Gordana Nikolić – poduzetna dekanica

Gordana Nikolić je nakon dugogodišnje karijere u obrazovnom sustavu i korporativnom svijetu odlučila osnovati privatnu obrazovnu instituciju- Visoku poslovnu školu PAR. S njom smo popričali o položaju žena u obrazovnom sektoru, poduzetništvu u obrazovanju i njenom putu.

Gordana Nikolić – najljepša strana poduzetništva je upoznavanje sebe i drugih na putu ka uspjehu

Gotovo cijelu karijeru ste u obrazovnom sustavu. Imamo više žena u obrazovanju, ali ne na vodećim, dekanskim pozicijama. Moraju li žene zaposlene u sektoru obrazovanja također birati između karijere i obitelji, radi li se i ovdje o predrasudama prema ženama ili nečem trećem?

Participacija žena u obrazovanju u Hrvatskoj se povećala ulaskom u 21. stoljeće, tako da danas imamo više visokoobrazovanih žena nego muškaraca, veći broj žena s magisterijem znanosti, te podjednak omjer žena i muškaraca doktora znanosti. No, žene još uvijek najmanje upisuju srednje škole i fakultete tehničkih znanosti. Postoje razna objašnjenja tog trenda – od bioloških razlika do skrivenog kurikuluma, no vjerujem da ne postoji niti jedan razlog prema kojem bi npr. žena bila manje uspješan ili manje kvalitetan inženjer strojarstva od muškarca.

Potencijalno objašnjenje nose društvena očekivanja, što je u skladu s trendom da djevojke češće upisuju gimnazije dok dečki češće upisuju trogodišnje strukovne škole. Osim toga, djevojke i žene se uvijek percipiralo kao “nježniji spol” a dječake kao one koji će postati muškarci i biti glava obitelji. Statistike uistinu pokazuju da je u obrazovanju i obrazovnom sustavu zaposlen veći broj žena nego muškaraca. I od toga, unatoč manjem broju muškaraca, oni su češće na višim pozicijama, kao uostalom u nekim drugim dijelovima gospodarstva i društva.

Žene su u svim dobnim kategorijama obrazovanije od muškaraca, a znamo kakvi su postoci na vodećim pozicijama. Može li obrazovni sustav žene bolje pripremiti za ulazak u poslovni svijet?

Iako žene i muškarci odavno ruše stereotipe zanimanja, ona i dalje donekle utječu na odabir profesije, fakulteta i karijere za mnoge. Tako mnogi tvrde da su upravo ti vječni stereotipi uzrokovali i povećanu participaciju žena u visokom obrazovanju pošto je visoka stručna sprema danas potrebna za radna mjesta na kojima su nekada zapošljavane osobe s puno nižim stupnjem obrazovanja. No, s druge strane, povećana participacija žena u visokom obrazovanju uzrokovala je opći rast u broju visokoobrazovanog stanovništva unatrag 20 godina. Povećanjem kvalitete života, produženjem prosječne dužine života čovjeka, neke ključne točke zrelosti su se pomakle upravo zbog obrazovanja.

Sukladno tomu, mladi kasnije stupaju u brak, kasnije se osamostaljuju, kasnije se sele iz roditeljskih domova i kasnije osnivaju obitelj. Obrazovanje je svima postala ne samo želja i cilj već i potreba koja će potencijalno omogućiti bolji i kvalitetniji život te svjetliju budućnost. Svi smo se susreli sa stereotipima tijekom obrazovanja – imali smo profesore koji nisu davali petice djevojkama jer one ne mogu toliko dobro znati matematiku, ili one koji su puštali dečke sa sata tjelesnog jer njima to ionako ne treba, oni su spretniji. Ali isto tako, rugali smo se dečkima koji su pjevali u zboru i curama koje su igrale nogomet.

Obrazovni sustav na to može utjecati, svaki nastavnik i profesor MORA na to utjecati. To je njihova moralna odgovornost koja je sadržana u odgojnoj komponenti njihova zanimanja i djelovanja. Moramo obrazovati djecu za budućnost i možemo utjecati na to kako će ta budućnost izgledati. Niz malih pozitivnih promjena mogu utjecati na društvo u cjelini i svatko treba početi od sebe. Kriterij bi trebala biti uspješnost, a ne spol.

2007 ste pokrenuli Visoku poslovnu školu PAR u suradnji sa međunarodnom stručnom školom Berufsakademie Nordhessen GmvH. Kako ste se odlučili na pokretanje svog poduzetničkog projekta?

Jednostavno sam imala viziju i želju napraviti neku pozitivnu promjenu. Stvoriti instituciju koja će zapošljavati mlade i perspektivne ljude te obrazovati mlade za tržište rada, odnosno osposobljavati ih za ono što ih čeka nakon završetka obrazovanja. Nakon dugogodišnjeg iskustva i rada u državnim i privatnim institucijama, privatnim te državnim tvrtkama, rada na poziciji profesora i menadžera, te uz brojne neugodnosti i nedaće koje su zahvatile i moj poslovni ali na žalost i privatni život, shvatila sam da ništa u životu nije bitnije od zdravlja i sreće najbliže obitelji.

Gordana_Nikolić_1

Educirala sam se i izvan granica Lijepe naše, predavala na drugim visoobrazovnim privatnim institucijama te sam akumulirala određeno iskustvo, i životno i poslovno. Sve to me motiviralo da jednog dana kažem – otvoriti ću svoj privatni studij u Rijeci! Živo se sjećam tog trenutka i te odluke, kao da je bilo jučer. I danas sam iznimno ponosna na tadašnje „ja“! Najprije sam pokrenula Poslovnu akademiju Rijeka koja do današnjeg dana nudi niz kvalitetnih edukacija iz područja upravljanja i poslovanja, a nekoliko godina nakon nje, i Visoku poslovnu školu PAR, prvu, a još uvijek i jedinu, privatnu visokoobrazovnu instituciju u Primorsko – goranskoj županiji. Visoka poslovna škola PAR svoj rad je započela izvođenjem međunarodnog preddiplomskog stručnog studija studija Nordhessen Gmbh, a od 2011. godine izvodimo vlastiti program Poslovnog upravljanja, odnosno Business Managementa.

Koliko imate žena na vašem studiju i gdje se one najčešće zapošljavaju?

U prijašnjim generacijama je bio veći broj muških studenata dok je u posljednje dvije generacije naših novoupisanih studenata omjer gotovo izjednačen. Raduje nas podatak o 80-postotnoj zapošljivosti naših prvostupnika, takav je postotak odlična povratna informacija s tržišta rada i daljnji vjetar u leđa da nastavimo s dobrim poslom. Od naših studentica prvostupnica izdvojila bih našu Anu Jelušić koja se po završetku studija zaposlila u Međunarodnom Olimpijskom odboru u Lausenni, našu Tajanu Masovčić, pomoćnicu direktora Karlovačke banke, Rajku Rade uspješnu poduzetnicu… Naši studenti su prisutni u financijskim ustanovama, turističkoj industriji, poduzetništvu, logistici…

Ako je suditi po studenticama prvostupnicama Visoke poslovne škole PAR, na pragu smo velike prekretnice jer se žene sve više aktivno i dinamično uključuju na poslovnom planu i sve više je njihova učinkovitost i kvaliteta cijenjena i prepoznata od muških kolega. Zato i vjerujem kako će upravo naše studentice prvostupnice odigrati krucijalnu ulogu u toj tranziciji.

Koji su najveći izazovi u pokretanju obrazovnog biznisa u Hrvatskoj?

Odgovornosti koju smo na sebe preuzeli kao obrazovna institucija. Društvenu odgovornost doživljavam kao ključnu vrijednost koju kao dekanica i profesor u procesu obrazovanja moram prenijeti na svoje studente, a kao direktor i rukovoditelj na svoje djelatnike. U današnjim turbuletnim i kriznim vremenima, izazov je svakodnevnica u kojoj se borite, poput spore i nefuncionalne birokracije društva u kojem živimo, nejednakosti odnosa prema privatnim i državnim obrazovnim ustanovama, netržišne utakmice koje Vas dovode u situaciju da se morate vječno boriti i dokazivati… Rekla bi da nam se u mnogome komplicira, a ne olakšava život, umjesto da nas se potiče na još više.

Koje tri stvari bi voljeli da ste znali kad ste ulazili u poduzetništvo?

Nažalost, želite li u Hrvatskoj biti poduzetnik, mogao bi vas obeshrabriti cijeli niz čimbenika. Ali, ima i pozitivnih strana. Male i srednje tvrtke se suočavaju s problemom prevelikih davanja državi, nedovoljno kapitala, pogotovo u početnoj fazi itd. Treba biti pomalo lud i hrabar da bi se krenulo, ali treba vjerovati u sebe…Vjerujem da da sam neke stvari i znala unaprijed, ne bi me uspjele odagnati od ideje da krenem.

Nisam sigurna postoje li stvari za koje mislim da sam trebala znati na početku, vjerujem da postoji razlog zašto se one uče u hodu.. To je jednostavno život, kako rastete tako spoznajete neke nove stvari i učite kako se s njima nositi..

Koje su za vas najveće prednosti poduzetništva u odnosu na karijeru kao zaposlenik?

Najveća prednost je sloboda i neprocjenjivi povratni osjećaj tzv. feedback kad nešto dobro učiniš. Najljepša strana puta ka uspjehu jest upoznavanje sebe i upoznavanje drugih. Upoznati sebe znači shvatiti što te čini sretnim. Moj uspjeh je rezultat mog predanog rada. Neizmjerno me ispunjava podučavanje ljudi, pogotovo mladih osoba, mojih studenata. Veseli me svaki njihov napredak i svaki njihov uspjeh, jer svaki njihov uspjeh je i moj uspjeh.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...