HR managerica priznala kako ima predrasude prema ženama lidericama

Predrasude prema ženama na vodećim pozicijama nisu novost. No, novost je kad žena koja je na visokoj poziciji kaže kako ima predrasude prema ženama lidericama.

Upravo to je u svom Ted talku priznala Kristen Pressner, direktorica ljudskih resursa u odjelu za dijagnostiku u Rocheu. Pressner je inače strastvena zagovornica i neumorni borac za žene u biznisu. No, usprkos svom vjerovanju kako žene mogu biti dobre liderice, shvatila je da se ne ponaša uvijek tako.

Predrasude prema ženama lidericama imamo svi, samo toga nismo svjesni

Kada su je dva člana tima pitali za povišicu, shvatila je da je drugačije reagirala na jednak zahtjev. U prvom slučaju bio je muškarac, kojem je odmah rekla da će pogledati, dok je ženi koja je isto to tražila, odgovorila kako je prilično sigurna da je njena plaća dobra. Tada je shvatila da ima predrasude prema ženama bez da je ranije obraćala pažnju na to.

Predrasude prema ženama lidericama imamo svi, samo toga često nismo ni svjesni. Prema njenom istraživanju o nesvjesnim predrasudama, očekujemo da su muškarci lideri, opskrbljivači, puni samopouzdanja i jaki, a dok za žene očekujemo da budu emotivne, osjetljive i da budu podrška.

Dakle, muškarce vidimo kao one koji preuzimaju kontrolu, dok su žene te koje vode brigu. No, to nije zato jer mrzimo žene, već zato jer smo tome izloženi tijekom cijelog našeg života. Zbog toga nas i naš mozak nesvjesno preusmjerava prema tim obrascima.

Iako i sama nesvjesno vidi muškarce kao osobe koji financijski brinu o obitelji, upravo je Pressner ta koja financijski opskrbljuje svoju obitelj, dok njen muž brine o njihovoj djeci. Ona dakle preuzima kontrolu, a on vodi brigu.

Zato je ona posljednja osoba koja može imati predrasude prema ženama. No, ima ih. A samim time ima predrasude i prema samoj sebi.

Pressner  smatra kako ipak postoji lijek protiv predrasuda, a radi se o tome da napravite mentalni zaokret. Primjerice, ženama možete dati ove koje pripisujemo muškarcima i obrnuto.

Ako  na sve počnemo gledati drugačije, možemo se drugačije i ponašati. Ako napravimo mentalni zaokret, kako bismo testirali sebe, možemo se iznenaditi kako često se možemo i ponašati drugačije. A tako nećemo ni izgubiti priliku da drugačije gledamo na svijet.

 

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više