Treba li vam glazba tijekom trčanja?

Američka pjevačica Missy Elliott jednom je prilikom izjavila: “Glazba bi trebala biti vaš bijeg”. Pri tome je mislila na bijeg od svakodnevnih problema i briga, ali i bijeg od svijeta koji nas okružuje.

Za mnoge trkače rekreativce, upravo je trčanje svojevrstan bijeg od stresa i problema. Nerijetko se može čuti poslovne ljude da na kraju napornog radnog dana s veseljem navlače tenisice i odlaze trčati jer se tako rješavaju svih negativnosti koje su prikupili tijekom dana.

Spojimo li trčanje i glazbu, dobivamo veoma snažan alat za pronalazak mira i odmor od svakodnevnih briga.

Treba li vam glazba tijekom trčanja?

Brojni uspješni sportaši ističu kako se uz glazbu bolje pripremaju za natjecanja, jer im omogućava da se bolje fokusiraju, isključe svijet oko sebe i usredotoče na željeni cilj.

Stoga ne iznenađuje što, kad promotrite trkače koji trče u obližnjem parku ili na sportskom terenu, možete primijetiti različite modele slušalica koje im vire iz ušiju. Nekima je slušanje glazbe tijekom trčanja dodatan način motivacije.

Čak se i poznati sportski brand Adidas udružio s internetskim pružateljem usluge glazbe, Spotify i osmislio nekoliko različitih glazbenih lista koje možete preslušavati dok trčite. Odaberete svoju omiljenu pjesmu za trčanje (recimo “Eye of the tiger”), koliko želite trčati (od 1 do više od 16 kilometara) i kojim tempom (lagano, srednje ili do krajnjih granica) i Spotify će vam napraviti listu koja će vas potaknuti da trčite više i dalje.

Drugi će odabrati vlastitu glazbu, prebaciti ju na MP3 player ili mobilni telefon i uputiti se u dnevnu dozu vježbe i opuštanja.

Glazba tijekom trčanja nije jedini izbor

No, neki umjesto glazbe slušaju neke druge stvari. Tako će neki iskoristiti vrijeme tijekom trčanja da poslušaju nekoliko poglavlja najnovijeg romana ili omiljene knjige. Audio knjige izvrstan su odabir za one koji žele čitati, ali jednostavno nemaju dovoljno vremena da sjednu i uzmu knjigu (ili e-čitač) u ruke.

Osim knjiga, čest je izbor i slušanje različitih “podcasta” odnosno tematskih emisija koje se objavljuju na internetu, a koje mogu imati različito trajanje i temu. Najčešći su podcasti na stranicama koje se bave tehnologijom, samopomoći, ali ih je moguće pronaći i na stranicama za edukaciju putem interneta. Tako, uz redovitu tjelesnu aktivnost, možete nešto i naučiti.

Želite li proširiti svoje znanje stranih jezika, nije loš izbor ni audio tečaj stranog jezika. Odaberete, recimo francuski, i krenete ga učiti tijekom trčanja. Kako tijekom trčanja potičete cirkulaciju krvi u cijelom tijelu, tako će i vaš mozak biti spremniji na usvajanje novih gradiva. Uostalom, mnogo je lakše naučiti kompliciranije fraze ako se prisjetite gdje se u trenutku kad ste ih učili bili. Tako rečenicu poput “où est la gare centrale” ili “gdje je glavna stanica” možete povezivati uz trčanje pored autobusne stanice. A i zabavit ćete prolaznike lomeći jezik na izgovoru nepoznatih riječi.

Već smo spominjali i da u eri pametnih telefona možete pronaći cijeli niz aplikacija koje će vas glasovno navoditi i poticati da trčite više i dalje. A neke su čak i osmišljene kao igra u kojoj tražite blago ili bježite od zombija. Što god vam treba da vas potakne da trčite dalje.

Neki preferiraju tišinu

Neki trkači jednostavno ne slušaju ništa, odnosno uživaju u zvukovima oko sebe. Trčite li kroz omiljeni park ili šumu, zaista je šteta zvukove ptica ili šuštanja lišća prekriti zvukovima Marlyn Masona ili najnovijeg Dana Browna. I naša sugovornica, Vedrana Miholić, radije sluša svijet oko sebe.

“Ne slušam glazbu iz dva primarna razloga. Prvi (ne nužno važniji) je što mi ustvari ne treba, čak mi razbija fokus i nameće svoj ritam umjesto da pratim sebe. A drugi je sigurnost. Zaista vjerujem da pogotovo ako se trčim u prometu nije uputno imati slušalice pogotovo ne obje”, ističe Vedrana.

Upravo je njena opaska o slušalicama i prometu, veoma važna. Trčite li u gradu ili na prostoru na kojem se odvija promet (automobilski ili biciklistički), uputno je stišati glazbu dovoljno da čujete što se događa oko vas ili čak slušati samo jednom slušalicom. Uz to što preglasna glazba može oštetiti vaš sluh, na taj ćete način povećati vlastitu sigurnost, ali i sigurnost drugih oko vas.

U nekim gradovima u svijetu čak je zabranjeno prelaziti cestu sa slušalicama u ušima i policija vas može kazniti. Stoga, želite li slušati nešto dok trčite, vodite računa da je glasnoća umjerena i da ste svjesni svijeta oko sebe.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...