Hoće li karijera Angele Merkel izdržati teroristički pritisak?

Nakon posljednjeg terorističkog napada u Berlinu na božićnom sajmu, njemačka kancelarka i ujedno jedna od najmoćnijih žena svijeta, Angela Merkel, našla se na udaru javnosti zbog provođenja svoje otvorene politike prema islamskim izbjeglicama. S obzirom na to kako se bliži kraj njezinog trećeg mandata, a novi se izbori održavaju iduće godine, teško je predvidjeti hoće li moći i dalje zadržati svoju visoku funkciju.

Donedavno uživala veliku potporu javnosti kao prva predsjednica vlade u povijesti Njemačke

Angela Merkel najznačajnija je po tome što je prva njemačka predsjednica vlade. Prije nje ta je država imala samo predsjednike. Iako je diplomirala i doktorirala fiziku, vrlo se rano priključila političkom životu Njemačke pa je pad Berlinskog zida dočekala kao glasnogovornica tadašnjeg DDR-a.

Nakon ujedinjenja Njemačke oformljena je Kršćansko-demokratska unija (CDU) te je Angela postala ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla. Nekoliko godina kasnije postala je glavna tajnica stranke, a nakon skandala unutar stranke zbog nezakonitih uplaćivanja donacija, postala je prva žena predsjednica CDU-a, ponajprije zato jer je transparentno razotkrila zavrzlazme oko spomenutih donacija pa i javno okaljala ime svog dotadašnjeg mentora Kohla.

Svojim političkim angažmanom zaslužila je nominaciju matične stranke za mjesto njemačkog kancelara te tako postala prva žena u njemačkoj povijesti na toj poziciji. Ankete među njemačkim građanima redovito su pokazivale da uživa veliku potporu javnosti, a 2015. godine časopis Time proglasio ju je i osobom godine. Međutim, čini se da tome polako dolazi kraj.

Politički stručnjaci smatraju kako je otvorenom politikom htjela zaštititi Njemačku

Već se neko vrijeme redovito u domaćim i stranim medijima može čuti kako njezina popularnost sve više pada, a jedini je razlog tome njezin odnos prema islamskim izbjeglicama.

Angela Merkel već dugo vremena čvsto provodi otvorenu politiku prema izbjeglicama, zbog čega je na sebe navukla bijes velikog broja Europljana koji se osjećaju ugroženo u prisutnosti islamskog stanovništva. Unatoč neslaganju kolega i opasnosti da ne dobije četvrti mandat, nakon svih terorističkih napada koji su zadesili Europu u posljednjih godinu i pol dana, i dalje je ostala nepokolebljiva u svojoj odluci.

Mnogim Nijemcima i ostalim Europljanima nije bilo jasno zašto to radi ako je očito da će teroristički napadi postati dio svakodnevice Europe. Međutim, stručnjaci su mišljenja da je sve to dio njezinog detaljno razrađenog plana o zaštiti Njemačke. Naime, kao najmoćnija žena Europe želi poručiti islamistima da Njemačka nipošto nije u ratu s islamom. Sve donedavno činilo se kao da njezin plan djelomično uspijeva jer su veći teroristički napadi bili zabilježeni u susjednim državama. Ipak, islamsko stanovništvo pristiglo u Njemačku tzv. Balkanskom rutom tijekom ove godine sve je češće počelo izazivati nemire i na tamošnjim prostorima, a javnost je najviše zgrozio podatak o masovnim silovanjima i zlostavljanjima žena. Događaj u Berlinu sve je promijenio.

Europa bijesna na Angelu, a svoje mišljenje je, naravno, dao i Trump

Ne zna se kako će Angela Merkel reagirati nakon najnovijeg teororističkog napada u kojem je poginulo 12, a ozlijeđeno je 48 ljudi i koji će biti njezini novi potezi. Islamska država preuzela je odgovornost za napad, a još prije nego je to bilo potvrđeno, njemačka kancelarka obratila se javnosti.

„Još je mnogo toga što ne znamo o ovome činu, no čini se da trebamo priznati da je riječ o teorističkom napadu“, prenosi Fortune.

Najnoviji podaci govore da je osumnjičenik Anis Amri iz Tunisa u Njemačku stigao mnogo ranije nego je započeo val iseljavanja  i provođenje Angeline otvorene politike, no Europa se svejedno i dalje osjeća napadnuto i u brizi je za svoje živote.

Berlinski događaj je podijelio ne samo 28 članica Europske unije, nego i samu Merkelinu stranku CDU. Klaus Bouillion, ministar unutarnjih poslova Merkeline stranke, također se obratio javnosti.

Rekao je: „Trenutno smo u stanju rata, iako neki to ne žele vidjeti, vjerujući samo u ono dobro u ljudima.“

Jasno je da je time mislio na Angelu Merkel.

Nigel Farage, član britanske Neovisne partije rekao je da vijesti iz Berlina jesu strašne, ali da nisu neočekivane te da će ovakvi događaji postati Merkeličino naslijeđe.

Diljem Europe niču tzv. antimigracijski pokreti, a slovački premijer Robert Fico rekao je nakon ovog događaja kako se čaša strpljenja prelijeva Europom i kako građani očekuju jače mjere zaštite.

Dakako, ništa ne može proći bez Trumpa. Hrvatski i strani mediji prenose kako su ga novinari upitali u njegovom odmaralištu na Floridi, gdje se trenutno nalazi, hoće li ovi zločini utjecati na njegova razmišljanja o uvođenju zabrane za ulazak muslimana u SAD i o registru za imigrante iz muslimanskih zemalja. On je znakovito odgovorio da se njegovi planovi znaju i da se opet pokazalo kako je cijelo vrijeme bio u pravu.

Kakva je budućnost Europe i karijere Angele Merkel?

Nakon svih ovih događanja, nema sumnje da je njemačka kancelarka pod enormnim pritiskom, ne samo javnosti, nego i kolega političara. Novi izbori za njemačkog vođu održavaju se iduće godine, a teško je povjerovati da će nakon svega ovoga Angela Merkel i dalje uživati povjerenje javnosti, posebno ako ne promijeni svoj odnos prema islamskim izbjeglicama.

Nema sumnje da je riječ o vrlo sposobnoj ženi koja je postala i svojevrsni zaštitini znak Europske unije i koja je uspješno probila stakleni strop u politici, no kada su izgubljeni životi u pitanju, teško da će joj tko oprostiti.

Već su nakon teorističkih napada u Nici analitičari predviđali da kancelarka neće preživjeti nove izbore, no tada se postavlja pitanje kako će Europa izgledati nakon nje. Ona se uvijek zalagala za zajedništvo Europe, što je svakako utjecalo i na njemačku ekonomiju. Njezin nasljednik možda neće biti jednakih pogleda na politiku i svijet općenito, a to potencijalno može izazvati velike ekonomske probleme u Njemačkoj pa i Europi.

Ostaje za vidjeti hoće li se najmoćnija žena Europe i svijeta moći održati i nakon ovih stravičnih događanja u Berlinu i hoće li promijeniti svoju politiku.

Foto: www.GlynLowe.com – Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -