Miješanje privatnog i poslovnog recept je ispunjenog života nove Googleove CFO

Ispunjen i sretan život je nešto čemu svi težimo, no ne znamo svi kako postići taj cilj. Gdje se nalazi sreća? Ruth Porat, koja se smatra najmoćnijom ženom Wall Streeta, a ujedno je i glavna financijska direktorica multinacionalne financijske tvrtke Morgan Stanley, tvrdi da recept ispunjenog života nije pronalaženje i postizanje balansa između karijere i obitelji, već miješanje svega toga – posla, privatnog života, ali i svih onih aktivnosti koje nas vesele. Za nekoga je to možda sport, za nekoga putovanja, ali rješenje je u tome da svega mora biti po malo.

Miješanje privatnog i poslovnog  jedini je način da budete potpuni

Ako uložite sve znanje, ljubav, trud, vrijeme i energiju u svoj posao, jednoga dana ćete uvidjeti da vam vaša tvrtka sve to nikako ne može vratiti natrag. Nastat će praznina jer ste možda propustili imati obitelj ili bliske osobe koje bi bile uz vas u teškim trenucima ili dijelili one sretne. Posao neće biti uz vas u starosti ili bolesti, jer poslovi dođu i prođu. S druge strane, mnogi se ljudi odreknu karijere kako bi život i snagu posvetili svojoj obitelji, smatrajući da je roditeljstvo u stvari najbitniji posao koji mogu obavljati.

U bliskoj budućnosti, kada djeca malo odrastu pa se osamostale – krenu u školu, odu studirati, ponekad u drugi grad ili državu,  nastane opet ona ista praznina – osjećaj da nešto nedostaje jer je ova uloga roditelja na neki način, barem privremeno, završila.

„To miješanje aktivnosti, posla i obitelji mijenjat će se kroz razna razdoblja vašeg života, no mora uvijek postojati. Jedan pisac je mudro primijetio da je život kao kaleidoskop. Ako su sve kuglice u njemu iste boje, onda je taj život dosadan i neispunjen. Kaleidoskopu trebaju različite boje, oblici i veličine da bi bio zanimljiv, a tako je i sa životom. Miks je taj koji životu daje bogatstvo i koji ga čini inspirativnim“, smatra Porat.

Možda je teško povjerovati da ovakve riječi i savjeti dolaze upravo iz usta Ruth Porat, super uspješne poslovne žene koja suvereno krstari muškim svijetom i Wall Streetom.

Porat ima uspješnu karijeru, ali i muža i troje djece

Inače, Porat je diplomirala na prestižnom Sveučilištu Stanford, a magistrirala je na Londonskoj školi ekonomije i Poslovnoj školi Wharton. Članica je mnogih Odbora, pa tako među ostalim i Savjetodavnog odbora za zaduživanje riznice SAD-a, kao i odbora povjerenika Sveučilišta Stanford. Tvrtki Morgan Stanley pridružila se 1987. godine, netom prije urušavanja tržišta, no iz cijele priče je izašla ‘neozlijeđena’ i što je najvažnije – i dalje zaposlena na svom radnom mjestu, za razliku od mnogih žena koje na takve pozicije dovode kao ‘žrtvene jarce‘.

Ova godina, počela je izuzetno dobro za nadarenu Porat, koja će zasjesti na upražnjenu fotelju prve financijerke tvrtke Google krajem svibnja ove godine, koju je nedavno napustio Patrick Pichette, odlučivši da je ‘zaradio dovoljno za cijeli život’.

Prelazak u Google za Porat će biti više nego financijski isplativ, jer iako je u Morgan Stanleyu zarađivala od osam do 12 milijuna američkih dolara godišnje, a u Googleu dogovorila godišnju plaću od 650 tisuća dolara, kroz razne kompenzacije do 2019. godine bit će joj isplaćeno još dodatnih 70 milijuna dolara.

Osim uspješne karijere, Porat ima i obitelj. Udana je za Anthonyja Paduana, partnera u odvjetničkoj tvrtki te je majka troje djece. A možda je upravo činjenica što je bila suočena s teškom bolešću i pobijedila rak dojke zaslužna za to što želi, sebi i drugima, ispunjen život.

Watch: Mixing Work with Life Makes Existence Inspiring, with Ruth Porat, Google’s new CFO

Posted by Big Think on Saturday, March 28, 2015

 

Foto: Wikipedia/ Jin Lee

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -