Izbjegnite ovih 6 najčešćih grešaka malih poduzetnika

Osim inicijalne strasti, želje za radom i učenjem te motivacije za napredovanjem, mali poduzetnici imaju i nedostatak operativnog iskustva koje ih može koštati (i to ne samo u materijalnom smislu!).

Oprezno s financijama

1. Loš poslovni plan

Pri otvaranju vlastitog posla, mali poduzetnici često nemaju dobar poslovni plan koji će olakšati daljnju organizaciju i vođenje posla. Također, prebrzo ulaze u otvaranje subjekta koji im trenutno ne odgovara (primjerice d.o.o. umjesto obrta), pa zbog toga imaju više neplaniranih troškova.

2. Neregularno korištenje financija

Mali poduzetnici ponekad nisu svjesni da novac od tvrtke ne mogu podizati za osobne potrebe. Zapamtite, taj novac ima drugu namjenu!

3. Možete li si priuštiti automobil?

Poslovni automobil investicija je za koju nemaju baš svi dovoljno visoke prihode. Ishitrena kupovina može dovesti do pada u financijski gubitak, ali i do problema s Poreznom upravom koja može zatražiti objašnjenje o kupovini (otkuda novac za pozajmicu iz koje se kupuje automobil?).

Treba koristiti pomoć izvana

4. Računi s podacima firme

Dogodi se da mali poduzetnici ne uzimaju račune s podacima firme pa im se ne može pravdati taj trošak i tako gube eventualni PDV.

greške malih poduzetnika

5. Nedovoljna informiranost

Cjelokupna operativa koja uključuje, primjerice, pisanje računa, često je nepoznanica novim poduzetnicima. Nedovoljna informiranost rezultira izdavanjem računa koji nisu u :-skladu sa Zakonom ili izdavanjem računa s PDV-om iako nisu u tom sustavu. Tako na kraju ipak moraju uplatiti u državni proračun.

6. Ključna greška

Najveći problem koji obuhvaća sve gore navedene greške malih poduzetnika je NEDOVOLJNO korištenje usluga računovođe. Neiskusni poduzetnici trebaju slušati savjete i informacije koje im pruža njihov računovođa kako bi kvalitetnije rješavali brojne poslovne izazove.

Autorica: Ivona Platnar

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -