Hrvatska je zemlja vina! Tri regije prepoznao je Vogue

Nakon što je prošle godine odnijela rekordne tri platinaste i 16 zlatnih medalja na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards, Hrvatska i njezinih 130 autohtonih sorti grožđa konačno dobivaju svoje priznanje na međunarodnoj vinskoj sceni.

Osim tirkiznih plaža i prekrasnih, starih gradova koji su učinili Lijepu našu omiljenim ljetnim odredištem, agrarno bogatstvo Hrvatske uključuje hektare i hektare stoljetnih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline, piše Vogue. Američki modni mjesečnik i ujedno najpoznatiji, najcjenjeniji i najutjecajniji modni časopis na svijetu prepoznao je tri hrvatske vinske regije i poručio: ma kakva Toscana!

Konavle

Prva regija koju ističe popularni Vogue su Konavle, smještene na najjužnijem dijelu Hrvatske. Konavle su smještene tek 30 minuta vožnje južno od Dubrovnika, ali čini se da su “udaljene od svijeta”, pišu.

Prestiž u proizvodnji vina učvrstila je malvasija dubrovačka, drevna sorta grožđa koju je lokalni enolog Niko Karaman spasio od gotovo izumiranja nakon što je Domovinski rat uništio mnoge izvorne vinograde 1990-ih. Regija je sada dom za više od 20 proizvođača specijaliziranih za suho bijelo vino, uključujući nagrađivanu vinariju Karaman.

Konavle polako izlaze iz sjene Dubrovnika. Počinju svoje pozicioniranje na turističkoj karti. Prošlog ljeta Hotel Supetar Cavtat debitirao je s opsežnom obnovom privatne vile iz 1920-ih izgrađene na ostacima starogrčkog naselja. Elegantni boutique hotel, koji je sada dio Adriatic Luxury Hotels portfelja vrhunskih objekata diljem Dalmacije, ima 16 soba — sve je individualno dizajnirala hrvatska dizajnerska tvrtka Studio Lacroma u suradnji s lokalnom umjetnicom Katarinom Alamat Kusijanović. Vinski bar poslužuje odabrana konavoska vina, a terasa restorana s pogledom na cavtatsku luku pruža savršen ambijent za pijuckanje pod zvijezdama.


Pročitajte više: Vivatina – snaga četiri žene pretočena u vino


Poluotok Pelješac

Poluotok Pelješac je meka za kamenice i hrvatska vina svjetske klase. A zahvaljujući Pelješkom mostu, do njega je lakše doći no ikad. Specijalitet ovog poluotoka je crno vino Plavac Mali.

Jedna od najstarijih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj, Vinarija Miloš, proizvodi vino više od 500 godina, ali tek nakon što je komunistički sustav završio 1990-ih, obitelj je uspjela otvoriti komercijalnu vinariju. Danas imaju najveći organski vinograd na poluotoku, gdje su padine toliko strme da je nemoguće koristiti strojeve i sve se mora raditi ručno.

Rezultat je njihovo vino Miloš Stagnum, napravljeno samo od najboljeg grožđa od 20 do 50 godina starih trsova, a pušteno je u prodaju nakon desetljeća dugog procesa odležavanja. Na poluotoku je još mnogo malih vinarija koje nude posjet i kušanje svojih visoko kvalitetnih vina. A za one koji žele ostati u blizini, Villa Korta Katarina, članica Relais & Chateaux, nudi osam luksuznih apartmana na svom raskošnom vinskom imanju uz more.


Pročitajte više: Želite pobjeći od svakodnevice? Predlažemo zimski vikend u Istri!


Istra

Duh Italije u Istri se osjeća i dan danas. Nije ni čudo da ju se naziva “nova Toskana” zbog njezinih valovitih brežuljaka prošaranih maslinicima, vinogradima i šumama prepunim tartufa. No, možda Toskanu treba zvati drugom Istrom, jer ljepote koje ovaj kraj nudi nema nitko na svijetu.

Istra je predvodnica kad su u pitanju hrvatska vina. Postoji mnoštvo obiteljskih vinarija – Kabola i Cattunar, ali i brojna moderna imanja poput Roxanicha i Kozlovića počela su spajati suvremeni arhitektonski jezik s hrvatskom vinskom tradicijom. Prošle je godine Meneghetti Wine Hotel & Winery, hotel s 40 soba smješten u stoljetnu kamenu zgradu, predstavio svoj vinski kompleks od 160.000 četvornih metara. On uključuje podrum u obliku vojnog hangara inspiriran povijesnim utvrdama koje okružuju imanje i privatnu kušaonicu.

Novost je i Stanzia Baracija, vila koja se nalazi na 50 hektara organskih vinograda, maslinika, voćnjaka, povrtnjaka i livada koje pripadaju hrvatsko-američkoj obitelji Penavic. Kako bi obnovili kuću iz 19. stoljeća, vlasnici su angažirali njujorški arhitektonski studio Lindsay Newman, koji je radio s lokalnim dizajnerima na spajanju obnovljenog drva i istarskog kamena s modernim detaljima poput rasvjete Aldo Bernardi i zidnih obloga Moooi. Pijuckanje vina u ovom ambijentu nikada ne može dosaditi.

Pola milje sjeveroistočno nalazi se sestrinsko imanje vinarije Clai, specijalizirano za biodinamička vina. Prošlog prosinca obitelj je otvorila restoran Stara Škola, koncepta zero waste, od farme do stola, koji vode švicarsko-kanadska kuharica Priska Thuring i bivši članovi tima restorana Alchemist s Michelinovom zvjezdicom u Kopenhagenu. Ovdje je fokus nedvojbeno na blagodatima Hrvatske, uključujući mnoga vina koja privlače znatiželjna nepca da se povuku s plaže i zavire duboko u prirodu.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -