Jeste li čuli za higijenu spavanja?

Ne možete spavati? Ili možete, ali budite se svakih sat vremena i čujete sve što se oko vas događa? U 6 ujutro ste već spremne za posao iako vam radno vrijeme počinje za dva sata?
Stres i nagomilane obaveze različito djeluju na nas, a na mnoge će, nažalost, djelovati višednevnom ili višemjesečnom nesanicom.

Obratite li se liječniku, pitat će vas kakva je vaša higijena spavanja.
Kakva higijena spavanja? Tako nešto postoji?

O da, postoji. I vrlo je važna.

Što nam otežava kvalitetan san?

Ukratko, higijena spavanja označava navike i ponašanja vezane uz odlazak na spavanje i samo spavanje.

Razlikujemo četiri područja važna za higijenu spavanja. To su dnevni ritam, proces starenja, različiti oblici stresa te konzumacija nikotina, kofeina i alkohola.

Ukoliko neko od ovih područja nije u balansu, vrlo vjerojatno ćemo imati problema sa spavanjem i ustajat ćemo umorni. Bez obzira na kronični umor i iscrpljenost, navečer opet nećemo moći zaspati. I tako u krug.

Kako da higijenu spavanja dovedemo u red?

Za početak, ukoliko ste ovisni o kofeinu i konzumirate ga u ogromnim količinama, pokušajte ga ne piti u popodnevnim i večernjim satima.

Zatim, neka vam krevet služi samo za spavanje, a ne kao mjesto u kojem doručkujete, ručate, večerate i radite. Krevet nije radni niti kuhinjski stol.

Dalje, jednako koliko je tijekom dana važno uhvatiti što više prirodnog dnevnog svjetla, tako je tijekom večeri i noći važno zamračiti prostoriju u kojoj spavate.

Također, prije spavanja ne gledajte i ne čitajte vijesti koje bi vas mogle uznemiriti, isključite tehnologiju i priuštite si nešto duže i opuštajuće tuširanje.

Izbjegavajte kasnonoćne razgovore ili misli o emotivno teškim temama.

Zaboravite na intenzivnu tjelovježbu netom prije odlaska u krevet. Tjelovježbu ostavite za jutarnje ili popodnevne sate, a umjesto vježbanja, meditirajte ili slušajte opuštajuću glazbu.

Nemojte jesti tešku hranu i piti mnogo tekućine iza 20 sati. Pročitajte par stranica knjige. Ne držite mobitel pokraj glave ili ispod jastuka.

Povežite krevet s odmorom, a ne s aktivnošću.

Radite na opuštanju i ne liježite s mišlju kako ove noći ponovno nećete moći zaspati. Učinite sve što je u vašoj moći da ponovno imate miran san. Počnite od naših jednostavnih prijedloga.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žene u trgovini 2024

Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu...

Ovo je još jedna od onih industrija u kojima su žene podzastupljene, no kad se nađete na važnim pozicijama, pred svim...
- Advertisment -