Iva Šimeković nakon uspjeha memory igre s ljepotama Hrvatske širi ponudu izvornih hrvatskih suvenira

Kada je Iva Šimeković nakon 17 godina rada u velikim međunarodnim i hrvatskim tvrtkama odlučila započeti avanturu u privatnom poduzetništvu, portal Women in Adria prvi je predstavio njezin projekt “Meet Croatia – Memory Croatia“. Danas, nakon nešto više od godine dana, vrijedna poduzetnica može se pohvaliti uspjehom svog projekta, koji ne samo da je prihvaćen na tržištu već se asortimanom proizvoda počeo širiti i postao prepoznatljiv MCROATIA brand.

Uspješan projekt MCROATIA

Iva Šimeković je kroz projekt MCROATIA odlučila obogatiti ponudu hrvatskih turističkih suvenira, ali ono što njezine proizvode čini posebnima jest činjenica da su u cijelosti – proizvedeni u Hrvatskoj! Od ideje do realizacije, Ivini suveniri su izvorno hrvatski proizvod.

Svoju ideju počela je pretvarati u stvarnost osmišljavanjem zanimljive i edukativne memory igre, koja ujedno predstavlja i unikatni turistički suvenir Hrvatske. Svojom edukativnom memory igrom obuhvatila je nacionalne i parkove prirode, te gradove Zagreb i Dubrovnik. Promociju čekaju i kartice koje će predstaviti sve ljepote Istre.

Ivin koncept edukativnih igara vrlo se lako može primijeniti za bilo koju sredinu, županiju ili grad, te uz kvalitetne fotografije, isporučiti finalni proizvod u dogovorenim količinama. Brojne lokalne turističke zajednice i dalje na promidžbu gledaju kroz tisak običnih letaka i turističkih karata. Ohrabruje činjenica što je Hrvatska turistička zajednica napravila iskorak te Ivine kartice koristi za promociju Hrvatske stranim gostima.

Uspješna zagrebačka poduzetnica vjeruje kako će se i lokalne turističke zajednice također odlučiti na ovaj korak, jer je riječ o proizvodu koji mogu koristiti za promociju svojeg grada ili županije kroz zanimljivu inovativnu igru, ali i izvorni hrvatski suvenir.

A upravo je hrvatska izvornost ono na čemu Iva Šimeković zasniva svoje poslovanje. Iako je ponuda suvenira sve veća i dalje dominiraju oni izrađeni i uvezeni iz Kine.

Iva Šimeković surađuje samo s hrvatskim proizvođačima

“Tužno je vidjeti kada na suveniru sa stražnje strane veliko piše Made in China, a naprijed stoji još veći natpis Croatia. Zato sam se odlučila za poslovnu filozofiju koja uključuje isključivo suradnju s hrvatskim proizvođačima. Ukoliko moj suvenir uključuje čipku, tada je riječ o čipki izrađenoj u Hrvatskoj”, otkriva nam Iva.

Brojni klijenti zadovoljni kvalitetom Ivine edukativne igre, “natjerali” su je da proširi asortiman suvenira. Pozorno osluškujući i prateći ritam tržišta, Iva je u 2016. godinu ušla s ponudom pomno dizajniranih te u hrvatskoj izrađenih majica, šalica i vrećica. Izrađeni pod brandom zajedničkog naziva MANDA, i ovi su suveniri također u potpunosti hrvatski proizvod.

“Izrađivati stvari u Hrvatskoj skriva jednu veliku pozitivnu stvar, a to je da ljudi jako dobro prihvaćaju takve proizvode. Svaki hrvatski proizvod koji promovira Hrvatsku, ako se kvalitetno izvede, zaslužio je uspjeh. Mnogo je prostora na tržištu za razvoj i ponudu hrvatskih suvenira.”

Iva Šimeković

Prednost proizvodnje u Hrvatskoj leži i u činjenici što Iva može sudjelovati u svakom proizvodnom procesu i koraku izrade suvenira. Eventualne greške tako se mogu odmah spriječiti, pa na tržište u ruke krajnjih kupaca dolazi potpuno kontrolirani proizvod. Ne može se dogoditi roba ni s najmanjom greškom, a što je vrlo često slučaj prilikom masovne kupnje velikih količina gotovih suvenira iz Kine i drugih zemalja Dalekog istoka.

Prepoznatljiva hrvatska licitarska srca ukrašena čipkom

Novost u Ivinoj ponudi, MANDA majice, šalice i vrećice, ukrašene su prepoznatljivim hrvatskim simbolima, stiliziranim licitarskim srcem ukrašenim čipkom.

“Dugo smo radili na tom dizajnu dok nismo bili u potpunosti zadovoljni. Srce je svugdje u svijetu jedinstveni simbol ljubavi, a veže se na licitarsko srce kao prepoznatljivi hrvatski simbol. Njemu smo dodali čipku koja na simboličan način povezuje sve dijelove Hrvatske. Prodane količine i prve povratne informacije s terena daju nam za pravo da zaključimo da smo odradili sjajan posao”, zadovoljna je Iva svojim posljednjim poslovnim potezima.

Ivini suveniri dostupni su putem interneta, ali i na INA benzinskim postajama.

“S Inom sam ostvarila uistinu vrlo lijepu i kvalitetnu suradnju. S obzirom da kroz njihove postaje prođe veliki broj turista, nekako je bilo logično da pokušam svoje proizvode plasirati upravo preko Ine. Pokazali su veliko zanimanje za ono što radim te me veseli što je jedna tako velika kompanija prepoznala znanje, rad i trud malog poduzetnika.”

Završetak ljetne turističke sezone ne znači i kraj Ivini aktivnosti na tržištu. Štoviše, prilagođavanjem poslovne strategije proizvodi MCROATIA ostaju aktualni i zanimljivi tijekom cijele godine. I dok su majice, šalice i vrećice stalno atraktivni pokloni domaćim i stranim turistima, kao i gostima raznih kongresa, edukativne memori igre ne zaokupljaju samo hrvatske goste koji žele što više naučiti o Lijepoj našoj, već su jednako zanimljive i djeci.

“Igre se mogu koristiti kao dodatni prilog u školi s obzirom da su nacionalni i parkovi prirode kao i Grad Zagreb školsko gradivo u trećem i četvrtom razredu osnovne škola. Zbog edukativnog karaktera Knjižnice Grada Zagreba su ih otkupile, te se one mogu naći na dječjim odjelima svih zagrebačkih knjižnica. Okrenula bih se i samim školama, pa se nadam da ću i taj plan uspješno realizirati”, zaključuje Iva Šimeković.

A do novih iznenađenja iz Ivine radionice, uživajmo u maštovito dizajniranim hrvatskim suvenirima koji su u cijelosti – Made in Croatia!

Foto: Women in Adria/Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...