Hrabra novinarka BBC-a uživo intervjuirala glasnogovornika talibana, on poručio: “Nikome se nećemo osvećivati”

Nevjerojatna reporterka BBC-a Yalda Hakim, Australka rođena u Afganistanu, u vijestima je preko telefonskog razgovora intervjuirala glasnogovornika talibana. U trenutcima ulaska talibana u središte vlasti u Kabulu i njihovog preuzimanja kontrole nad afganistanskim glavnim gradom, novinarka je na svoj mobitel primila poziv njihovog glasnogovornika Suhail Shaheen-a i, bez obzira na to što je vodila drugi intervju, nastavila voditi razgovor s njim. Yalda se u ovom intervjuu ponijela kao apsolutna profesionalka, smireno i hrabro vodila je razgovor u kojem je postavila pitanja važna za sve stanovnike Afganistana, prenio je portal Women’s Agenda.


Pročitajte više: Cijeli svijet šutke gleda


Talibani tvrde: “Čekamo miran prijenos vlasti”

Razgovor je započeo potvrdom da je linija jasna, zatim je glasnogovornik talibana Shaheen započeo svoju priču o širenju mira u ovoj državi razorenoj ratom i potvrdom da je život stanovnika Afganistana siguran.

“Da ne bi bilo zabune, budite sigurni da su stanovnici Afganistana u Kabulu sigurni, da su njihova imanja i životi sigurni. Nikome se nećemo osvećivati. Sluge smo naroda i ove zemlje”, započeo je Shaheen, “Naše rukovodstvo naredilo je našim snagama da ostanu pred vratima Kabula, da ne ulaze u grad. Čekamo miran prijenos vlasti”, dodajući da talibani očekuju da će se to dogoditi tijekom slijedećih nekoliko dana.

Žene i djevojčice moći će se školovati i raditi, priopćio je glasnogovornik talibana

Kada ga je Hakim pitala hoće li talibani prakticirati javna pogubljenja i amputacije kao što je prije bio slučaj, glasnogovornik je odbio jasno odgovoriti na pitanje: “Ne mogu vam reći sada, sve ovisi o sucima na sudovima i o zakonima. Suci će biti imenovani prema zakonu buduće vlade”, čime je potvrdio da će se zemlja uskoro vratiti temeljnom šerijatskom pravu.

Postavila je i pitanja o dobrobiti žena i djevojčica te njihovom obrazovanju jer mu u 90-im godinama nisu imale pristup, nisu se mogle školovati niti raditi, na što je proturječio: “Ne trebaju se brinuti, nastavljaju studije.”


Pročitajte više: Eksplozija u Kabulu: Ponovno napadnute djevojčice


Inspirativna novinarka obasuta je brojnim riječima hvale

Intervju je trajao 32 minute, a Hakim niti jednom nije izgubila koncentraciju ili odstupila od jasne linije ispitivanja, a brojne je pohvale dobila i na društvenim mrežama.

“Od mojih roditelja je na mene prešlo uvjerenje da ne postoje granice i da možemo uspjeti u bilo čemu što želimo”, rekla je. “Dok su se u mojoj obiteljskoj kući uvijek raspravljali o globalnoj politici i pitanjima socijalne pravde, Nancyne priče o Fleet Streetu i BBC-u utjecale su na moju odluku da postanem novinarka. Kao djevojčica, gledala sam aktualne priče i razmišljala: ‘To ću biti ja jednog dana’. “

FOTO: canva, Youtube/BBC News, Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -