Jeste li čuli za higijenu spavanja?

Ne možete spavati? Ili možete, ali budite se svakih sat vremena i čujete sve što se oko vas događa? U 6 ujutro ste već spremne za posao iako vam radno vrijeme počinje za dva sata?
Stres i nagomilane obaveze različito djeluju na nas, a na mnoge će, nažalost, djelovati višednevnom ili višemjesečnom nesanicom.

Obratite li se liječniku, pitat će vas kakva je vaša higijena spavanja.
Kakva higijena spavanja? Tako nešto postoji?

O da, postoji. I vrlo je važna.

Što nam otežava kvalitetan san?

Ukratko, higijena spavanja označava navike i ponašanja vezane uz odlazak na spavanje i samo spavanje.

Razlikujemo četiri područja važna za higijenu spavanja. To su dnevni ritam, proces starenja, različiti oblici stresa te konzumacija nikotina, kofeina i alkohola.

Ukoliko neko od ovih područja nije u balansu, vrlo vjerojatno ćemo imati problema sa spavanjem i ustajat ćemo umorni. Bez obzira na kronični umor i iscrpljenost, navečer opet nećemo moći zaspati. I tako u krug.

Kako da higijenu spavanja dovedemo u red?

Za početak, ukoliko ste ovisni o kofeinu i konzumirate ga u ogromnim količinama, pokušajte ga ne piti u popodnevnim i večernjim satima.

Zatim, neka vam krevet služi samo za spavanje, a ne kao mjesto u kojem doručkujete, ručate, večerate i radite. Krevet nije radni niti kuhinjski stol.

Dalje, jednako koliko je tijekom dana važno uhvatiti što više prirodnog dnevnog svjetla, tako je tijekom večeri i noći važno zamračiti prostoriju u kojoj spavate.

Također, prije spavanja ne gledajte i ne čitajte vijesti koje bi vas mogle uznemiriti, isključite tehnologiju i priuštite si nešto duže i opuštajuće tuširanje.

Izbjegavajte kasnonoćne razgovore ili misli o emotivno teškim temama.

Zaboravite na intenzivnu tjelovježbu netom prije odlaska u krevet. Tjelovježbu ostavite za jutarnje ili popodnevne sate, a umjesto vježbanja, meditirajte ili slušajte opuštajuću glazbu.

Nemojte jesti tešku hranu i piti mnogo tekućine iza 20 sati. Pročitajte par stranica knjige. Ne držite mobitel pokraj glave ili ispod jastuka.

Povežite krevet s odmorom, a ne s aktivnošću.

Radite na opuštanju i ne liježite s mišlju kako ove noći ponovno nećete moći zaspati. Učinite sve što je u vašoj moći da ponovno imate miran san. Počnite od naših jednostavnih prijedloga.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

carski porod menstruacija

Kako carski porod utječe na menstruaciju?

Carski rez je medicinski zahvat tijekom kojeg se beba porađa operativnim putem. Za mnoge žene ovakav način poroda je šokantan jer...
- Advertisment -