Harvey Mudd – jedini fakultet na svijetu koji ima više studentica nego studenata na studiju računarstva

Ove je godine po prvi puta Fakultet Harvey Mudd u Claremontu, u Kaliforniji imao više diplomiranih žena nego muškaraca na studiju računarstva. Fakultet se inače ističe po tome što u posljednjih deset godina ima sve više programerki.

I dok se ostala sveučilišta bore kako bi potaknuli što više žena da se uključe u računalne znanosti, ovaj fakultet je uspio u tome. Iako na nacionalnoj razini u SAD-u žene čine samo 16 posto na preddiplomskom studiju računarstva, Harvey Mudd ih ima čak 55 posto.

Zbog korekcije nastavnog plana i programa dobivaju sve više studentica

Na ovom fakultetu su žene na vodećim pozicijama, a Maria Klawe je dekanica fakulteta od 2006. godine. Godinu prije njenog dolaska s Princetona, započela je korekcija nastavnog plana i programa. Uveden je i uvodni kolegij, koji je obavezan za sve brucoše, s naglaskom na programiranje i timske projekte. Umjesto programskog jezika Jave, koristi se Python koji u većoj mjeri oponaša način na koji ljudi komuniciraju. Kolegij je podijeljen na tri razine, pa tako postoji i za one koji nemaju nikakvih iskustava s programiranjem.

Nakon tog uvodnog kolegija, mnoge studentice su pozitivno iznenađene s programiranjem te nastavljaju sa studiranjem, a mnoge se odmah odlučuju i na praksu ili istraživačke projekte, pa iz godine u godinu njihov broj sve više raste.

I zaposlenica Facebooka, Jean Sung je nedavno diplomirala na fakultetu Harvey Mudd, a za portal Quartz je rekla kako se odlučila za taj fakultet dijelom i zbog rodne ravnopravnosti. Za računarstvo se odlučila još tijekom srednjoškolskog obrazovanja, kada je pohađala školu računarstva u Woodinvilleu u Washingtonu, no tada je osjećala velik pritisak, hoće li uspjeti u računarstvu budući da je žena. Fakultet joj je s druge strane dao mogućnosti da bude opuštena jer tamo osim studentica, žene ima i na vrhu hijerarhije, u sredini, pa i na dnu.

Klawe je 2014. godine pokrenula i inicijativu BRAID (Building, Recruiting and Inclusion for Diversity) za promicanje žena i manjina u računalnim znanostima na druge institucije. Petnaest sveučilišta tako sudjeluje u financiranju kako bi poslali studentice na konferencije o računarstvu.

Kakva je situacija u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj su studentice i dalje u manjini u tehničkim znanostima u odnosu na studente, no prema podacima za akademsku godinu 2014./15, koje je na svojoj web stranici DataThrills postavio diplomirani filozof i sociolog Marko Bralić, situacija se od 1997. godine  poboljšala te su smanjile zaostatak za muškarcima na područjima tehničkih i biotehničkih fakulteta s 27 na 37 posto.

Iako žene čine ukupno 56 posto svih studenata u Hrvatskoj, i dalje u tehničkim smjerovima dominiraju muškarci.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...