Gordana Kadoić na vrhuncu karijere krenula u poduzetništvo

„Žena u najboljoj dobi za stvaranje i uspjeh, supruga i majka odrasle kćeri i sina tinejdžera“, ovim nam se riječima opisala poduzetnica Gordana Kadoić, vlasnica i direktorica tvrtke Adria Corporate Education.

Po struci magistrica poslovne ekonomije, stručnjakinja u vođenju tvrtki, prodajnih timova i pojedinaca, svoju karijeru je započela prije 22 godine i od tada je vezana uz sve oblike prodaje, penjući se po menadžerskim stepenicama mnogih domaćih i međunarodnih kompanija.

Prošle je godine osnovala tvrtku Adria Corporate Education koja se bavi korporativnim edukacijama, treninzima i poslovnim savjetovanjem, a specijalizirana je za razvoj prodajnih timova.

Gordana je s nama podijelila svoje izazove i iskustva sa svog karijernog puta, te kako i zašto se odlučila na poduzetništvo.

Na menadžersku poziciju s nepunih 27 godina

Na svoju je prvu menadžersku poziciju direktorice prodaje i marketinga u Tuheljskim Toplicama došla s nepunih 27 godina. „Tuheljske Toplice su tada bile u potpuno drugačijem stanju nego što izgledaju danas i moj prvi konkretan zadatak je bio napraviti strateški plan razvoja, tj. kompletan projekt koji smo predstavili tadašnjem Predsjedniku Vlade Zlatku Mateši i trebalo se izboriti za 12 milijuna € kredita uz vladino jamstvo“, prisjeća se Gordana.

S obzirom da je radila u većinskom muškom okruženju konobara, kuhara, tehničke službe i ostalih, priznaje kako je bila doživljena većinom kao objekt postojanja te je morala pronaći način kako da se nametne i bude ozbiljno shvaćena. „Zaigrala sam na kartu emocija i timskog rada koji je do tada bio nepoznat pojam, čak i rad, a kamoli timski“, rekla je Gordana i istaknula kako je izgradila i dobar odnos sa ženom na čiju je poziciju došla.

„Na nju sam gledala kao na majku i tako se ponašala, komunicirala, radila, pa je umjesto tipične ženske zavisti prevladao odnos povjerenja. Šeficu financija sam učila raditi prezentacije, a ona mene zauzvrat čitati financijska izvješća, pa smo uskoro radile zajedno financijske planove“.

Gordana je uspjela osvojiti i muški dio ekipe, danas poznate kuhare i ugostitelje, jer je organizirala razne evente kojih do tada nije bilo, pa su im uskoro u dvorac Mihanović počeli dolaziti poznati gosti, a njima je najveća nagrada bila javno priznanje pred gostima.

Iako su svi bili zadovoljni njenim radom, Gordana je tada imala iznimno malu plaću, nešto višu od minimalca, zbog čega je odlučila s vlasnikom pregovarati o povišici. „Moj motiv da tražim tako nešto bilo je svakodnevno putovanje iz Zagreba i dvoje male djece kod kuće“, istaknula je. No, ni njen izvršni direktor nije imao snage stati na njenu stranu, već je sve to gledao sa strane, a  Gordana je bila primorana svoju sreću potražiti negdje drugdje.

Gordana Kadoić

Mladim lidericama koje se sada susreću ili će se susresti sa sličnim stvarima kao i ona stoga želi poručiti da vjeruju u sebe.

„Znanje koje ste stekle dovoljno je za uspjeh, iskustvo koje ćete steći presudno je za napredak u karijeri, a poštenje nosite u  srcu i neka to bude način kako komunicirate i odnosite se prema drugima, pa će rezultati koje ostvarujete biti više nego dovoljni da vas šefovi primijete i da dobijete ono što zaslužujete“.

Veliki uspjeh s brandovima Milka i Jacobs u Kauflandu

Dok je radila na poziciji KAM-a, jedan od njenih strateških kupaca bio je Kaufland, kojem je također osigurala uspjeh na hrvatskom tržištu. Naime, on je tada tek ušao na ovo tržište. Gordana se prisjeća kako su kao veliki inozemni lanac bili dosta kruti u nastupu, te su ih dobavljači pokušavali „lomiti“ na različite načine ne bi li osjetili duh hrvatskog potrošača.

„Iskoristila sam priliku što sam radila u prodajnom timu najvećeg distributera na ovim prostorima čija snaga brandova je bila neupitna, pa sam odlučila na jednim godišnjim pregovorima zaigrati na kartu partnerskog odnosa i pomoći Kauflandu u stvaranju category managementa koji se tek stvarao kod njih. Unutar prodajnih centara počeli su artikle slagati na policama prema vrsti proizvoda, ali i prema dobavljačima.“

Njen brand Milka čokolada od ukupno 10 regala namijenjenih čokoladi imala je samo jedan regal, što je bilo daleko ispod Milkinog tržišnog udjela. No, uspješnim pregovorima s tadašnjom šeficom nabavnog odjela, Gordana je uspjela proširiti udio Milke na Kauflandovim policama, te je njihov međusobni promet za godinu dana porastao 24 %, a time i Kauflandova zarada po svakom prodanom komadu i po metru police.

Jednako tako i na brandu Jacobs imali su rast od 17 % zahvaljujući posebno osmišljenim akcijama za Kaufland, rekla je Gordana.

Nakon 12 godina u FMCG industriji, pronašla novi motiv za dokazivanje

Nakon 12 godina u FMCG industriji, odlučila je napraviti zaokret u karijeri, jer ističe kako je zaista bilo naporno, budući da se radi o industriji koja vas troši nemogućom brzinom. „U tih 12 godina naučila sam zaista mnogo, od različitih principala i nekoliko distributera, prošla sve razine prodaje i došla do ljestvice gdje više nije bilo izazova za mene. S druge strane dogodila se ponuda iz potpuno drugačije industrije, direktne prodaje, o kojoj nisam ništa znala i to mi je bio novi motiv za dokazivanje. Osim toga, pružila mi se i prilika da napokon dobijem poziciju izvršne direktorice i tako sam zaplovila u jednu novu pustolovinu.“

U zadnjih 5 godina njene korporativne karijere zajedno sa svojim timom suradnika informirala je, educirala i motivirala na tisuće žena da se ohrabre i krenu u industriju direktne prodaje zarađivati osnovni ili dodatni novac kako bi postale financijski neovisne, cijenjene i priznate. A priznala je i kako je upravo njena ženska filozofija da emocije pokreću ljude i da svaki dobar lider treba raspoznavati emocije svog tima.

„Pravi lider je spreman svakodnevno utjeloviti više zahtjevnih uloga kao što su: partner, mentor, istraživač, manager, psiholog, učitelj, policajac, vatrogasac i mađioničar.“

Gordana Kadoić

Probila stakleni strop pa krenula u poduzetništvo

Gordana nakon što je zaista postigla vrh u svojoj menadžerskoj karijeri, dokazala rezultatima da puno toga zna, osjetila je da joj ponestaje novih izazova.

Stoga je pokrenula biznis koji će se baviti edukacijom u poslovnom okruženju, jer je ona ključ uspjeha.

Njezina tvrtka Adria Corporate Education nudi tako tri različite akademije i inhouse treninge, gdje možete očekivati apsolutnu transformaciju kompletnog poslovanja. Sales akademija obuhvaća edukaciju i trening na području komunikacijskih, prezentacijskih i prodajnih vještina, te vještina pregovaranja. Leadership akademija uvest će vas u tajne dobrog strateškog managementa i rukovođenja promjenama, timom, uspjehom i krizom. Business akademija naučit će vas upravljati vremenom, poslovno planirati kao i efikasno postaviti poslovne procese.

Gordana ističe kako postoji mogućnost odabira samo treninga iz točno određenih područja kao što su vještine komuniciranja, prezentacijske vještine, poslovno pregovaranje, planiranje i postavljanje ciljeva, key account management, kako napraviti pozitivan iskorak u poslovanju, izvrsnost prodajnog tima, upravljanje vremenom ili saznati kako ostvariti uspješnu suradnju između proizvođača i distributera.

Njihovi klijenti su gotovo sve industrije, tj. tvrtke kojima je ključna djelatnost prodaja, a neke od referenci koje Gordana voli istaknuti su Poliklinika Bagatin, Poslovni savjetnik, Poslovna edukacija, Končar generatori, Ergo osiguranje, IBM, Međunarodni klub žena, Bambi Srbija, Elkos Kosovo i slično.

„Puno sam opuštenija jer sad uživam u onome što radim“

Ženu koja se dokazala i kao liderica, ali i kao poduzetnica, upitali smo može li nam dati usporedbu između tih dviju karijera.

„Pustolovina korporativne karijere je meni bila adrenalin i prostor za dokazivanje i ostvarivanje rezultata što nije bilo ni malo lako pored muških kolega. Trebalo je stalno dokazivati svoju sposobnost, osobnost i stručnost, osobito nadređenima kojima vas gledaju kao prijetnju umjesto kao lidera kojeg treba razviti. No, dokazivanje je ujedno i poveznica s poduzetničkom karijerom, a razlika je što sada zaista biram s kim želim raditi i surađivati, kada, u kojoj mjeri i u koje vrijeme. Puno sam opuštenija i s manje stresa jer uživam u onome što radim, a to se osjeti i vidi.“

Iako joj je kao ambicioznoj ženi koja radi punim plućima teško pronaći ravnotežu između posla i privatnog života, smatra da ako imate pravilno posložene vrijednosti i prioritete u životu, da ćete uvijek pronaći vremena za obitelj. „Znam da sam mnoge trenutke u odrastanju moje djece propustila zbog posla, ali isto tako znam i da sam u onim trenucima kad sam s njima, posvećena sam srcem i dušom“, istaknula je. Također, priznaje kako u zadnjih godinu dana otkako je poduzetnica redovito odlazi na Jarun na hodanje i trčanje, a to je njezin trenutak kreativnosti i razgovora sa samom sobom, koji joj silno pomaže u pripremi posla kojeg radi.

Iako se čini kao da je postigla sve što se postići može, Gordana Kadoić za kraj nam je otkrila da ima još jednu neostvarenu želju – želi uskoro povećanje svog tima.

Foto: Božidar Babić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -