‘Hrabra djevojčica’ kao simbol spolne ravnopravnosti na liderskim pozicijama

Slavna brončana skulptura bika, ‘Charging Bull’, smještena u New Yorku na Manhattanu ispred Wall Streeta, dobila je opasnu konkurenciju. U noći uoči međunarodnog Dana žena, razjarenom biku suprotstavila se jedna hrabra djevojčica. Naime, riječ je o brončanoj skulpturi nazvanoj ‘Fearless Girl’, koja svojom pojavom simbolizira žensku snagu i hrabrost u borbi za izjednačavanje prava.

Djevojčica prkosi simbolu Amerike

Skulptura je djelo kiparice Kristen Visbal, a postavljena je na inicijativu jedne od vodećih marketinških tvrtki, američke grupacije McCann, koja je ovom instalacijom željela poslati jasnu poruku o potrebi izjednačavanja ženskih prava na vodećim, liderskim pozicijama u američkim tvrtkama. Mjesto na koje je postavljen kip djevojčice, kao i način na koji je to izvedeno, nisu slučajno izabrani.

Naime, ‘Charging Bull’ postavljen je 1989. godine, a simbolizira snagu američkog naroda nakon pretrpljenog sloma američke burze samo dvije godine ranije. Toj snazi sada oči u oči stoji malena djevojčica, propitkujući status i prava žena u poslovnom svijetu Manhattana, svojevrsnom globalnom simbolu gospodarskih aktivnosti.

Sugestivan je i način na koji je postavljen kip ‘Fearless Girl’. Baš kao i kip bika, kip djevojčice postavljen je preko noći, bez znanja gradskih vlasti. Svojevrsna gerilska akcija, učinkoviti performans, početnim iznenađenjem trebala je izazvati veliki interes javnosti te skrenuti pozornost na jedan od gorućih problema vezanih uz neravnopravnost spolova u korporativnom svijetu. Autori su odmah prvog dana dobili dozvolu za privremeno postavljanje kipa na tom mjestu, a u planu je traženje stalne dozvole pa je vrlo vjerojatno kako će ‘neustrašiva djevojčica’ postati dio stalne ulične umjetničke postave Velike jabuke.

hrabra djevojčica

McCann je akciju proveo u suradnji s tvrtkom State Street Global Advisors, jednom od vodećih svjetskih investicijskih i savjetodavnih tvrtki. SSGA samo u Americi surađuje s više od 3500 tvrtki, a cilj akcije je da se poduzmu koraci kako bi se u tim tvrtkama povećao broj žena na upravljačkim i izvršnim funkcijama.

Zabrinjavajuće stanje u praksi

“Vjerujemo da je dobro korporativno upravljanje spoj snažnog, učinkovitog i neovisnog vodstva u samom vrhu tvrtke. Ključni čimbenik u ostvarivanju djelotvornog i nezavisnog vodstva leži u raznolikosti mišljenja, što zahtijeva lidere s različitim vještinama, iskustvima i stručnim karakteristikama. Odlučili smo se na ovaj potez kako bismo pozvali tvrtke da poduzmu konkretne korake u povećavanju spolne različitosti u svojim upravama”, istaknuo je Ronald P. O’Hanley, predsjednik i glavni izvršni direktor SSGA.

Prema posljednjim studijama provedenima u Americi, tvrtke koje u svojim upravama imaju uključene žene, ostvaruju povrat kapitala od 10,1 posto godišnje, u odnosu na 7,4 posto u tvrtkama bez kritične mase žena na liderskim pozicijama. Statistički podaci otkrivaju i kako više od 3000 američkih tvrtki nema niti jednu ženu u upravama, a u gotovo 60 posto svih američkih tvrtki, žene zauzimaju tek 15 posto liderskih pozicija.

Potez SSGA naišao je na brojna odobravanja javnosti, a hoće li ‘neustrašiva djevojčica’ donijeti i konkretne pomake ili će ostati tek efektni performans, pokazat će skora budućnost.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...