Gordana Garašić- žena koja je probila stakleni strop u hrvatskoj vojsci

Gordana Garašić je prva žena s činom generala u Oružanim snagama RH.

Gordana Garašić prva žena generalka u hrvatskoj vojsci

Kako prenosi Večernji list, Gordana Garašić početkom prosinca odlazi u Afganistan gdje će preuzeti mjesto savjetnice zapovjednika operacije ISAF za rodna pitanja (GENAD – gender advisor). To je dužnost na generalskoj razini i najviša je koju je dosad obnašao neki hrvatski časnik, potvrdilo je Ministarstvo obrane za Večernji list.

Budući da promaknuće u poziciju generalke zahtijeva 4 godine na poziciji brigadirke (na kojoj se nalazi nešto više od dvije godine)  privremeno je promaknuta u poziciju generalke dok ne ispuni i taj posljednji kriterij. Trajno promaknuće u generalku će uslijediti nakon povratka iz Afganistana kada će i taj posljednji kriterij biti ispunjen.

Gordana Garašić po struci je pravnica, karijeru je počela u MUP-u 1994 te ubrzo prelazi u MORH. Tijekom karijere obnašala je niz dužnosti, a među najvažnijima je ona vojne savjetnice u predstavništvu RH pri NATO-u i EU te pomoćnice savjetnika predsjednika RH za obranu.

Stakleni strop u hrvatskoj vojsci

Ministarstvo obrane je krajem 2012. donijelo Plan djelovanja kojim želi osigurati jednakost i povećati udio žena u svom resoru. Kao što je i za očekivati, još uvijek više žena radi u Minstarstvu obrane (44% žena) nego u Oružanim snagama (9,8%).

Prema posljednjim statistikama, u strogoj vojnoj hijerarhiji, žene su najzastupljenije u kategoriji časnika, što odgovara srednjem managementu u korporativnom svijetu, sa 14.65%. U kategoriji viših časnika (brigadir, pukovnik, bojnik) “pipeline” žena je 12,5% a na poziciji brigadirke je 5 žena. Gordana Garašić je sada prva žena s činom generala.

Niže u hijerarhiji, u kategoriji dočasnika i vojnika, trenutno je 8% žena.

Foto: Hrvatski vojnik

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više