Gordana Puhelek nakon 15 godina u prodaji kreće u razvoj super računala

Gordana Puhelek vlasnica je tvrtki Mikronis i Zel-Cos koje se bave prodajom na veliko i malo računala i računalne opreme, sistemskim integracijama i održavanjem. Uz to, razvija i vlastiti brend računala Avenio namijenjen gaming korisnicima. Gordana je bila i naša finalistica u kategoriji Inspirativna poduzetnica godine.

Uz biznisu je već 15 godina, zajedno sa svojim suprugom. Dok je ona više zadužena za prodaju, financije i marketing, odnosno za komunikaciju, pregovaranje i organizaciju, suprug je zadužen za tehnički dio, kako sve to provesti.

Tržište pada, a oni rastu

Kako imaju i HP i Lenovo brand store, zanimalo nas je koja njihova najveća prednost, budući da put do takvog statusa zasigurno nije bio lagan. „Naša najveća prednost u odnosu na konkurenciju jest najbolja vrijednost za novac koju pružamo našim korisnicima. Na svim našim prodajnim mjestima zapošljavamo stručno osoblje koje svojim znanjem i iskustvom pomaže korisniku odabrati onakvo računalo kakvo zadovoljava potrebe korisnika. Naši zaposlenici stalno se educiraju da mogu pratiti i poznavati sve novitete na tržištu. Također naši brand store-ovi prvi uvijek dobivaju nove proizvode i imamo izložene sve modele računala tako da korisnici mogu isprobati računalo koje ih interesira“, govori Gordana te dodaje kako za sve kupce imaju svoju besplatnu korisničku službu koja im je nakon kupnje računala na raspolaganju.

Kriza je utjecala i na IT tržište u Hrvatskoj pa je tako bilo vidljivo usporavanje i u segmentima prodaje proizvoda, ali i usluga. Određene firme zbog prevelikih troškova i zaduženja nisu opstale na tržištu, pa Gordana ističe kako su dio kupaca tih firmi „pokupili“ i taj „krizni dio“ prošli s rastom od 10 %.

„2016. godine tržište prijenosnih računala je palo je za nekih 16%, a mi smo rasli oko 11 % i taj rezultat nam govori da su nas kupci prepoznali kao pouzdanog partnera i truditi ćemo se i dalje da ne iznevjerimo njihovo povjerenje“.

Nakon 15 godina prodaje računala vrijeme je za vlastiti razvoj

Što se tiče kupaca, 50 % čine žene, kojima je osim tehničkih karakteristika vrlo važan i dizajn, ali i težina računala, a imali su i akciju „Dame biraju“ kojom su željeli potaknuti žene da bez straha dođu i izaberu prijenosno računalo koje im najviše odgovara.

Danas se puno pridodaje dizajnu i da računala budu sve tanja i lakša, a upravo je u tijeku veliki projekt razvoja vlastitog branda Avenio, kojeg su prepoznali kao posebnu nišu. „Iako naš ambiciozan tim  već godinama radi na računalima vrhunske kvalitete, svom smo se poslu predali toliko entuzijastično da smo se zaigrali s mogućnostima tehnologije i proizveli, između ostalog i Avenio Workstation – računalo vrijedno 100.000 kuna, koje sadrži gigantski workstation od čak 1024 GB RAM-a“, rekla je Gordana.

Osim toga, proizveli su i bešumno računalo – Avenio Studio, a ekipa koja je radila na njemu istaknula je da se u Hrvatskoj ne može pronaći prostorija koja bi bila tiša od njega. „Najponosniji smo upravo na bešumno računalo koje smo proizveli jer je razvoj trajao dugo, radili smo sve dok nismo postigli potpunu tišinu. Neki dijelovi ipak se čuju, ali kućište upija neželjene zvukove, a  hlađenje je pasivno.“

Ta su super računala ponudili i stranom tržištu, a u tijeku su pregovori oko prodaje u Ukrajini, Češkoj, Poljskoj… A iako su na hrvatskom tržištu već petnaest godina, tek ove godine počinje priča o razvoju ovih računala te se Gordana nada da će biti veoma uspješna.

Ova svestrana poduzetnica, zajedno sa suprugom pokrenula je i portal Digitalno.hr na kojem nude sadržaje namijenjene radoznalim čitateljima iz segmenta najšire publike kojima postojeće publikacije nude složena i prestručna tumačenja.

„Cilj portala je upoznati najširu publiku s tehnologijom jer Mikronisu je stalo da svoju publiku educira, da je učini bolje informiranom, da im pomogne da naprave dobar izbor i da budu zadovoljniji odabranom tehnologijom. Na ovaj način im daje dodatnu vrijednost“.

Kaotičan radni dan usklađuje privatno i poslovno

Kao i svaka poduzetnica, i Gordana je nekad željela odustati, pitala se zašto to uopće radi, no s druge strane, ističe kako postoji nešto u poduzetnicama što ih gura, vuče korak dalje i ne dopušta da odustanu.

„Mi poduzetnici smo naučeni da npr. u istom danu prolazimo i dobre i teške trenutke. Vrlo često donosiš teške poteze, oštre rezove, a opet sa druge strane moraš znati dobro motivirati druge. Najviše od svega demotivira me nepravda, nedostatak jasnih standarda i zakonske regulative. Nažalost to je ono što vrlo teško možemo promijeniti pa treba naučiti ‘prijeći preko toga’.

Ja obično kada osjetim da ‘pucam’, upalim si omiljenu glazbu i maknem se malo od svega. Dišem duboko da što više tih negativnih emocija izbacim iz sebe i onda se vratim završiti posao“.

Osim toga, pokušava se dovoljno naspavati jer smatra kako je za uspjeh i produktivnost na privatnom, ali i poslovnom polju važno da se dobro naspavamo. Uz to, postavlja realistična očekivanja , pokušava što bolje organizirati dnevne obaveze jer smatra kako bi se privatni i poslovni život balansirao, treba što detaljnije sve isplanirati i pojednostavniti sve što je moguće.

Vrlo često i spaja neke obaveze, pa tako uz kuhanje koje je opušta paralelno odrađuje posao na računalu ili kad čeka sina kod logopeda, rješava zadaću s kćerkom. „Iako moj radni dan izgleda kaotično, on je zapravo već unaprijed dobrim dijelom isplaniran jer bez dobre organizacije teško bi bilo sve odraditi, a pogotovo vrlo često se paralelno odrađuje više stvari“, završila je Gordana.

Foto: Andrea Kumar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Goga je osoba koja je u svojoj srži ispravna, a sav rezultat je posljedica kvalitete, vrijednosti I upornosti uz beskonacan nazivnik dobrote.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više