika.“ Shvatili su da moraju izaći iz građevinskog sektora i promijeniti tržište, točnije proširiti ga.

Ne znajući što ih čeka, na poziv poznanika odlaze na sastanak u Beograd. „Preko puta nas, sjedi čovjek, predsjednik Uprave jedne velike tvornice.“ Nisu znali koliko je njihov prijatelj utjecajan čovjek. On je u tom trenutku trebao kupiti 18 industrijskih bagera. „Uvjetovao je predsjedniku Uprave da mora s nama razgovarati  i pružiti nam šansu za postanemo ovlašteni servis partner. Nakon dugih pregovora, uspjeli smo dobiti zastupništvo za servis i to nas je spasilo.“

Do 2016. primarno su radili prodaju industrijskih strojeva i održavali su 130 industrijskih bagera na području Balkana u sektoru reciklažne industrije i lučkom pretovaru. Tad su preuzeli zastupništvo švedskog brenda građevinskih strojeva i vratili se u građevinski sektor.

Suprug joj je najveća podrška i desna ruka

Dolaskom 2020. i pandemije prvo što im je bilo na pameti bio je strah od ponovne recesije. To se nije dogodilo, pa su odlučili proširiti poslovanje u treći segment, specijaliziranu maloprodaju.

Izdvojila je kako je njena tvrtka sudjelovala na projektima Pelješkog mosta, LNG terminala, Ypsilonu, ali i na mnogim ostalim projektima cestogradnje, mostogradnje, aglomeracija, niskogradnje, viskogradnje i sl  Priznaje kako je na vlastitoj koži osjetila prednosti i nedostatke poduzetništva. Suprug joj je najveća podrška, i kaže da je htio da je u kući ‘sve po špagi, oženio bih kućanicu’.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -