U Sarajevu održana skupština Europske banke za obnovu i razvoj

Održanim poslovnim druženjem s udrugom Alumnija EBRD-a, globalnom zajednicom koja okuplja više od 3000 članova, završen je program godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Uspješna organizacija

Iz organizacijskog tima EBRD-a istaknuli su svoje zadovoljstvo organizacijom ovog događaja. Stefania Galbiati Ball, šefica Protokola i Organizacijskog odbora godišnje skupštine pri uredu Generalnog tajnika EBRD-a, napomenula je da statistički podaci potvrđuju uspješnost samog događaja.

„Ova godišnja skupština bila je iznimno dobro posjećena, više od svih koje smo posljednjih godina organizirali. To pokazuje da su investitori zainteresirani za ovu zemlju, ali i regiju. BiH je bila u centru pozornosti posljednja tri dana, a još puno toga nas očekuje. Nadam se da će se stvari nastaviti odvijati u tom smjeru.”

Ključ uspjeha nalazi se u zajedničkoj suradnji

U središtu cjelokupnog programa bila je tema „Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta“. Više od 40 održanih događaja bilo je posvećeno ključnim temama za sve zemlje regije.

Upravo iz tog razloga susreli su se i lideri zemalja Zapadnog Balkana – predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Raspravljali su o brojnim temama ekonomske i političke prirode, a složili su se da je ključ razvoja regije zajednička suradnja u svim područjima, uključujući i onim najkompleksnijim.

godišnja skupština ebrd-a

O važnosti zajedničkog djelovanja zemalja Zapadnog Balkana govorio je i predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti.

„Integraciju smatram iznimno snažnim putem za širenje tržišta, povećanje prekograničnih ulaganja te poticanje razmjene novih ideja i inovacija, a što je možda i najvažnije.“, istaknuo je Chakrabarti.

godišnja skupština ebrd-a

Svoje strateške industrije BiH je potencijalnim investitorima predstavila na sesiji o mogućnostima ulaganja u BiH, održanom pod nazivom „Investirajte u BiH – Investirajte u profitabilne projekte“.  Prisutnima su predstavljeni potencijali zemlje, ali i benefiti investiranja u BiH. U okviru ove sesije Edin Deljkić, predsjednik Upravnog odbora BIT Alijanse, u okviru ove sesije predstavio je potencijale IT industrije na području Bosne i Hercegovine.

„Mi smo veoma malo tržište, ali smo izrazito dobri u IT sektoru gdje imamo veliki potencijal. Pored toga, BiH ima jako dobru geografsku poziciju jer se nalazi točno na granici između Istoka i Zapada. To nam omogućuje lakoću pružanja usluga, bez obzira na vremenske zone. Danas smo uspostavili neke vrlo važne kontakte i očekujemo da će biti ostvarene i brojne suradnje s našim kompanijama.”

Povećanje profitabilnosti kompanija

U okviru Godišnje skupštine održan je i niz sastanaka, panela, foruma i drugih pratećih događaja koji su pokrili mnogobrojne teme – od malih i srednjih preduzeća i načina nadilaženja izazova s kojima se susreću, preko strategija za implementiranje novih tehnologija s ciljem povećanja profitabilnosti kompanija, sve do interaktivnih panela s poznatim svjetskim imenima poput Beata Javoricka, profesora ekonomije na Sveučilištu Oxford, te barunice Catherine Ashton.

godišnja skupština ebrd-a

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -