Kako vam hijaluronska kiselina i vitamin C pomažu održati kožu zdravom i mladolikom

Sasvim je sigurno da svatko već ima svoje odabrane postupke čišćenja i njege lica ujutro i navečer. Birani su na temelju učinkovitosti, podnošljivosti i „dobrog osjećaja“ na koži lica nakon nanošenja odabranih preparata. Nakon razgovora s pacijenticama u svojoj  Poliklinici Hilarus često preporučam da se spomenuti postupci i preparati nastave primjenjivati, no gotovo uvijek savjetujem da se u svakodnevnu kućnu njegu lica , vrata i dekoltea dodaju; ako već nisu dio njege, preparati s vitaminom C te hijaluronska kiselina kao i fotoprotekcija – preparati sa visokim faktorima zaštite od sunca.

Moćni vitamin C

Vitamin C moćan je preparat  sa višestrukim pozitivnim učincima za našu kožu.  Vitamin C je antioksidans koji ublažava štetno djelovanje slobodnih radikala u koži. A slobodni radikali kožu oštećuju na način da sudjeluju u razgradnji kolagena, gubitku elasticiteta kože te dovode do stvaranja nejednake pigmentacije u koži. Te pojave na svojoj koži, osobito na licu, vidimo kao bore, hiperpigmentacije ( tamne mrlje)  i opći umorni izgled kože i izraz lica.

Druga važna uloga vitamina C je da on sudjeluje u sintezi novog kolagena u koži i na taj način usporava vidljive procese starenja kože.

Vitamin C kao lokalni pripravak treba koristiti i preventivno- za sprječavanje nastanka neželjenih promjena u koži, ali i kada se one već pojave kako bismo ih postupno ublažili. Vitamin C u obliku lokalnog pripravka ( seruma, kapi) savjetuje se nanositi svakodnevno 1-2 puta na dan, ali svakako ujutro .

Vitamin C koji se nanosi lokalno na kožu mora biti preparat u koncentraciji 10-20% kako bismo postigli dobar učinak, a bez nuspojava. O izboru preparata najbolje je posavjetovati se sa dermatologom.

Hijaluronska kiselina

Preparati s hijaluronskom kiselinom donose našoj koži toliko potrebnu hidrataciju. Najbolje je preparate s hijaluronskom kiselinom utrljati u kožu 2 puta dnevno.

Prvi postupak koji je potrebno redovito provoditi jest redovito čišćenje  lica ujutro i navečer. Ujutro na očišćeno lice  savjetujem  aplicirati nekoliko kapi vitamina C te lagano utrljati u kožu. Nakon toga nanijeti hidratizirajuću kremu koju koristimo. Prije nanošenja šminke svakako savjetujem  nanijeti kremu sa faktorom zaštite od sunce 50+.

hijaluronska kiselina

Navečer na očišćenu kožu nanijeti kremu za noćnu njegu, poželjno  obogaćenu hijaluronskom kiselinom. Također je vrijedno i uvođenje zdravih navika u naš život  kao što su  prestanak pušenja, zdrava prehrana, izbjegavanje onečišćene okoline te dovoljno odmora i sna.

Tekst: Tanja Vrčić, dr. med, specijalist dermatovenerologije, Polikinika Hilarus

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -