Hijaluronska kiselina: Hit anti-age sastojak za zdravu kožu

Hijaluronska kiselina, poznatija samo kao hijaluron, je u zadnjih nekoliko godina doživjela veliki boom u industriji ljepote. Riječ je o bistroj, ljepljivoj tvari koja se nalazi u koži, a koja igra vrlo važnu ulogu u njezinoj hidrataciji i regeneraciji.

Hijaluronska kiselina se može koristiti na razne načine. U zadnje se vrijeme može naći u raznim kozmetičkim preparatima, kapima za oči, te u dermalnim filerima. Donosimo 3 znanstveno dokazanih pozitivnih učinka ove kiseline.

Održava kožu zdravom i punijom

Hijaluronska kiselina u vašoj koži veže molekule vode te tako zadržava vlagu. Međutim, prirodni proces starenja i izloženost ultraljubičastom zračenju, duhanskom dimu i sličnom, može smanjiti njezin udio u koži. Uzimanje proizvoda koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu može to spriječiti i osigurati vašem tijelu da nadoknadi izgubljene molekule. Jedan od hvaljenih proizvoda kojeg možete kupiti i ljekarnama u Hrvatskoj je Hyalu B5 Serum, brenda La Roche Posay.

Povezano: Predstavljen inovativni serum Hyalu B5 kojeg su naše članice premijerno isprobale

hijaluronska kiselina

Dobro hidrirana koža smanjuje pojavu bora, što može objasniti zašto je nekoliko studija pokazalo da korištenje hijaluronske kiseline može učiniti kožu glatkom.

Može ubrzati zacjeljivanje

Ova kiselina igra vrlo važnu ulogu u regeneraciji kože. Naime, kada se ozlijedimo, koncentracija hijalurona u našoj koži se povećava. Nanošenje hijalurona na rane dokazano smanjuje njihovu veličinu, pa čak i bol. Ona također ima antibakterijska svojstva, tako da može pomoći u smanjivanju rizika od infekcije.

Povezano: Recenzija: Zašto je Cicaplast Baume B5 uvijek u mojoj torbi

Usporava starenje kože

Preparati s dodatkom hijaluronske kiseline održavaju kožu mladom zbog svojstva zadržavanja vode. Kad starimo, naša koža gubi vlagu i hijaluronsku kiselinu, što dovodi do labave, vlažne i naborane kože. Ako ju dodamo kroz serume ili dodatke, osim što hidratiziramo kožu, pomažemo ju održati mladom. Jedna studija iz 2014. otkrila je da je nakon samo dva tjedna korištenja hijaluronska kiselina smanjila dubinu bora, učinila kožu čvršćom i elastičnijom te smanjila hrapavost kože.

Foto: La Roche Posay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -